PKK'YA SİNCAR NEŞTERİ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Irak kuzeyinde terör örgütü PKK Sincar'da sözde Şengal Savunma Birlikleri adı altında faaliyet gösteriyor.

Irak kuzeyinde terör örgütü PKK Sincar’da sözde Şengal Savunma Birlikleri adı altında faaliyet gösteriyor. İlçede Irak Ordusuna bağlı askeri birlik, milis gücü Haşdi Şaibi, terör örgütü PKK unsurları ile en son Kerkük’ten bölgeye çekilen federal polis gücü var. Irak Bölgesel Kürt Yönetimine bağlı resmi güç olmamasına rağmen KYB’ye bağlı peşmergenin zaman zaman ilçeye giriş çıkış yaptığı biliniyor.

Bağdat ile Erbil arasındaki Sincar anlaşması

Bağdat ile Erbil arasında 9 Ekim'de imzalanan anlaşma ile, Sincar'da ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sincar’da güvenliğin sağlanması ise Sincar polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından IKBY güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülmesi gerekiyor. Bağdat tarafından yasal kabul edilmeyen tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını öngören anlaşma ile, 2 bin 500 güvenlik kadrosu için atama yapılacak.

"PKK'nın Sincar’da sonlandırılacak"

Terör örgütü PKK'nın Sincar ve çevresindeki bölgelerde varlığı sonlandıracak anlaşma 9 Ekim’de BM gözetiminde imzalandı. Anlaşmada “PKK ve ona bağlı tüm yapıların bölgede hiçbir rolü olmayacak.” maddesi var. Sincar'ın güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Bağdat ile IKBY arasında ortak komite kurulması kararı alınmıştı. Yine Sincar'da bulunan Haşdi Şabi güçlerinin de ilçe dışına çıkarılması konusunda anlaşıldı.

Sincar'da neler olmuştu?

2014'te terör örgütü DEAŞ’ın bölgeyi ele geçirmesi sırasında binlerce Ezidi zor şartlarda ilçeden kaçıp IKBY yönetimindeki bölgelere veya Türkiye'ye sığındı. Yaşanan süreçte binlerce Ezidi DEAŞ tarafından katledilerek ve binlerce kadın ve çocuk da rehin alınmıştı. Terör örgütü PKK, Ağustos 2014'te de DEAŞ'ın Musul'un Sincar ilçesindeki Ezidilere saldırmasını bahane ederek söz konusu bölgeye gelmeye başladı. Örgüt DEAŞ terörü ve bölgede oluşan devlet yoksunluğu nedeniyle Ezidilerden oluşan yapılar kurmaya başladı. IKBY olmak üzere bölge halkının tüm itirazlarına rağmen PKK, Mahmur, hem Sincar hem de Kandil'deki faaliyetlerine devam ediyor. Sincar ve çevresinde Ezidilerle birlikte Sünni ve Şii Müslümanlar ile Hristiyanlar azınlıkta yaşıyordu.

IKBY’nin DEAŞ saldırıları sırasında Peşmerge'nin DEAŞ’IN  gelişiyle birlikte terk ettiği Sincar, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun yine Peşmerge'yle birlikte yürüttüğü DEAŞ karşıtı operasyon ile, Kasım 2015'te DEAŞ'tan kurtarılmıştı. 200 binin üzerinde Ezidi, Irak kuzeyinde Duhok'taki kamplarda kalıyor. On binlerce Ezidi ise Türkiye veya kaçtıkları diğer bölgelerden Avrupa ülkelerine veya Avustralya'ya sığınmacı olarak bulunuyor.

Gelinen an itibariyle Irak merkezi yönetimi Sincar’daki güvenlik gücü sayısını artırıyor. Yine Mahmur’da PKK kamyonları Irak güçleri tarafından durdurulmaya başlandı. ABD, İran ve hatta İsrail’in etki ettiği Sincar ve çevresini Erbil-Bağdat teröristlerden temizleyebilecek mi? Adı konmamış bir pazarlığın yaşandığı Sincar’da belki de Türkiye’nin etkisi ile terör sonlanacak. Bekleyip göreceğiz…