PİYASALARIN GÖBEKLİTEPE'YE BAKIŞI 

Serpin ALPARSLAN 03 Tem 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Son günlerde 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe hakkında çıkan haberleri mutlaka görmüşsünüzdür.

Ülkemiz adına geç kalınmış bir karar olsa bile gurur verici olduğunu söylemeden geçemem.

Yapılan araştırmalar ve karbon testi sonucu, yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişi olduğu ortaya çıkan dairesel yerleşim planlı Göbeklitepe yapılarının, tarihte bilinen ilk tapınağı oluşturduğu kabul ediliyor. 

2000 yıl boyunca insanlar uzaklardan buraya gelip şenlik havasında ibadet etmiş ve dağılmışlar. Göbeklitepe’nin en büyük önemi, burası gün yüzüne çıkarılana dek geçerli olan kanının aksine, insanlığı medeniyete iten ilk unsurun tarım değil, “kendinden daha yüce bir varlığa inanma” ihtiyacı olduğunu ortaya koymasıdır. 

Şimdiye kadar 6'sı açılan tapınaklardan 14 tane daha var ki üçü birbirine geçmiş olanının tarihinin daha da eski olduğu tahmin ediliyor. Tonlarca toprağı tepeye taşıyıp üzerini kapatıp 1995'te bulunana kadar sağlam kalmasını sağlamışlar.

Göbeklitepe artık Türkiye’nin gururudur. Servetlerinin tümünü harcasa, hiçbir ülkenin böyle bir gururu olamaz.

Peygamberler şehri Urfa'da 1 Temmuz 2018 itibariyle UNESCO Dünya Kalıcı Miras listesine giren Göbeklitepe'nin ve Türkiye'nin en iyi müzelerinden Urfa Arkeoloji Müzesi'nin görülmesini öneririm elbette ancak piyasalar açısından henüz bu gurur söz konusu değil.  

Alnus yatırımdan aldığım bilgiye göre; 2017’deki getirileri 2018 yılının ilk ayında da yaşayan global borsalar ocakta yüzde 5 yükselirken Emerging market borsaları da yüzde 8.8 yükselmişti. Ancak sonrasında gelişmekte olan ülkelerden çıkışlar borsaları vurdu.

MSCI Emerging Market Endeksi şubatta yüzde 4.7, martta yüzde 2.2, nisanda yüzde 0.6, mayısta yüzde 3.6, haziranda yüzde 6.6 değer kaybetti. BIST 100’ün hazirandaki kaybı yüzde 4.1 olurken banka endeksi yüzde 5.7 düştü.

İlk ay dahil yılın ilk yarısında Emerging marketler yüzde 7.3 düşerken dünya borsaları endeksi yüzde 0.8 düştü. Global piyasaları bozan en önemli unsurlar FED ve Trump olurken ABD’de S&P500 Endeksi yüzde 1.4 artış gösterdi.