PANDEMİDE ÖZLEDİĞİMİZ ETKİNLİKLER BAŞLIYOR

Micheal KUYUCU 03 May 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
İki yıldır evde oturduk. Asosyalleştik. Az buçuk pandemiden kurtulduk sayılır.

Türkiye’nin farklı yerlerinden mayıs ayı etkinlik önerileri

İki yıldır evde oturduk. Asosyalleştik. Az buçuk pandemiden kurtulduk sayılır. Özlenen müzik ve kültür etkinlikleri de yavaş yavaş açıklanmaya başlandı. Mayıs ayında her zevke hitap edecek etkinlikler var. Bunları sizin için derledim. Türkiye’nin dört bir yanından özel etkinlikler. Biraz sosyalleşmenin zamanı geldi ama bir tavsiye: Konserlere gidelim ama maskelerimizi yine de ne olur ne olmaz diyerek yanımızda hatta ağzımıza tutalım.

Goran Bregoviç sahnede

Mayıs ayında yazlık düzenine geçen KüçükÇiftlik Park’ta, 7 Mayıs Cumartesi günü düzenlenecek “Yüzdeyüz Müzik Sunar: İstanbul’da Bahar” festivalinde sahnede Goran Bregoviç Wedding & Funeral Band, Shantel, BaBa ZuLa ve Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası sahneye çıkacak.

Goran Bregoviç özellikle doksanlı yılların sonlarında ülkemizde de çok popüler olmuştu. Sezen Aksu ile de bir albüm hazırlamış ve Türkiye’de sayısız konser vermişti.

8 Mayıs Pazar akşamı ise alternatif müziğin temsilcilerinden Adamlar, KüçükÇiftlik Park’ta “100% Müzik Sunar: Park’ta Rock” kapsamında dinleyicileriyle buluşacak. 

KüçükÇiftlik Bahçe’de yapılacak bir diğer etkinlikte ise Türk rock müziğinin köklü gruplarından Yüksek Sadakat’ın sahne alacağı konser olacak. Konser 26 Mayıs Perşembe akşamı yapılacak. Son albümleri “Rengarenk’” geçtiğimiz eylül ayında yayınlayan grup konserde yeni şarkılarının yanı sıra “Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer”, “Haydi Gel İçelim”, “Ben Seni Arayamam” gibi hit şarkılarını da hayranlarıyla birlikte seslendirecek.  Yüksek Sadakat’ten önce ise sahneyi, hem “Haydar Haydar”, “Unutama Beni”, “Islak Islak” gibi coverlara yaptığı yorumlarla hem de kendi besteleriyle dikkatleri çeken Can Gox alacak.

Cem Adrian Biletinial yaz konserlerinde açılışı yapacak

Mayıs ayında gerçekleşecek olan bir diğer etkinlik ise Biletinial’dan geliyor. Yaz boyunca devam edecek konser serisinin ilki, 14 Mayıs Cumartesi günü Cem Adrian ile başlayacak.  ‘Biletinial Yaz Konserleri’ Turkcell Vadi İstanbul’da yapılacak.

Müzikte sınırları, tarzları, kuralları dışlayan, kendini sadece “özgür bir müzisyen” olarak tanımlayan ve  özel ses rengi, ruha dokunan şarkıları ve başarılı canlı performansları ile tanınan Cem Adrian, 14 Mayıs Cumartesi akşamı ‘Biletinial Yaz Konserleri’nin açılış performansı için müzikseverle buluşacak.

Turkcell Vadi İstanbul’da gerçekleşecek konser 5 bin 400 metrekarelik oldukça geniş bir alana sahip. 2200 kişilik tribün ve 3500 kişi sahne önü ayakta seyirci kapasitesi ile Turkcell Vadi İstanbul ‘Biletinial Yaz Konserleri’ mekanın da avantajı ile bir mini stadyum konser alanı gibi.

Turkcell Vadi İstanbul bence henüz keşfedilmemiş bir mekan. Eğer işletmecileri iyi bir strateji geliştirirse Zorlu PSM’ye rakip ve hatta ondan daha da iyi bir konser etkinlik alanına sahip olacak.

Üniversiteler yavaş yavaş bahar şenliklerine başlıyor. Aslında son dört yılda üniversiteler fazla bir bahar festivali yapmadı. Bazıları terör olayları nedeniyle festivallerini iptal etti. Pandemi de eklenince ne festival kaldı ne de başka bir etkinlik. Aslında bahar etkinliklerinin yapılmaması sadece para düşünen ve öğrencisine sosyal etkinlik sunmaya önem vermeyen çoğu vakıf üniversitesinin işine geldi. Çünkü festivallere para harcamadılar.

Şimdi yavaş yavaş hayat normale dönerken üniversiteler de öğrencilerine festivaller düzenleme konusunda harekete geçti. Takip ediyorum henüz çok az üniversite bahar festivalleri için bir şeyleri yapma gayretinde. Erken mi bilmiyorum ama beş altı yıl öncesine kadar vakıf üniversiteleri için bir prestij konusuydu bahar festivali. Öğrenciler “bizim okula Murat Boz geldi, sizin okula kim geldi?” diye birbirlerine hava bile atarlardı. Bunu sakın küçümsemeyin, üniversite bilim yuvası olduğu kadar kültür yuvasıdır. Bu kültür yuvasının içinde popüler kültür de çok büyük bir rol alıyor. Üniversiteler gençler ve popüler kültür arasında bir köprü de olmalı, sırtını buna çeviren üniversiteler orta çağda Rönesans öncesinin tek sesli karanlık çağında kendi kafasına göre takılan üniversite olur. Bu da onun kurumsal kimliğinin de gerilemesine neden olur. Kültürel etkinlikler bu açıdan çok önemli. Ben alanı ne olursa olsun bir üniversitenin mutlaka hem popüler kültürün içinde olması hem de kültüren etkinlikler de çeşitlilik gösteren aktivitelere imza atması gerektiğini düşünüyorum. İşte bu aşamada da Bahar Festivalleri çok önemli.

MEF Üniversitesi Türkiye’de hem bilimsel hem de sosyal ve kültürel etkinliklere en çok önem veren üniversitelerden biri. Tüm üniversiteleri takip ediyorum ama en çok etkinlik düzenleyenlerin başında hep MEF Üniversitesini görüyorum. Buluşmalar, seminerler, Prof.Dr. Erhan Kutlu’nun düzenlediği ve başlı başına bir ayrı eğitim etkinliği olan YETGİN Gençler etkinlikleri ile bu üniversite hayatı dolu dolu yaşıyor. Bu sene MEF Üniversitesi her üniversitenin yapması ve değer vermesi gereken bahar şenliklerine de önem vermiş ve MEFEST adında bir etkinlik düzenlemiş.

MEFEST’te Türkçe rap müziğin popüler isimlerinden Ozbi ve rock ile pop müzik türünü birleştirerek Eurovision Şarkı Yarışmasından sonra geçen son senede her geçen yıl popülerliğini arttırmayı başaran ve sektörde özel bir yer edinen Can Bonomo sahne alacak. Konser Maximum Uniq Açıkhava’da 18 Mayıs Çarşamba günü yapılacak. Konserin finalinde de DJ Doğuş Çabakçor performans sergileyecek.

Bu etkinlikte benim hoşuma giden şey, üniversitenin bunu sektörle entegre etmesi. Bu öyle klasik olarak bir üniversite binasında veya bahçesinde yapılan bir etkinlik değil. Konsere dışarıdan da dileyen katılabilecek MEF öğrencileri de katılabilecek. Bu açıdan MEFest’i ben çok beğendim. Üniversitelerin sektörlerle içi içe yaşaması ve sektörlerle sinerjiler yapması gerekliliğine güzel bir örnek olmuş. Can Bonomo’yu izlemek isteyenler bu etkinliğe gidebilir.

Bu etkinlik doğa ile iç içe olmak isteyenlere

Türkiye’nin en kapsamlı ve deneyim odaklı sağlıklı yaşam ve spor festivali Feel FEST, 22 Mayıs’ta Beykoz Spor Ormanı’nda gerçekleşecek. Feel FEST, doğa ile iç içe, müzik ve sporla eğlence imkânı sunan bir etkinlik. Ağaçların arasında kitap okuyarak kendinize vakit ayırabileceğiniz 16 saatlik bir etkinlik olarak planlandı.

Beykoz Belediyesi’ndeki Beykoz Spor Ormanı’nda, 22 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek olan Feel FEST, koşu, grup fitness, pilates, orientring, yoga, jimnastik, macera parkı, recovery zone gibi spor etkinliklerinin yanı sıra akustik konser, DJ Performanslar ve konserlerle dolu, enerjik bir programa ev sahipliği yapacak. 7’den 70’e herkese “Feel the Life” diyen festivalin kapıları, spora ve sağlıklı yaşama ilgi duyan herkese açık olacak.

Bu etkinlik de türkülerle cazın özel buluşmasını merak edenlere

Türk Halk Müziği, Klasik Müzik ve Caz eğitimini harmanladığı ve kendine has bir müzik tarzı geliştiren Anadolu ve Azerbaycan coğrafyasının en sevilen türkülerini kendine yorumlayan Elif Sanchez, “MI VOZ” Türküden Caza konseri ile 20.Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında 23 Mayıs Pazartesi günü saat 20.00’de Mezitli Belediyesi Kültür Merkezi’nde sahneye çıkacak.

İlk albümünü 2021 yılında yayınlayan, Anadolu ve Azerbaycan Coğrafyasının en sevilen eserlerini seslendiren Elif Sanchez, Javier Limon prodüktörlüğünde 9 İspanyolca ve 2 Türkçe şarkıdan oluşan 2.albümünün repertuvarını da ilk kez Mersin’de müzikseverlere sunacak.

Türkiye’de son dönemlerde müzik endüstrisine giren ender müzik eğitimi alan yorumculardan biri olan Elif Sanchez, müzisyen bir aileden gelen ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarını üstün başarı ödülü ile tamamladı.  Elif Sanchez, 2017’de Bill Pierce Ödülü ve Akdeniz Müzik Enstitüsü Ödülü’nü kazanarak Berklee College of Music’den mezun oldu. Eğitimi ile akademik vizyonunu geliştiren ve bunu müzik çalışmalarına sunan Elif, Türk Halk Müziğine çok farklı bir tarz getirdi. Türkülerin çok sesli hale getirilmesi ve onların dünyaya duyurulmasında da önemli işlere imza atacak gibi. Aslında Elif gibileri popçularımızdan daha değerli. Çünkü Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyaya “işte buda bizden” diyebileceğimiz çok ama çok sanatçı var. Elif Sanchez’de bunlardan biri.

18. Akbank Kısa Film Festivalinin ödüllü filmleri Alanya’da

Üniversiteler arasında etkinliklere önem veren bir diğer üniversite de Alanya’da hem batıdan hem de doğudan öğrenci alan ve verdiği eğitimle öğrenci odaklı butik bir üniversite olmayı başaran genç üniversitelerden Alanya HEP Üniversitesi.

Türkiye’de kısa film alanında platform oluşturma hedefiyle yola çıkan ve 18 yıldır alanında öncü etkinliklerden biri olan Akbank Kısa Film Festivali’nin ödüllü filmleri, 16 Mayıs’ta Alanya HEP Üniversitesi, Şebnem Köseoğlu Salonu’nunda saat 14:00’da ücretsiz olarak izlenecek.

Etkinlik kapsamında 18. Akbank Kısa Film Festivali’nin yarışma bölümüne katılan 68 ülkeden toplam 2.081 film arasından Ulusal Kategoride En İyi Kısa Film Ödülünü  kazanan yönetmenliğini Ayçe Kartal’ın üstlendiği “Kıyamette İyi Görünmeliyim”, Uluslararası Kategıri En İyi Kısa Film Ödülünü kazanan Adrian Moyse Dullin imzalı “The Right Words” filminin yanı sıra ulusal ve uluslararsı kategoride mansiyon almış olan Stiletto, Merve Bozcu’nun Plastik Rüya, Olha Zhurba’nın Dad’s Sneakers ve Hugo Covarrubias’nin Bestia filmleri ücretsiz olarak izlenebilecek. Bence bu iş birliği çok güzel bir iş birliği olmuş. Üniversitelerin bir türlü vizyonlarını oturtamadığı ülkemizde öğrenciye sosyal etkinlik sunmaları çok önemli bir konu. Öğrenci okulunu evi gibi görmeli, sadece tabirimi affedin ama “inek” gibi ders çalışan bir üniversite öğrencisinin yeni dünyada yeri yok. Sosyalleşen bir birey olması lazım. Çünkü artık öyle bir noktaya geldik ki, hele ülkemizde sosyalleşme bilgi kadar önemli. Bilgiyi sosyalleşerek sunabilir ve çıktıya çevirebilirsiniz. Bu nedenle üniversitelerin yaptığı etkinlikleri bu açıdan ben çok önemsiyor ve inceliyorum. Alanya HEP Üniversitesi hem öğrencilerine hem de Alanya ilçesine yönelik bu etkinliği ile sadece öğrencilerine değil, ilçe halkına da kültürel bir etkinlik sunmuş oldu. Bu üç büyük il dışında ki Türkiye için herkes tarafından düşünülmesi gereken bir şey.