​PABLO NERUDA ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?

Gizem ŞENYURT 23 Eki 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Şilili ünlü şair Pablo Neruda'nın ölümünün prostat kanserinden olmadığı ortaya çıktı.

Şilili ünlü şair Pablo Neruda’nın ölümünün prostat kanserinden olmadığı ortaya çıktı. Neruda’nın şoförü Manuel Arraya, ünlü şairin 1973’teki ölümünden beri, Neruda’nın ölüm belgesinde belirtildiği gibi prostat kanserinden değil istihbarat birimleri tarafından zehirlenerek öldürüldüğünü iddia ediyordu. Arraya, Neruda’nın 23 Eylül 1973’te kendisini arayarak uykusunda karnına iğne yapıldığını ve gelip kendisini derhal hastaneye götürmesini söylediğini iddia ediyordu. Neruda, o gün hastaneye kaldırılmış ve aynı günün akşamı hayata veda etmişti. Arraya, 2013’te BBC’ye yaptığı açıklamada Şili’nin sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende’nin arkadaşı ve destekçisi olan Neruda’nın, ölümünden 12 gün önce Pinochet tarafından gerçekleştirilen askeri darbe sebebiyle öldürüldüğünü söylemişti. Arraya, ölümünden üç gün önce Meksika’nın Neruda’ya siyasi sığınma hakkı tanıdığını, darbecilerinse Neruda’nın ülkeyi terk etmesini istemedikleri için uykusunda zehirleyerek öldürdüğünü iddia ediyordu. 

2013’te savcılık kararı ile mezarı açtırılan Neruda’nın bedeninden alınan örnekler, dünyanın en önde gelen 16 adli bilim uzmanı tarafından inceleniyor. Dr. Aurelio Luna, düzenlenen basın toplantısında Nobel Ödüllü ünlü şairin prostat kanseri olduğunu doğruladı ancak inceleme yapan 16 uzmanın hepsinin Neruda’nın kanserinin ölümcül olmadığı konusunda görüş birliğine vardığını belirtti. Zehir incelemelerinin sonuçlarının ortaya çıkmasının ise yaklaşık bir yılı bulması bekleniyor.

ABD’nin eski başkanları kasırga mağdurları için milyonlarca dolar topladı

ABD’nin hayattaki beş eski başkanı 2017 yılı içinde meydana gelen kasırgalarda zarar görenler yararına bağış toplamak için biraraya geldi. Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, George HW Bush ve Jimmy Carter, geçen hafta Teksas’ta düzenlenen “Tek Amerika Çağrısı” isimli etkinlikte Harvey, İrma ve Maria Kasırgaları’nda mağdur olan afetzedeler yararına 31 milyon dolar topladı.

Harvey Kasırgası, geçtiğimiz ağustosta sadece Teksas’ta milyarlarca dolar zarara sebep oldu. Etkinlik, başta sadece Teksas’taki afetzedeler yararına yola çıksa da sonrasında Florida, Porto Riko ve ABD Virjin Adaları’ndaki afetzedelere de yardım eli uzattı. Obama, eski başkanlar olarak Amerikan vatandaşlarının yaralarını sarmaya destek olmak istediklerini söyledi. Beş başkan, milli marş için sahnede yan yana geldi. Gecede sahne alan ünlü isimler arasında oyuncu Lee Greenwood ve ünlü şarkıcı Lady Gaga da vardı. ABD’nin mevcut Başkanı Donal Trump da bir mesaj yollayarak seleflerinin çabalarına minnet duyduğunu söyledi.

Ünlü sunucu saldırıdan ceza yedi

Bir zamanlar Türkiye ekranlarında da gösterilen Master Chef yemek yarışmasının Avustralya versiyonunda yer alan jüri üyelerinden ünlü aşçı George Calombaris, fiili saldırı nedeniyle ceza aldı. Olay, mayıs ayında Sidney’de oynanan A Ligi final maçında yaşandı. Kameralara da yansıyan olayda Calombaris, bir seyircinin üzerine yürüyerek yumruk atıyor. Olaydan dolayı açılan davada Calombaris’i suçlu bulan yargıç, ünlü şefi 1.000 Avustralya Doları yani yaklaşık 800 ABD doları ceza ödemeye mahkum etti. Calombaris, kararı temyize götüreceğini açıkladı. Yargıç Peter Miszalski ise ünlü şefin bir miktar da olsa caydırıcı bir ceza alması gerektiğini belirterek olayı, kamusal alanda öfke teşhiri diye niteledi. Temyiz duruşması, ocak ayında görülecek. Ünlü şef bu olay nedeniyle 300 bin Avustralya Doları değerinde bir sponsorluk anlaşmasını kaybetti. Calombaris, 2017 yılı başlarında da restoranlarında çalışan ekibine çok düşük maaş verdiği sebebiyle kamuoyuna bir özür açıklaması yayınlamıştı.

Trump, Kennedy suikastının gizli belgelerini açıklayacak

John F. Kennedy, ABD Başkanı olduğu sırada 22 Kasım 1963’te Dallas’ta bir keskin nişancı tarafından suikasta uğrayarak hayatını kaybetti. Suikastın sorumlusu olan Lee Harvey Oswald, olaydan birkaç ay sonra Mexico City’de yakalandı ama suçu kabul etmeyerek komploya kurban gittiğini iddia etti. Gözaltına alınmasından iki gün sonra bir gece kulübü sahibi olan Jack Ruby tarafından öldürülen Oswald, böylece ABD tarihinin en büyük komplo teorilerinden birinin başrollerinden biri oldu. 

ABD Senatosu, 1992 yılında Kennedy suikastı ile ilgili belgelerin 25 yıl sonra ABD Başkanı’nın onayı olursa halka açıklanabileceğine dair karara varmıştı. JFK belgeleri olarak da bilinen dokümanlar, on binlerce belgelik bir arşivden oluşuyor. Bu belgelerin 30 bin kadarı daha önce bir kısmı redakte edilmiş olarak yayınlanmıştı. Arşivde ayrıca şimdiye kadar hiç açıklanmamış 3 bin kadar belge olduğu belirtiliyor. ABD Başkanı Donal Trump, Senato’nun 1992’deki kararının ardından 25 yıllık yasağın kalktığı 26 Ekim tarihinde belgelerin açıklanmasına izin vereceğini belirten tweet attı. Trump’ın dokümanları redakte edilmiş halde mi sansürsüz mü yayınlayacağı ise bilinmiyor. 

Uzmanlar, arşivden Kennedy suikastı ile ilgili deprem yaratacak belgeler çıkmasını beklemediklerini söylüyor. Virginia Üniversitesi’nden Prof. Larry Sabato, ABD halkının Kennedy suikastı ile ilgili gerçekleri ve hükümet tarafından şimdiye kadar bu konuda kendilerinden neyin saklandığını bilmeye hakkı olduğunu belirtirken arşivin yıllar önce açılması gerektiğini savundu.