ÖYLE SANIYOR…

Aslı SERTDEMİR 08 Nis 2023

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
TRT ve film sektöründe de çalıştığım için sayısız senaryo okudum, okuyorum...

TRT ve film sektöründe de çalıştığım için sayısız senaryo okudum, okuyorum... Hikayesini önüme koyan herkes istisnasız ‘’Bu bir ilk! Daha önce yapılmamış, benzersiz proje.’’ diyor. Ama okuduklarımın çoğu tanıdık.  Şimdi ‘’Yüz Yıllık Mucize’’ dizisi de benzer bir sorunu yaşıyor. Özcan Deniz ‘’Bin Yıllık Aşk’’ senaryosunun değiştirilip, bu diziye uyarlandığını ilan etti. Basın bunu konuşurken… Hacer Kübra Gümüş; yazdığı ‘’Doğu Ekspresi’’ kitabının, diziyle aynı hikayeyi anlattığını iddia ediyor. Ve dava açmaya hazırlanıyor. Anlayacağınız işler karışık. Kim kimden ne çalmış, ne esinlenmiş belli değil. Fakat bu iş bana bir şey öğrettiyse o da şu… Hırsızlık meslekte çok olsa da benzer hikayeler düşünenlerin sayısı da hiç az değil. İşin aslı astarı; kimse Amerika’yı yeniden keşfetmiyor! Ama çoğu öyle sanıyor.

Zor iş!

Oyuncu eşi, sevgilisi olmak zor… Çekimlerin saati, günü belli değil. Her an Türkiye’nin hatta dünyanın herhangi bir yerinde günlerce süren çekimler olabilir. Milletin gözü sürekli üzerlerinde... Magazinciler her adımlarını çekiyor. Instagram’da kendini bilmez insanların saldırılarına uğruyorlar. Belki de en kötüsü; rol arkadaşlarıyla çekilen yakın sahneler. Bu işi yapan biriyle beraber olmak, cidden yürek ister. Kendini kısıtlamak, her an tetikte olmak, her adımına dikkat etmek zorlayıcı. Sevdiğin adamı/kadını kıskanamamak, kıskansan da hiçbir şey yapamamak zor. Düşünsenize; sevdiğiniz kişi bir başkası ile öpüşebilir. Hatta aynı yatağa girebilir ama kıskanmanız yasak. Başak Dizer’in yerine koyun kendinizi… Kocanız gözünüzün önünde bir başka kadınla öpüşüyor. Rol de olsa aşk yaşıyor. Göz göze, diz dize, el ele ama hiçbir şey yapamıyorsunuz. Çünkü eşiniz bunu yaparak eve ekmek getiriyor. Sizin özenerek, kıskanarak baktığınız Başak Dizer hepimiz gibi bir kadın… Ve işi zor! Yorum yaparken biraz empati yapın. Kadının içindeki kurtları beslemeyin!          

Herkes gibi…

Sosyal medya nasıl doğru kullanılır? İşte bu sorunun cevabını, ‘’Aketch Joy Winnie’’ veriyor. Şimdiye kadar gördüğüm, en anlamlı sosyal medya sayfası. Kendisi Afrika asıllı, çok başarılı bir model... Dünyaca ünlü birçok markanın düzenlediği defilelerde, podyuma çıkıyor. Her manken gibi güzel yüzünü, vücudunu Instagram sayfasında paylaşmıyor. Giydiği Missoni, Dolce Gabbana elbiseleri… Taktığı Chanel, Prada çantaları… Binlerce dolarlık ayakkabıları, takılarını milletin gözüne sokmuyor. Dünyanın dört bir tarafını geziyorken… Yediğini, içtiğini, gittiği partileri paylaşmıyor. O da ‘’herkes’’ gibi olabilir! Yaşadığı muhteşem, sanal hayatına hepimizi imrendirebilir. Ama Aketch tam tersi, gerçek hayatını paylaşıyor... O Afrika’da çamurdan yapılmış evini paylaşıyor. Fotoğraflarında yapraklarla yaptığı, elbiseleri giyiyor. Tarlada çalıştığı anları çekip, koyuyor. Bidonlarla su taşıdığı doğal, gerçek hayatını herkese gösteriyor. Ateş çukurunda, kararmış tenceresiyle yemek yaparken hikayeler koyuyor. Aketch Joy Winnie; filtresiz, photoshopsuz, kimseyi kandırmadan… Sanal değil, en gerçek en yalansız hayatını millete inat paylaşıyor. Ve bu doğallığı ile büyük ilgi görüyor