OYDER'in 2017'Yİ KURTARMA ÖNERİSİ!

Ahmet ÇELİK 12 Ara 2016

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Peki sektörü hareketlendirmenin yolu nereden geçiyor?

2016 yılı her şeye rağmen yine rekorla kapanacağa benziyor. Bu rakamları 2-3 hafta içinde detaylarıyla paylaşacağız. Ben bu hafta otomotiv sektöründe 2017’de bizleri nelerin beklediğinden söz etmek istiyorum. Şu bir gerçek ki, kur farkı da, ÖTV ayarlaması da 2017 pazarını ciddi ölçüde etkileyecek. Bu ortalama yüzde 20 düşüş demek oluyor. Otomobil alımında 40 ve 70 binlik otomobillerde aksesuar paketleri öne çıkacak. Çok para eden bir çok opsiyon bu barajları aşmamak için alınmayacak. Peki sektörü hareketlendirmenin yolu nereden geçiyor? İşte bu önemli sorunun yanıtını geçen hafta sohbet etme fırsatı bulduğumuz OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan’la konuştuk. Gülan, OYDER olarak 2017 yılında iç pazarı hareketlendirecek öneri paketlerini Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Suat Hayri Aka’ya sunmak üzere gün saydıklarını söyledi. Anlattıkları gerçekten heyecan verici. 2017 yılının ilk üç ayının sektör olarak durgun geçeceği öngörülüyor. Bunu atlatma adına; 16 yaş üstü 3,5 milyon aracın uygulanacak bir teşvik ile sıfır veya 2.el otomobil ile yenilenmesi önemli bir hamle olabilir. Geçmişte yapılan hataların önüne geçilerek, fren mesafesi, karbondioksit salımı yüksek olan bu araçların yenilenmesi sektöre tam da şu aşamada önemli bir katkı yaratacaktır. ÖTV zammı toplam pazarda yüzde 61’ini etkileyecek. Bu da 600 bin araç demek. Devletin vergi kaybı, sektörün satış ve gelir kaybı bu sektördeki herkesi olumsuz etkileyecektir. OYDER’in bu girişim ve öneri paket çalışmaları bence çok önemli ve üzerinde hassasiyetle durulmalı. 

2016 yılı itibariyle yaklaşık 4,5 milyon aracın el değiştirdiği 2.el pazarında, 2017 yılındaki bu 16 yaş üstü, 3,5 milyon “tehlikeli araç” üzerinden yaratılacak dev hamle şimdiden herkesi heyecanlandıracak. Ulaştırma Bakanlığı’nın bu samimi öneriye aynı samimiyetle yanıt vereceği düşüncesindeyim. Bence 2017’de otomotiv bu yolla kurtulur…  

ARALIK FIRSATLARINI KAÇIRMAYIN!

Geçen hafta da yazmıştım, ama bu konuda o kadar çok soru geliyor ki, tekrarlama ihtiyacı hissettim. Eğer otomobil alacaksanız aralık ayı fırsatlarını kaçırmayın. 2017 Ocak itibariyle hem ÖTV hem de kur farkları fiyatlara yansıyacak. Bunun için de yapmanız gereken;  önemsiz, pek fazla kullanmayacağınız aksesuar ve opsiyonları almamanız. Böylece fiyatı 40-70 bin aralığında tutarsanız ÖTV’den en az oranda etkilenirsiniz. Xenon farlardan, deri koltuklardan, hız sabitleyicilerinden vazgeçin bir şey kaybetmezsiniz. Yani aracı “full” almak çok da cazip değil artık. Satarken hiç değil… Sadece güvenlik paket ve opsiyonlarından taviz vermeyin.