​OTOMOTIV SEKTÖRÜ DIJITALLEŞTI MI?

Ahmet ÇELİK 16 Eki 2017

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Otomotiv sektöründe üst düzey yöneticileriyle yaptığımız her sohbette "dijitale önem veriyoruz" söylemini duyarız.

Otomotiv sektöründe üst düzey yöneticileriyle yaptığımız her sohbette “dijitale önem veriyoruz” söylemini duyarız. Dijitale önem verme onlar için ne anlam ifade ediyor, bilemiyorum. Ama otomotiv içerikli site, portal ve dergilerin onlar için “dijital mecradan” sayılmadığını biliyorum. Şimdilerde sabun köpüğü gibi trend olan otomotiv içerikli Youtube kanallarına az da olsa bir ilgi var. Bence o mecralara da kendi insiyatifleriyle değil ajansın veya yakın çevrenin yönlendirmeleriyle giriyorlar. Yaşları 40’ı aşkın yöneticilerin “dijitalleşme”den anladığı bence kaba bir benzetme ile çok satan bir günlük gazetenin haber portalına banner vermek! İşin en kolay ve basit tarafı da bu zaten. “Çağ dijital çağı” diyoruz ama biz dijitalliği internete girmek veya telefondan selfie çekmek düzeyinde algılıyoruz. İşte yan tarafta Cardata’nın haberini okuyacaksınız. Orada hedefin “otomotiv sektörünün dijitalleşmesinde öncü olmak” diye bir ifade var. Bu çok önemli. Ama bence otomotiv sektöründeki yöneticilerin çoğu bu dijitalleşmenin çok gerisindeler. Dijitalleşme önce kafada başlıyor, sonra o dünyaya yayılıyor diye düşünüyorum. Dijital dünyaya yatırım yapan ve bunun meyvelerini toplamaya başlayan marka olarak şu anda sadece Toyota Türkiye’yi görüyorum. Bir de geçenlerde gerçekleştirilen Ford Fiesta lasmanında sohbet ederken bu konuları konuştuğumuz Ford Otosan Kurumsal İletişim Müdürü Gonca Sofuoğlu Temiz’in yaklaşımları diğerlerinden ayrılıyordu. Gonca Sofuoğlu “sosyal medya”yı, “basılı medya”dan ayrı düşündüğünü ve orayı “mecra” olarak değerlendirdiğini, basılı derginin kitlesiyle, Youtube kitlesinin farklı dinamikleri olduğunu belirtiyordu. Bu anlamda Ford Otosan’ın da dijitalleşmede bu algıyı yönetmede bir adım önde olduğunu düşünüyorum. 

Sonuç olarak ben otomotiv yöneticiliğinde bir nesil yenilenmeden sektörün de dijitalleşemeyeceğine inanıyorum. Bir-iki dijital işler yaparlar ama kalıcı bir iş yapacaklarından pek umudum yok. Bu anlamda Cardata sektörün dijitalleşmesine önemli bir kilometre taşı olacak sanıyorum.

Peki Facebook neden gazetelere ilan verdi?

Şimdi dijitalleşmeden sözetmişken başka bir konuyu daha paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz haftalarda Facebook, günlük gazetelere tam sayfa ilan verdi. Facebook’ta sahte ve yalan haberler vs üzerine. Peki hiç düşündünüz mü? Facebook gibi güçlü bir sosyal medya neden gazetelere tam sayfa ilan versin? Benim bu kıssadan çıkarttığım tek hisse var: Okur hala basılı mecraya itibar ediyor. Kanaat önderleri basılı mecrada çıkan haberleri dikkate alıyor. Dijital dünyada ya da genel adıyla sosyal medyada ne çıkarsa çıksın, dönüp basılı mecrada sağlamasını yapıyor da ondan…

Evet dijitallaşmasine dijitalleşelim de; basılı mecraların da itibarını, kanaat önderliğini ve güvenirliliğini unutmayalım…