ORADA TÜRKMENLER VAR

Güngör YAVUZASLAN
Günümüzde farklı kaynaklar Ortadoğu'da 10 milyon Türkmen olduğunu aktarıyor.

Ortadoğu’ya bakarken Türkmenlerin verdiği mücadeleyi asla göz ardı edemeyiz. Irak ve Suriye’de yaptığım alan çalışmalarımda Türkmenlerin yapısal olarak güçlü olduğu yerlerde terör örgütü PKK’nın varlığının olmadığını gördüm. Yıllardır Kerkük’e yerleştirilmeye çalışan terör örgütü PKK bölgesel aktörlerden destek almasına rağmen Türkmenlerin anavatan duruşunu aşamadı. Yine Suriye’de başta Halep bölgesi Çobanbey olmak üzere terör örgütü YPG Türkmen bölgelerinde faaliyette bulunmuyor. Tarihe bir not olarak beş yıl önce 22 Şubat 2015 tarihinde TSK, Şah Fırat isimli bir askeri operasyonla türbeyi Türkiye sınırına 200 metre Eşme’ye taşıdı. 2014 yılının ilk günlerinden itibaren Karakozak mevkiinde bulunan Özgür Suriye Ordusu çatısı altındaki Türkmen Güçleri Süleyman Şah Türbesini savunmak için iki terör örgütü PKK ve DEAŞ’la mücadele ettiler. Türkmenler mühimmatları ve iaşeleri bitene kadar bölgede çatıştılar. Uzun süre DEAŞ’ın türbeye ulaşmasını engelleseler de iç savaş şartlarında bölgeyi tutamadılar.

Irak ve Suriye Türkmenleri hatta Golan Türkmenleri

Günümüzde farklı kaynaklar Ortadoğu’da 10 milyon Türkmen olduğunu aktarıyor. Türkiye’den en çok Irak ve Suriye Türkmenleri tanınsa da İsrail işgali altındaki Golan tarihi derinliğinde Türkmen kimliği ile öne çıkıyor. Türkmenlerin siyasi ve sivil toplum örgütlenmelerinde Irak Türkleri kurumsal kimlikleri ile ön plana çıkarken Suriye Türkmenleri uzun yıllar dikta rejimi altında olmaları ve 2011 sonrası yaşanan iç savaş şartlarından daha yeterli örgütlenmelerini tamamlayamadılar. Golan Türkmenleri ise uzun yıllardır topraklarından uzaklaştırılmış durumdalar.

TÜRKMENSİZ ORTADOĞU, TÜRKSÜZ ANADOLU DEMEK

Bizde medya virüsleri her daim algı operasyonlarını yapmaya devam ediyor. Petro-dolar lobileri PKK-FETÖ hatta zaman zaman DEAŞ kara propagandasını açık ya da üstü örtülü yapıyorlar. Tarihin derin sayfalarında Anadolu’nun ayrılmaz parçası olan Kerkük’ten Halep’e Türk medeniyetinin mührünü basan Türkmenleri unutmayalım. Sonuçta şanlı ay bayrağımıza kardeş iki Gökbayrak var yanı başımızda.