OPEL'DEN ŞEHİT AİLELERİNE EK DESTEK!

Ahmet ÇELİK 31 Eki 2016

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Bir kutlamamda Ford ve Ford'un PR Ajansına. Haberini yan sütunlarda okuyacağınız "Biz Başka"nın basın toplantısının "nicelik ve nitelik" olarak "yüksek kalitesi" dikkat çekti. Ford'un kurumsal iletişim tarafı bir tarafa; ben PR Ajans tarafında çalışan ve yıllardır sadece otomotiv sektörüyle uzmanlaşan sessiz kahraman Aslı Karaosmanoğlu'nun bu başarıdaki payı büyük olduğuna inanıyorum.

Otomotivde en büyük karlılık oranı satışta değil, satış sonrasındadır. Yaklaşık olarak rakam vermek gerekirse  sıfır otomobil satışlarında karlılık oranı yüzde 10-20 aralığında değişirken; satış sonrası gelirlerle bu yüzde 70-80 oranlarına çıkmaktadır. Servis-bakım, sigorta, yedek parça, lastik ve aksesuar gelirleri bayileri ayakta tutmaktadır. Bu rakamlar da açıkça göstermektedir ki; asıl iş ve karlılık oranı “satış sonrası”ndaki hizmetlerden gelmektedir. İşte bu nedenlerle otomotiv sektörünün asıl “bindiği dal” satış sonrasıdır. Hemen hemen tüm markalar bu nedenle “satış sonrası” çalışmalarına büyük özen göstermektedir. Tabii her şeyde olduğu gibi bu işi hakkıyla yapan var, yapamayan var. “Müşteri memnuniyeti” çok geniş bir kavramı kapsıyor. Üstelik Türkiye’de müşterinin “memnun” olduğunda sesi çıkmaz da; en ufak bir memnuniyetsizlik durumunda ortalığı birbirine katar. 

İşte bu düşüncelerle “satış sonrası” ve “müşteri memnuniyeti”ne kafayı takan Opel Türkiye  geçen hafta önemli bir ortaklığa imza attı. Opel Türkiye, sigorta sektörünün en etkili oyuncularından biri olan Groupama Sigorta ile bir iş birliği içerisine girdi. Markalı kasko alanında gerçekleştirdiği bu yeni iş birliği ile Opel, araç sahiplerinin güvencesini bir üst sınıfa taşımayı amaçlıyor. Opel&Chevrolet Müşteri İlişkileri ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Alpagut Girgin’in titiz ve ayrıntıcı girişimleriyle şekillenen bu ortaklık Opel’e satış sonrası hizmetlerinde önemli bir ivme kazandıracak. Bu arada bu ortaklığa tanık olduğum basın lansmanında yetkililere “Sıfır otomobil satışlarında gazi ve şehit ailelerine özel bir indirim uygulaması yapılıp yapılmadığını” sordum. Konu hassas olduğu için duyuru yapmaktan imtina ettiklerini öğrendim. Ama “Evet Opel markamızla biz de bu kapsamda hayatını kaybetmiş Harp veya Vazife Malullerinin Yakınlarına destek programı uyguluyoruz” yanıtını aldım. Yani kısacası Opel, şehit ailelerine ÖTV muafiyeti getiren kanundan faydalanacaklara tüm Opel modellerini kapsayan indirimler sunuyor. Opel’i bu hassas davranışından ötürü kutluyorum. 

Bir kutlamamda Ford ve Ford’un PR Ajansına. Haberini yan sütunlarda okuyacağınız “Biz Başka”nın basın toplantısının “nicelik ve nitelik” olarak “yüksek kalitesi” dikkat çekti. Ford’un kurumsal iletişim tarafı bir tarafa; ben PR Ajans tarafında çalışan ve yıllardır sadece otomotiv sektörüyle uzmanlaşan sessiz kahraman Aslı Karaosmanoğlu’nun bu başarıdaki payı büyük olduğuna inanıyorum. 

Küçük bir not; zaman zaman yöneticilerin pek de hoşuna gitmeyen ama resmi/gerçek satış rakamlarından söz ediyorum. Bu “başarılı” yöneticilerin bana yanıt vermek yerine “reklam satın alma ajanslarındaki” elemanlarına beni hedef göstermeleri hiç etik değil! Üstelik ayıp…