ON YILDIR YERİ DOLMAYAN BİR MÜZİK USTASI: FERDİ ÖZBEĞEN

Micheal KUYUCU 28 Oca 2023

Micheal KUYUCU
Bugün popüler müzikte pek çok ilke imza atan bir müzik insanı, Ferdi Özbeğen'in ölümünün onuncu yıl dönümü.

Bugün popüler müzikte pek çok ilke imza atan bir müzik insanı, Ferdi Özbeğen’in ölümünün onuncu yıl dönümü. Vefasız sanat dünyasını bir kenara bırakalım, bu usta müzisyenin yerinin dolmadığını on yıl sonra daha iyi anlıyoruz.

Bu albüm tutar mı?

Ferdi Özbeğen ismini 1990 yılından önce doğanlar çok iyi bilir. Türkiye’nin en çok yeniliğe imza atmış şarkıcısıdır. 1965 yılında Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Altın Mikrofon Yarışmasına katıldıktan sonra yavaş yavaş yıldızı parlamaya başladı. Müziğe orkestrasıyla devam etti ama daha sonra kendi kurduğu orkestraların tek müzisyeni oldu ve o dönem için risk sayılabilecek bir şey imza attı: Tek kişilik orkestra.

İlk yayınladığı albüm de benzer özelliklere sahipti.  1977 yılında yayınladığı “Ferdi Özbeğen’le 45 Dakika” adlı albümü Türkiye’de bir ilkti. İlk kez farklı sanatçılardan bilinen meşhur olmuş şarkılar bir albümde toplanmıştı. Üstelik bu albümün kayıtları da tek kişilik orkestrası tarafından yapılmıştı. O albümü müzik şirketi yayınlayıp yayınlamama konusunda büyük tereddütler yaşadı. “Acaba tutar mı, yoksa bu iş yatar mı” tereddütlüyle yayınlandı albüm ve tuttu! Bu tutan albüm hem Ferdi Özbeğen için hem de müzik endüstrisi için bir milat oldu. Bu albümden sonra içinde dönemin sevilen şarkıların tek bir yorumcu tarafından seslendirildiği sayısız albüm yayınlandı, hepsi de sattı. Ferdi Özbeğen ise dönemin en güçlü müzik şirketi olan Orhan Gencebay ve Yaşar Kekava’nın ortaklığında kurulan Kervan Plak’la anlaştı ve müzik kervanındaki büyük yolculuğuna başladı.

Altın yıllar başlıyor

Ferdi Özbeğen, ''Sohbet'' adlı plağıyla ''Altın Plak'', ''Mutluluklar'' adlı plağı ile  ''Platin Plak'' ve ''Altın Piyano'' ödüllerini kazandı. Yetmişlerin sonlarında Yaşar Kekava ile Orhan Gencebay papaz oldu ve ticari iş birliklerini bitirdi. Yaşar Kekava bu ortaklığın bitmesi ile Yaşar Kekava Plakçılık şirketini kurdu. Kervan Müzik’teki sanatçılar iki ortak arasında paylaşıldı, Ferdi Özbeğen bu paylaşım sırasında kendi isteği ile Yaşar Kekeva ile çalışma kararı aldı. Bunun nedeni ise ikilinin arasında doğan dostluk ve vefaydı.

Şirketin ilk plağı Ferdi Özbeğen’in “Nice Yıllara” adlı albümü oldu. “Nice Yıllara” Y.K. No:1 seri numarasıyla yayınlanan plak şirketinin ilk resmi albümü oldu. Bu albümü 1981 yılında “Yaşadıkça”, 1982 yılında “Bir Sır Gibi” ve 1983 yılında “Seviyorum Delicesine” albümleri takip etti. Seksenli yıllar Ferdi Özbeğen için büyük başarılarla geçti. 1983 yılında, Şan Tiyatrosu'nda 20'inci sanat yılını İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile verdiği müthiş konserler zinciriyle kutlayan Ferdi Özbeğen, 1984 yılında bir yüzü pop bir yüzü ise çok sesli Türk müziği şarkıları içeren “Piyanist” albümünü yayınladı.

“Şan Konserleri” plağı yıllar sonra 2021’de Netflix ‘te yayınlanan “Bir Başkadır” adlı dizi sayesinde tekrar gündeme geldi ve yeniden yayınlandı. Şan Konserlerinde binlerce kişiyle buluşan Ferdi Özbeğen Osman İşmen yönetiminde organize edilen kırk kişilik senfoni orkestrasında onlarca konser verdi. Bu konser serisindeki amacı onu taverna veya gece kulüplerinden izleyemeyen halkın da izlemesine olanak tanımaktı. Bu halk konserlerinde biletler sembolik fiyatlara satıldı, Ferdi Özbeğen para talep etmedi ve konserler vesilesiyle binlerce kişiye ulaştı. Bu halk konserinden sonra hiçbir şarkıcı senfonik orkestra eşliğinde bu denli büyük kapsamlı bir halk konserine imza atamadı.

Altı çizilmesi gereken İlkler

Ferdi Özbeğen tipik bir başak burcuydu. Yeniliği seven bir hizmet insanıydı. Ben onu bizzat tanıdığım için bunun altını çizmek isterim: O tek kelimeyle müzik endüstrisine hizmet eden ender müzik insanlarından biridir. Bir yönü ile tavernacıydı belki ama bir yönü ile de popçu, rockcu ve endüstri adına yenilikçi biriydi.

Seksenli yıllarda pop – rock ve senfonik pop türünde albüm ve şarkılar seslendirdi. Ferdi Özbeğen 1985 yılında pop – rock esintiler taşıyan “Belki Bir Gün” albümünü yayınladı. Bu albüme adını veren şarkı en az M.F.Ö’nün rocku kadar rocktu.

Türkiye’de pop müziğin sıkıntılı günler geçirdiği 1986 yılında yayınlanan ve senfonik pop şarkılar içeren “Sana İhtiyacım Var” plağı dönemin en kaliteli pop müzik albümü olarak tarihe adını yazdırdı. Bu albüm 1980 yılından sonra yayınlanan en riskli ve en kaliteli albümler arasında yer alır. Albüm satmadı, Özbeğen bu albümü satmayacağını bile bile hazırladı. Çünkü bir yönü ile pop müziğine ya da o dönemlerdeki adıyla Türk Hafif müziğine de yönelik eserler üretmek istiyordu. Mesela o albümde Orson Welles’in ortalığı yıkan “I Know What it is to be young” adlı şarkısını Türkçe sözlerle seslendirdi, yine albümde Lionel Richie’nin efsane “Hello”suna “Aradığın Ben miyim?” sözleriyle Türkçe ses verdi. Ben bu albümü hala dinlerim ve bu albümü nostalji meraklılarına da dinlemelerini tavsiye ediyorum.

Bu ilklere imza atmak yürek ister

Ferdi Özbeğen Türkiye’de albümünü krom kaset olarak yayınlayan ilk ve tek sanatçı oldu. 1986 yılında yayınlanan “Sevdiğiniz Şarkılar” albümü hem krom kaset hem de standart kaset olarak yayınladı.

Ferdi Özbeğen’in 1991 yılında piyasaya sunduğu nostalji albümü “Şarkılarım”, Türkiye'de bir ilke daha imza attı. “Şarkılarım” albümü o döneme dek pek duyulmayan unplugged yani bilgisayar kullanmadan, akustik ve canlı kayıt yöntemi ile kaydedildi.

2006 yılında “Cansuyum” adlı albümünde teknolojik bir ilke imza attı. Bu albümde seksenli yıllarda yayınladığı albümlerin makara bantlarında yer alan Ferdi Özbeğen’in sesi kullanıldı.

O albümün hazırlanışında bizzat şahit oldum. Ferdi Özbeğen ve müzik şirketi arşivlere daldı ve sanatçının seksenli yıllarda yayınlanan albümlerinin makara bantlarını çıkarttı. Küflenmemiş olanlara o dönem yeni gelişen bir teknolojiyi uygulamak için ABD’ne yolladı. Bu makara bantlarından sağlıklı olanlar fırına kondu ve bir kimyasal ilaç sayesinde ilk günkü günlerine döndürüldü. Mucizevi bir şekilde makara bantları hiç eskimemiş gibiydi. O makara bantlarından Ferdi Özbeğen’in sesinin yer aldığı kanaldan ses alındı ve aranjör Feyyaz Kuruş’a emanet edildi. Feyyaz Kuruş’ta, Özbeğen’in seksenlerdeki orijinal sesinin üzerine güncel soundlarla yeni düzenlemeler yaptı. Mesela “Kandil” adlı şarkıda Ferdi Özbeğen’in 1983 yılındaki sesi kullanıldı ve üstüne güncel soundlarla yeni bir versiyon hazırlandı. Bu albüm Türkiye’de bir ilkti. “Cansuyum” Türkiye’nin ilk re-master albümü oldu.

Sezen Aksu destekli vefa albümü

İlk rahatsızlığını 2000 yılında yaşadı. Güçlü bir kişiliği vardı, hastalığını yendi. 2001 yılında Sezen Aksu’nun da yer aldığı müzisyenler Elenor Müzik ile “Ayrılmayalım” adlı albümü hazırladılar. Bu albümde “Bu Sevda Bu Şehre Sığmaz” adlı Aysel Gürel ve Sezen Aksu’nun onun için özel olarak yazdığı şarkı yer aldı. Bu şarkıyı daha sonra Deniz Seki’de seslendirdi.

Ferdi Özbeğen son albümünü 2008 yılında yayınladı. “Nerelerdeydiniz” adlı bu albümde Ajda Pekkan klasiklerinden “Kimle Geldi Kimler Geçti”, “Sensiz Yıllarda” gibi şarkıları coverladı. Almanya ve Yunanca şarkılar da seslendirdi. Çok kaliteli bir albümdü ama maalesef hak ettiği ilgiyi göremedi. Bu onun son albümü oldu. Bu albümden sonra iyice inzivaya çekildi, rahatsızlığı tekrar nüksetti ve maalesef 2013 yılının Ocak ayında aramızdan ayrıldı.

En Baba ON Şarkısı – Benim Önerilerim

1.Kandil

2.Seni Terk edeceğim

3. Yok yok yalan deme

4.Dilek Taşı

5.Bu ayrılığa yabancıydım

6.Öyle Küçük ki dünya

7.Her Gece

8.Dilek Taşı

9.Unuttun mu?

10.Belki bir gün