OLDU MU YA ŞİMDİ!

Fehmi KETENCİ 22 Ağu 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Önceki yazdıklarımızın geçen haftalara yansıyanlarından kısa, özet bir değerlendirme yaparsak, şu anki durumumuzda değişen pek bir şeyler yok gibi.

      Covid-19’da pandemi süreci, yangınlar, sel felaketleri, onca dertlerimiz arasında, başımızdan gitmek gibi bir niyeti olmayan, Delta Varyantı denilen davetsiz misafirle ilgili ne yapılması gerekiyorsa mutlaka yapılmalıdır. Bunu ihmal edilecek bir hali kalmadı.

      Önceki yazdıklarımızın geçen haftalara yansıyanlarından kısa, özet bir değerlendirme yaparsak, şu anki durumumuzda değişen pek bir şeyler yok gibi.

      “Son bir aydır sözü edilen ve son zamanlarda Doğu Karadeniz’de yaşanan sel felaketleri, güneydeki yangın felaketleri ve şimdi de Batı Karadaniz’de, Kastamonu, Bartın bölgesinde yaşanan ve son durumunun ne olduğu hala belirlenemeyen sel felaketleri nedeniyle asıl sorunumuz olan Covid-19 ve Pandemi döneminin gidişatı ile ilgili sorunlarımızı biraz gündemin gerisine ötelemiş gibi görünüyorduk!.

      Önceki yazılarımızda zaman zaman sözünü ettiğim, vurguladığım gibi, “dert bir değil ki hangisine yanalım” serzenişine henüz bir çözüm bulamamış gibiyiz.

      Salgın, mutasyona uğramış farklı örnekleriyle hala aklımızda ve üzerimize yağan korku sağanağı olmaya devam ediyor. Ama bu kez, biraz daha varlığını hissettiren düzeyde yayılma eğiliminde. Yaklaşık bir ay öncesinde, 3-4 bin sayılarına inmişken, 20 binli rakamların üzerine doğru yükselen vaka sayıları, 40’lı sayılardan, raporlara yansıyanlara göre; bir ara 216 sayısına kadar yükselip hızı kesilen ve dün itibarı ile 206 civarlarında olan can kayıpları. Bir süredir uzman uyarılarının merkezine yerleşen mutasyona uğramış Delta Varyantı yayılma eğilimindeki salgında “dördüncü dalga”yı gündeme yerleştiriverdi. Biraz azalma eğilimiyle, normal yaşama dönebilme görüntüsüne yönelen salgın korkusu geri döndü gibi. Hızı yavaşlasa da, artma eğilimindeki vaka sayıları, hızlı artışıyla ürküten can kayıpları, umarız unutmaya çalıştığımız salgın korkularımıza geri dönmemize neden olmaz.

      Uzmanların sürekli dile getirdiği, aşılama sayılarında gereken oranları mutlaka yakalayabilmeliyiz. Çare artık, aşılamayla oluşturabileceğimiz toplum bağışıklığında olmamız gereken yere varabilmemizdedir.  

      Salgından korunmak için aşılama işlemleri hızla tamamlanmalıdır. Aşı, en etkin ve güvenilir bir yoldur. Ama bir sorun var ki, aşılamada hala ikna edilememiş aşılanmamış olan aşı karşıtları sorunudur bu”.

      Evet yazdıklarımıza ve çevremizde yaşadıklarımızdan derleyebileceklerimize baktığımızda son zamanlardaki durumumuz bundan pek de farklı değil.

      Vaka sayılarının, paralelinde can kayıplarının da artma eğiliminde olduğu bu dönemde yapılması gerekenler mutlaka yapılmalı, her önlem zorunlu hale getirilmelidir. Salgın korkusundan kurtulamayan, direnci düşük toplumumuz, yeni bir dalgaya kapılmaya hiç de hazır değildir.

      Özellikle son günlerde oluşan aşılar konusundaki belirsizlik, aşı karşıtlarının faydalanacağı bir ortamın yaratılmasından başka bir şey değildir. Bu hafta yaşanan, hala net bir çözüme ulaştırılamayan “dördüncü aşı” söylentileri kesin olarak sonuca bağlanmalı ve bu konuda özellikle Sağlık Bakanlığı gibi ilk ağızdan, neler olması gerektiği net bir şekilde “Kamu Spotu” duyuruları şeklinde televizyonlarda sürekli yayınlanarak durum iyice açıklığa kavuşturulmalıdır.

      Benim de yaşadığım bir durumdu. İki Sinovac ve sonrasında, + bir Biontech Aşısı yaptırılmalı gibi, e-nabızdaki bilgilere uyarak, dördüncü veya + Biontech aşısı için bir gün sonraya randevu aldık. Ancak, dördüncü aşı konusu, sadece yurt dışına çıkacaklar için olan bir duyuru olduğu düzeltmesi yapıldı. Uzman doktor arkadaşlarımıza danıştım, dördüncüye gerek yok ikazlarını aldıktan sonra randevularımızı iptal ettik. O sıralarda ise randevu alınan e-nabız’daki bölüm de kapatılmıştı. Bu arada çevremizden görebildiğimiz; bazıları bu kargaşada dördüncü aşılarını da çoktan olmuşlardı.

      Bu karmaşa hala ortadan kalkmış değil. Gündemde kafaları karıştıran aşı karşıtlığı konusu sorun olarak dururken, bu konu ivedilikle halledilmelidir. Yeni Delta Varyantı’na karşı en etkin mücadele aşı olduğu gerçeğinin ısrarla anlatılması konusunda gerekeni yapalım ve mutlaka aşılama işlemini tamamlayalım.

      Toplum bağışıklığı için aşılar çok gerekli.