Vakıf Katılım web

OLAYLI GECEDEN YANSIYANLAR!

Fehmi KETENCİ 11 Ara 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
İlginç bir akşam yaşadık dersem çok fazla abartmamış olurum.

      İlginç bir akşam yaşadık dersem çok fazla abartmamış olurum. Gazetede cuma günü yayınlanancak spor yazımda neler yazacağım hemen hemen belli idi. Ancak, UEFA Şampiyonlar Ligi Grup maçında Başakşehir’in Fransa’da Paris Saint-Germain karşılaşmasının 14. dakikasında hakem triosundan dördüncü hakem Sebastian Colbescu’nun, Başakşehir teknik ekibinden Pierre Webo’ya ırkçı bir ifade kullanması sonrasında başlayan olaylar yazının konusunu değiştirdi.

      Olay, Romen dördüncü hakemin Pierre Webo’yu kulak mikrofunundan orta hakeme şikayet etmesi sonrasında başlar. Saha kenarına gelen orta hakeme Webo’yu gösterirken “Negru” diye hitap etmesi sonrasında patlak verir. Orta hakem Pierre Webo’ya kırmızı kart gösterir. Dördüncü hakemin bu ifadesi ırkçılık olarak tepki görür ve Başakşehirli    futbolcuların sert tepkileri sonrasında sahadan soyuma odasına gitmeleri ve bu şartlarda maça devam etmeyeceklerini söylemeleriyle oyun uzun sürece durdu. Başakşehirlilerin sert tepkilerinin yanı sıra, başta Neymar olmak üzere PSG’li birçok futbolcunun da olaya sert tepki gösterdikleri gözlendi.

      Oyun uzun süre durdu. Başakşehir yöneticilerinin “O dördüncü hakem sahada kalırsa maça çıkmayacaklarını” söylemeleri ve bunda diretmeleriyle. Uzun süre bu konu görüşüldü. UEFA’nın yeni bir dördüncü hakemle karşılaşmanın devamı konusunda bir orta yol bulabilme çabaları ortamında görüşmeler sürdürüldü. Başakşehir’in bu konudaki son kararı beklenmeye başlandı.

      Saat 00.45’te, karşılaşma ile ilgili son karar henüz belli olmamıştı. İzlerken görebildiklerimizden ve Paris’ten gelen bilgiler, karşılaşmanın yeni bir dördüncü hakemle devam edebileceği yönündeydi.

      Yürütülen çabalar karşılaşmanın devam edebilmesi yönündeydi. Özellikle UEFA, hata yapan dördüncü hakemin değiştirilerek yeni bir hakemle devam edilmesi konusunda olumlu yaklaşımı daha fazla direnilmemesi yönündeydi. Başakşehir’In maça devam etmeyip sahadan çekilmesi Başakşehir’in de başını derde sokabilecekti. Her ne olursa olsun, sahadan çekilmenin mutlaka bir yaptırımı olacağı ve haklı iken haksız duruma düşmesi, hem Başakşehir’e hem de Türk futboluna zarar verebilirdi. Saat 00.55 olmasına rağmen Başakşehir’in sahaya çıkmama konusundaki ısrarı karşılaşmanın ertelemeye doğru giden bir gidişatı gösterdi.

      Saat; 01.06 civarında gelen haber, karşılaşmanın farklı bir hakem triosuyla kaldığı yerden oynanmak üzere ertesi güne ertelenmesi şeklindeydi.

      Hatayı yapan dördüncü hakem UEFA tarafından ihraç edilmiş olmasına rağmen maçın uzun görüşmelerden sonra ertelenmiş olması hangi sonuçlara varacak pek bilinmez ama, maça çıkmama konusunda Başakşehir’in çok ısrar etmesi dileriz farklı yerlere çekilmez.

      Uluslararası karşılaşmalarda bir takımın oyun oynanırken sahadan çekilmesine gerekçe gösterilebilecek çok önemli olayların dışındaki nedenler, kesinlikle bir yaptırıma tabidir.

      Evet, karşılaşmanın dördüncü hakemi Sebastian Colbescu, ırkçılık olarak değerlendirilecek bir hata yapmıştır. Başakşehir teknik ekibindeki Pierre Webo’yu “İşaret etmek için Negru ifadesini kullanmıştır” ve buna Webo’nun sert tepki vermesi sonrasında karşılaşma 14. dakikada durmuş ve uzun görüşmelerin bir sonuca ulaşamaması nedeniyle ertesi gün kaldığı yerden devam edecek şekilde ertelenmesiyle sonlanmıştı.   

Sonuç ne olursa olsun, erteleme gecesinin geride neler bırakacağı kısa sürede belli olacak. Ama birşey çok net ortaya çıkacak. O da yaşananların; maçın sonucunun ne olduğundan ziyade ilk gecede hatayı yapan dördüncü hakeme ve sahaya çıkmama konusunda ısrar eden ve sert tepki veren Başakşehir’e nasıl yansıyacağıdır. UEFA’nın olumlu, yapıcı davranışına rağmen sahaya çıkmama konusundaki ısrar yaklaşımı, umarım başımıza iş açmaz.

      Burada en güzel olanı; Paris-Saint Germain’li futbolcuların yaşanalara yaklaşımları ve Webo’ya yapılana destekleyen davranışlarıdır. Ayrıca ülkemizin topyekün bu olaya tepkileridir.