​O ADA BİZİM ADAMIZ

Gülay YÜCEL 16 Ağu 2017

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) buluşmalarının konuğu KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'ydu. Sayfada geniş yer verdiğimiz buluşmada Bakan Ataoğlu'nun, "1571 doğumlu Anadolu çocuğuyum" dediği yavru vatanı anlatırken içten heyecanına tanık olmanızı isterdim.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) buluşmalarının konuğu KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’ydu. Sayfada geniş yer verdiğimiz buluşmada Bakan Ataoğlu’nun, "1571 doğumlu Anadolu çocuğuyum" dediği yavru vatanı anlatırken içten heyecanına tanık olmanızı isterdim. 

12 ay turizmle iç içe yaşayan Kıbrıs’ı her yönüyle anlattı ve tanıttı bizlere. Yaptıklarından bahsetti. Özellikle “asker”lerle alakalı sözleri hepimizi duygulandırdı. Vatani görevini Kıbrıs’ta yapan Mehmetçik için Kıbrıs'ı bir uçtan bir uca tanıtma gezisi programından bahsetti. Aslında bir anlamda teşekkür ettiklerinden. Bir de her ay 15’er asker için bir jestleri oluyormuş. Aileleri 2 gün Kıbrıs’a davet edip ağırlıyorlarmış.. 

Geçmişte anlatılan kimi olumsuz anektodların hepsini sildi götürdü kafamdan.

Şu sözü de önemliydi bakanın: KKTC diye bir ada var. O ada hepimizin, sahip çıkalım.

***

Koksaki virüsü

Başımızın son dönemdeki en önemli derdi desem yeridir. Rus turistlerin endişe içinde Antalya’dan uzaklaşmasına sebep olduğu iddiası ortalığı kasıp kavuruyor.

Son açıklama Rusya Tur Operatörleri Birliği'nden (ATOR) geldi. Birlik, Antalya'daki koksaki virüsü iddiaları nedeniyle endişelenen Rus turistlerin Türkiye tatillerini iptal etmeye başladığına dikkat çekti.

Tur şirketleri müşterilerinin Türkiye yerine Tunus, Kıbrıs, Yunanistan gibi ülkeleri seçtiğini belirtti.

Hatırlayacaksınız Rosturizm 11 Ağustos'ta koksaki virüsü vakalarının artması nedeniyle Türkiye tatilleri konusunda Rus turistlere uyarıda bulunmuştu.

Rus REN TV, Türkiye'nin, çok sayıda Rus turistin koksaki virüsünden etkilendiğini gizlediğini iddia etmişti.

Bu arada sevindirici haber gecikmeden geldi. Sağlık Bakanlığı’nın, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) Antalya’daki koksaki virüsünün yayılmasının olası nedenleriyle ilgili bilgi edinme talebine yanıt verdiği ve otel yetkililerine durumun iyileştirilmesi yönünde talimat verdiği öğrenildi.

Bakanlık, Antalya’daki otel yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi ve yetkililere salgın durumuyla ilgili önlemler alınması konusunda talimat verdiklerini belirtti. Açıklamada, otel yetkililerinin başta havuzlar olmak üzere tüm ortak kullanım alanlarının dezenfekte edileceği yönünde söz verdiği ifade edildi.

Bu arada virüsü merak ettim. Onun açıklaması da Rossiskaya Gazeta’ya konuşan bir Rospotrebnadzor yetkilisinden geldi: Koksaki virüsü düşük sıcaklıklarda yaşayabilen ve buzdolabında haftalarca canlı kalabilen bir tür. Su ve gıda yoluyla bulaşabilen virüs en hızlı çocukları etkiliyor ve oyuncaklar aracılığıyla da bulaşabiliyor. 

Rospotrebzanor’a konuşan yetkiliye göre, kusma ve deride döküntü olarak semptom gösteren virüs, sinir sistemi, kalp, ciğer, böbrek ve cilt gibi bir çok bölgeyi etkileyebiliyor. Tedavisi mümkün olan bu virüsten korunmanın en etkili yolunun ise, hijyen kurallarına uymak, meyve-sebzeleri iyice yıkamak ve yalnızca kaynatılmış su içmek.

Aslında hemen her virüsten bu yolla korunabiliyoruz zaten.

Bu arada dip not: Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) sağlıklarını riske atmak istemeyenlerin tur operatörlerinden iptal, erteleme veya güzergâh değiştirme talebinde bulunabileceklerini duyurdu.