NUR YOLDAŞ'TAN ŞOK BİR MÜZİK PROJESİ:  "İZ BIRAKANLAR VOL.1"

Micheal KUYUCU 06 Haz 2020

Micheal KUYUCU
Umut Kuzey ve Arpej müzikle beraber çalışan Nur Yoldaş "İz Bırakanlar Vol.1" albümünde adı gibi rock müziğinde iz bırakan beş tane şarkı seslendirdi.

Türk pop müziği tarihinin en kaliteli ve an ağır albümlerinden biri Nur Yoldaş’ın “Sultan-i Yegah” albümüdür. Bu albüm özel bir müzisyen olan Ergüder Yoldaş’ın beste ve düzenlemerinden oluşan bir albümdür.  Albüm 1981 yılında yayınlanmış ve sadece o dönem değil, tüm dönemlerin en uçuk pop müzik albümü olmuştu.

Sultan-i Yegah’taki efsane başarı

“Sultan-i Yegah” albümünün tüm bestelerini ve albümde yer alan şarkıların tüm düzenlemelerini Ergüder Yoldaş yapmıştı. Çok özel bir insandı. Müziğin felsefesini bilen ve asla ticarete, paraya yenik düşmeyen bir kişilikti. Nur Yoldaş’ın o albümü çok zor şartlar altında hazırlanmıştı, Ergüder Yoldaş’ın kişisel ve insan üstü gayretleri ile yayınlanan albüm müthiş tutmuştu. Albümün yorumcusu Nur Yoldaş, albümün yayınlanmasından sonra bir gün dolmuşta şarkısının radyoda yayınlandığına şahit olmuş ve ilk kez şarkısının başarılı olduğuna şahitlik etmişti. Albümde yer alan “Mihrimah” -  “Saki” – “Sultan-i Yegah” adlı şarkılar çok büyük başarılar elde etmişti. Makamlarla popüler soundları ve senfonik orkestrayı bir araya getiren bu albüm müzik dünyasının efsane albümlerinden biridir.

Atilla İlhan’ın öngörüsü nasıl gerçek oldu?

Nur Yoldaş yılar sonra bir röportajında bu albüme adını veren şarkısı “Sultan-i Yegah”  ile ilgili Ergüder Yoldaş’ın bu şarkıyı 1979 yılında Berlin’de yazmaya başladığını söyledi. 1980’li yıllarında sonlarında Nur Yoldaş’a ilk kez dinletmiş şarkıyı. Düşünün, adam şarkısı üzerinde bir buçuk sene çalıştı. Bugünkü popçular bir buçuk yılda on beş, yirmi şarkı hazırlarken Ergüder Yoldaş, bir tane şarkı hazırladı. İnce bir işçilikle hazırladığı şarkısı üzerinde adeta nakış işler gibi çalıştı. Şarkının sözlerini Atilla İlhan yazmıştı. Nur Yoldaş, “şarkıyı dinledikten sona Atilla İlhan bana, ‘Esas sorumluluğun şimdi başlıyor Nur, bir ömür bu şarkıyı taşıyacaksın’ demiş” açıklamasını yapmıştı. İlhan  doğru demiş, öylesine büyük bir şarkı oldu ki, Nur Yoldaş bu şarkıyı bir ömür boyunca üstünde taşıdı.

Sultan-i Yegah onun marşı oldu

İlk 45’lik plağı “Aşk Bir Fantazi- Bile Bile”yi 1974 yılında yayınlayan ama asıl başarısını 1981 yılında yayınlanan “Sultan-i Yegah” albümü ile yakalayan Nur Yoldaş, karakteristik sesi ile hem doğu tınılarını hem de batı tınılarını çok iyi yorumlayan bir ses.  “Sultan-i Yegah” öylesine büyük bir albüm oldu ki Nur Yoldaş, o albümden sonra yaptığı hiçbir albümde o albümün üstüne çıkamadı. Bu aslında hem bir şans hem de bir şanssızlık oldu. Şans diyorum çünkü büyük başarılar getiren bir albümün solistliğini yapmıştı, şanssızlık diyorum çünkü o albüm öylesine büyük bir albüm oldu ki, hiç kimse o albümün üstüne çıkamadı. “Sultan-i Yegah” adeta onun marşı oldu.

Nur Yoldaş daha sonra 1983 yılında “Elde Var Hüzün” adlı albümünü, 1992 yılında “Dönüş” (Sakine), 2011 yılında “Yerin Dolmuyor” ve yine 2014 yılında “Sahiden” adlı teklisini yayınladı. 2017 yılında ise oğlu Devrim Yoldaş ile beraber “Masal” adlı teklisini yayınladı. Az ve öz üretti Yoldaş. 2000’li yıllarda azda olsa albüm ve teklilere imza atan Nur Yoldaş bu dönemde Ankara’ya taşındı ve Ankara Kent Orkestrasında sahne almaya başlamış. Belki çok fazla üretmedi ama sahne konusunda ki tecrübesine tecrübe kattı ve onu izleyenleri mest etti.

Altı yıl sonra sürpriz bir albüm

Nur hanımla bir iki kez görüştüm, röportajlar yaptım. Açık söyleyeyim ben onun artık albüm yapmayacağını sanıyordum. Piyasa koşulları Nur Yoldaş’ın tarzının çok dışında, ticari pop müzik onun kalitesinin çok altında. Ancak Nur Yoldaş beni de müzik severi de çok şaşırttı. Kısa bir süre önce “İz Bırakanlar Vol.1” adında bir albüm yayınladı. Çok sürpriz bir albüm oldu. Albüm demesem maxi single desem daha iyi olacak, çünkü albümde beş şarkı var.

Rock klasiklerini cover’ladı

Umut Kuzey ve Arpej müzikle beraber çalışan Nur Yoldaş “İz Bırakanlar Vol.1” albümünde adı gibi rock müziğinde iz bırakan beş tane şarkı seslendirdi. “Vol.1” dediğine göre demek ki “Vol.2” yide çıkartacak diye düşündüm. Daha önce “Sultan-i Yegah” ile sıradışı bir albüme yorumcu olarak imza atan Nur Yoldaş, yine sıradışı bir albüme imza attı. Rock müziğinin yakın geçmiş klasiklerini coverladı. Yüz sene düşünsem ben Nur Yoldaş’ın rock şarkılarından oluşan bir cover albüm yapacağını aklıma getirmezdim.

“İz Bırakanlar Vol.1” de inanılmaz sürprizler var. Rock müziğinin klasiklerini ardı ardına geliyor. Albüm Emre Aydın’ın “Hoşçakal” şarkısı ile açılıyor. Nur Yoldaş, karakteristik sesi ile bu rock şarkılara çok farklı bir lezzet getirmiş. Sesi çok farklı bir yorumcu olan Yoldaş’a yakışmış rock. Albümün ikinci şarkısı “Ben Seni Çok Sevdim” olmuş. 

Kalite fışkıran bir iş

Albüm fiziki olarak basıldı mı bilmiyorum, ben şans eseri Apple Music’te albümün dijital versiyonunu gördüm ve büyük bir zevkle dinlemeye başladım. Tabii ki albüm fiziki olarak, yani cd olarak yayınlanmadığı zaman albümün üretilmesinde mutfakta katkıda bulunanları bilemiyorsunuz. Çünkü dijital platformlarda müziğin mutfağında olanlara dair hiçbir bilgi yok. Bu benim gibi meraklılar için can sıkıcı bir durum. Ben dinlediğim bir albümde kim hangi enstrümanı çalmış, aranjör kim, stüdyo neresi ve benzeri bir sürü bilgiyi görmek isteyenlerdenim ama maalesef artık dijital dünya buna müsaade etmiyor. Aranjörünün kim olduğunu bilmesem de şarkıların düzenlemeleri mükemmel olmuş, onu buradan tebrik ediyorum. Albümde kaliteli bir rock soundu var, senfonik yaylılar eşliğinde senfonik bir rock müzik dinletisi var. O yaylıları dinlemek ayrı bir huzur verdi bana. Rock müziğinin senfonik öğelerle paketlenmesi o müziğe müthiş bir lezzet katıyor. “Ben Seni Çok Sevdim” öyle bir şarkı olmuş.

Senfonik retro-rocku özleyenlere

Albümde daha önce “Sultan-i Yegah” şarkısını coverlayan Mor ve Ötesi Grubunun “Araf”’ı üçüncü, “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum” ise dördüncü şarkı olmuş. Şebnem Ferah’ın bu şarkısına da çok asil bir lezzet katmış Nur Yoldaş. Albümde beni etkileyen bir diğer şarkı da Özlem Tekin’in ilk hit şarkısı “Aşk Her Şeyi Affeder mi?”.  Şarkı tek kelime mükemmel. Hatta şarkı Özlem’in ilk versiyonu bile yarışacak kalitede. Rock ve senfonik müzik ile retro bir alt yapı eklenmiş. Şarkı 80’lerin pop-rock soundunda sunulmuş, yaylılar ise şarkıyı yetmişlerin sounduna götürmüş. Bir de şarkının orijinalinin ritmi biraz arttırılmış. Özetle şarkı revize edilmiş,  köprülerdeki yaylılar, Nur Yoldaş’ın samimi yorumu her şey mükemmel. Al şarkıyı başa sar,  sar dinle, tekrar dinle. Ben öyle yapıyorum.

Bu dijital albüm dinlenir

Uzun yıllar sonra Nur Yoldaş’la tekrar müzikal anlamda karşılamış olmaktan büyük bir mutluluk duydum. Onun gibi özel bir yorumcunun sürpriz bir rock cover albüm projesi ile karşımıza çıkması büyük bir sürpriz olmuş. Albümü mutlaka dinleyin. Spotify, Apple Music’ten yüksek ses kalitesi ile dinlediğinizde çok büyük bir zevk alacaksınız. Youtube’dan da dinleyebilirsiniz. Eskiden “bu albümü mutlaka alın” derdik, şimdi dijital platformların adreslerini göstreriyoruz. Hem 45’lik, hem LP plak, hem kaset hem CD yayınlayan Nur Yoldaş böylece “dijital müzikte varım” dedi. “İz Bırakanlar Vol.1” i mutlaka dinleyin rock, pop, retro sound ve senfonik lezzetlerin Nur Yoldaş sesiyle buluşması mükemmel olmuş sizde bana hak vereceksiniz. Özetle bu dijital albüm dinlenir.

Nur Yoldaş -  İz Bırakanlar Vol. 1 (Arpej Müzik)

1. Hoşçakal

2. Ben Seni Çok Sevdim

3. Araf

4. Artık Kısa Cümleler Kuruyorum

5. Aşk Her Şeyi Affeder mi?