MÜZİKTE VİNTAGE DÖNEMİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Bu hafta siz değerli okurlara moda anlamında değil, müzik anlamında VINTAGE'ten bahsedeceğim.

1980'lerde müzik tarzları, gruplar ve sanatçılar

Bu hafta siz değerli okurlara moda anlamında değil, müzik anlamında VINTAGE’ten bahsedeceğim.

80'lerde müzik tamamen imgeyle ilgiliydi. MTV'nin ortaya çıkışı ve popülaritesi ile sanatçılara eşlik eden imgeler hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. On yıl boyunca müzikte, hiçbir şey abartılı değildi, ses, moda, hayırseverlik bile. 80'ler büyük bir gelir eşitsizliği döneminin başlangıcını yansıttı ve müzikte refah üzerine odaklanıldı. Ayrıca, günümüzde müziği etkileyen Hip Hop, New Wave ve Hair Metal gibi çeşitli yeni türler de ortaya çıktı.

80'lerde Müzik

Pop

80’lerin popüler müzikleri, birçok başarılı sanatçıyla o dönemde oldukça öne çıkmıştı. Madonna, Cyndi Lauper, Prince, Michael Jackson, Janet Jackson, Whitney Houston, David Bowie, Bruce Springsteen, Don Henley, Tiffany gibi sanatçılar pop kategorisinde yıldızı parlayan isimlerden bazıları.

Hip Hop / Rap

Günümüzde de oldukça popüler olan Hip-Hop/ Rap müzik türü, 80’li yıllarda ortaya çıkan yeni türlerden biriydi ve hitap ettiği kitleler dolayısıyla hızla popüler olmuştu. Run DMC, Beastie Boys, Grandmaster Flash, Africa Bambaata, LL Cool J, Kurtis Blow, Salt-n-Pepa, Public Enemy, Biz Markie, Eric B. & Rakim, Ice-T, NWA, Jungle Brothers, Gang Starr gibi Hip Hop/Rap müzik sanatçıları dönemin en gözde isimlerindendir.

New Wave

Bu müzik türü, 80'lerde ortaya çıkmış ve 2000'lerde tekrar popüler olmuştur. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen türde, Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır. Culture Club, Duran Duran, Devo, A Flock of Seagulls, Blondie, Talking Heads, The Cars,The Clash, Billy Idol, The Cure gibi isimler öncüdür diyebiliriz.

Hair Metal

Heavy Metalin alt türlerinden biri olarak kabul edilen Hair Metal, 80’lerde oldukça etkili olan bir diğer müzik türüdür. Gitar tonları, hard rock’a göre biraz daha sert duyulan ve vokalleri kadınsı çığlıkları andıran bu türde aşırı tiz ses kullanımı söz konusudur. Bununla birlikte görsel olarak dönemin müzik gruplarından ayrı olarak, kabarık permalı saçlar, aşırı makyaj ve spandex pantolonlar ile dikkat çeker. Bu durum, bu müzik türüne hair metal denmesine de yol açmıştır. Van Halen, Poison, Twisted Sister, Motley Crue, Warrant, Cinderella, Europe, Guns n' Roses, Skid Row, Metallica, Anthrax, Ratt, Pantera, Bon Jovi, Whitesnake, Quiet Riot, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Def Leppard, Aerosmith gibi isimler o dönemin popüler hair metal sanatçılarıdır.

80’lerde Öne Çıkan Şarkılar;

Diana Ross - Upside Down

Soft Cell - Tainted Love

Survivor - Eye of the Tiger

David Bowie - Let’s Dance

George Michael - Careless Whisper

USA for Africa - We are the World

Madonna - Papa don’t preach

Bon Jovi - Livin’ on a prayer

INXS - Need you tonight

The B-52’s - Love Shack

Peki, Türkiye’de 80’ler müziği nasıldı?

80'ler, evlerimizden telefonla bir yeri doğrudan arayamadığımız, başka şehirlerdeki yakınlarımızı aramak için postaneye isim yazdırıp saatlerce sıra beklediğimiz dönemleri geride bıraktığımız, renkli televizyon yayınının başladığı yıllardı. Gönüllerimizde yer eden şarkıların yapıldığı, Barış Manço’ların, Cem Karaca’ların belleklerimizde iz bıraktığı yıllar.

Müziğe ticari kaygıyla bakılmadığı, rock, heavy metal, pop, folklorik ve özgün müziklerin en güzel örneklerini gördüğümüz, Türkçe Pop Müziğin altın çağının başlangıcı, kaset devrinin iyiden iyiye kendini gösterdiği, walkman kültürünün yaygınlaştığı dönemlerdi 80'ler.
Gelin şimdi o şarkıların güzel serüveninde bir yol seçerek biz de onlara yol arkadaşı olalım…

Barış Manço - Gülpembe

MFÖ - Ele Güne Karşı

Nilüfer - Erkekler Ağlamaz

Cem Karaca - Herkes Gibisin

Ayla Dikmen - Anlamazdın

Ajda Pekkan - Bir Garip Yolcuyum

Sezen Aksu - Hata

GÜNÜN SÖZÜ : MÜZİK RUHUN GIDASIDIR.