MÜZİK SEKTÖRÜ YOUTUBE'A BOZUK ATIYOR

Micheal KUYUCU 10 Kas 2022

Micheal KUYUCU
Dünyada Youtube ile müzik sektörü arasında bir kavga başladı. Kavganın adı: TELİF!

Dünyada Youtube ile müzik sektörü arasında bir kavga başladı. Kavganın adı: TELİF!

YouTube 2019 yılında müzik endüstrisine 3 milyar doların üzerinde telif ödemesi yaptığını açıkladı. Bu rakam YouTube’un yıllık reklam gelirlerinin yüzde 20’si. Geçtiğimiz günlerde YouTube 2019 yılında 15 milyar doların üzerinde reklam geliri elde ettiğini duyurmuştu.

Platformun yöneticileri “Müzik hak sahiplerine 2019 yılı için reklam gelirleri ve abonelik gelirlerinden toplamda 3 milyar dolarının üzerinde ödeme yaptık, ayrıca kariyerlerini artırmak için sanatçılarla da iş birliği içerisinde çalıştık daha ne istiyorsunuz” diyor.

Basit bir hesap yaparsak YouTube reklamlardan ve abonelikten elde edilen gelirlerinin 1,5 dolarını, Spotify ise reklamlardan ve aboneliklerden elde edilen gelirlerinin yaklaşık 18 dolarını müzik hak sahiplerine ödüyormuş bu durum da dünya müzik endüstrisini sinirlendiriyor.

Müzisyenin en büyük gelir kaynağı dijital medyadan gelen telifler.

Müzisyenler daha çok almak istiyor, patronlar ise daha az vermek istiyor. Tipik bir alacak-verecek kavgası.

Müzik şirketler dünyanın en büyük ve adeta tek video müzik platformu YouTube’la olan bu telif para kavgasını uzar gider. Ama şunu da söylemek isterim ki Youtube’da biraz ayıp etmiş. Rakibin 18 dolar verirken sen 1,5 dolar veriyorsan hak sahibine biraz ayıp ediyorsun deni buna.

Spotify ve Youtube kaç para kazandı?

Müzik Analiz’in haberine göre Spotify yıllık raporunda 2018’de 6,24 milyar dolar olan gelirini artırarak 2019 yılında 7,60 milyar dolara çıkardığını açıkladı. Spotify’ın gelirlerinin yüzde 65’inin hak sahiplerine gittiği iddia ediliyor. Müzik Endüstrisi için ödediği para 4,94 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Spotify ile Youtube’u karşılaştıracak olursak bu değer YouTube’dan daha fazla bir değer oluyor. YouTub’une tüm dünya genelinde aylık abone sayısı 2019 sonu itibariyle 2 milyardan fazlaydı. Spotify’ın ise 275 milyondu.  Bu durumda Spotify hak sahipleri için daha fazla ödeme yapmış oluyor da denilebilir.

The PlayList dizisi Netflix’te

Bu ara hazır Spotify demişken Netflix’te Spotify’ı anlatan bir dizi başlamış. Altı bölümlük bu dijital dizi de Spotify’ın kuruluşu ve gelişimi anlatılıyor. İsveç’te nerdeyse bir kasaba diyebileceğimiz bir yerde kurulan ve bugün dünyaya hükmeden bu müzik platformunun kuruluşu sırasında yaşananlar anlatılıyor.

Dizi, İsveçli teknoloji girişimcisi Daniel Ek ve iş ortağı Martin Lorentzon, Spotify'ı piyasaya sürdüklerinde ücretsiz ve yasal müzik akışı yoluyla müzik endüstrisinde nasıl devrim yarattığını anlatıyor. Bu dizi hem yeni iş kurmak isteyenler hem de işletmeciler için eminim izlenmesi gereken bir dizi. Ben henüz izlemedim ama mutlaka izleyeceğim size de tavsiye ederim.