MURATHAN MUNGAN ŞARKILARI SENFONİK KONSERİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Ne zamandır bekliyordum. Murathan Mungan Şarkıları konserini.

Ne zamandır bekliyordum. Murathan Mungan Şarkıları konserini. Geçtiğimiz kışın ilk başlarında pandemiden önce Murathan Mungan'ı Pelin Batu'nun Batı Yakası Programında ağırlamıştık. Ve albümün çıktığından beri dillere pelesenk olan şarkılar ne zaman bir konser alanında yüzlerce, binlerce kişi tarafından izlenecek merak konusuydu. Ve o müjdeli haber geldi. 19 Eylül 'de Vadi Açıkhava'da Kalben, Derya Köroğlu, Gülden Karaböcek, Ceylan Ertem'i aynı sahnede buluşturan çok özel anlamlı proje. Maskeli Balo, Telli Telli, Eskiden, Çember, Fırtına, Aşk Tesadüfleri Sever, Nilüfer, Olmasa Mektubun, Aşk Yeniden gibi ezbere bilinen Murathan Mungan imzalı şarkılar senfonik düzenlemelerle seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Yeni Türkü’nün solisti Derya Köroğlu ve Kalben’in birlikte sahne alacakları projede, sanatçılara Alper Kömürcü yönetiminde 30 kişilik İstanbul Akademi Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Gülden Karaböcek ve Ceylan Ertem yorumlayacakları Murathan Mungan şarkılarıyla geceye renk katacaklar. Murathan Mungan’ın imzasını taşıyan şarkıların senfonik aranjmanları aynı zamanda projenin müzik direktörü de olan Alper Kömürcü’ye ait. Klasikle popu birleştiren proje; daha önce Senfonik Şebnem Ferah, Senfonik İbrahim Tatlıses, Broadway’den İstanbul’a Müzikaller, Senfonik Divalar-Nilüfer gibi çok ilgi gören projelere imza atan Nurcan Karaca’ya ait. Vadi Açıkhava; Türkiye’nin en ünlü isimlerinin etkinlikleri, hem toplu taşımayla hem de geniş otoparkı sayesinde özel araçlarıyla gelecek İstanbulluları bekliyor.

SÜMELA MANASTIRI’NDA İLK AYİN BUGÜN

Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi çalışmaları tamamlandı. Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılan tarihi manastırın avluya kadar olan bölümü, çevresinde gerçekleştirilen projelerin birinci etabının tamamlanması ile 25 Mayıs 2019'da ziyarete açıldı. Bölge turizmine büyük katkı sunan tarihi mekan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans bağlantısıyla ziyarete açıldı. Sosyal mesafe ve maske kuralı ile hijyenin ön planda tutulduğu manastır, ateş ölçümü yapıldıktan sonra gruplar halinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin bulunduğu ekip tarafından yürütülen hummalı çalışmalarda, manastırın giriş kapısı üzerinde bulunan kama blok olarak adlandırılan kayada çelik halat çekme ve sabitleme çalışmaları yapıldı. Yürütülen çalışmalarla bölgeden bin 100 tondan fazla kaya çekildi. Yaklaşık 20 bin metrekarelik kaya bölümünde koruma alanı oluşturulurken, manastırın korunması için her taraf çelik ağlarla örüldü. 600 metrekarelik bariyer çalışmasının yapıldığı tarihi manastır, kurulan sistem sayesinde kaya düşme riskinden arındırıldı. 5 yıl sonra ilk ayin. Sümela Manastırı’nda, restorasyon çalışmaları nedeniyle ara verilen ve en son 2015’te düzenlenen ayin, 15 Ağustos 2020 Cumartesi günü 5 yılın ardından ilk kez gerçekleştirilecek. Koronavirüs nedeniyle Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılmayacağı ve yönetmek üzere yardımcılarının katılacağı bildirilen ayine, katılımın az olması bekleniyor. Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. Manastırda 2010 yılında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ilk ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.

YENİDEN  3 ADAM 1 BEBEK      

80'lerin sevilen komedisi Üç Adam ve Bir Bebek (Three Men and a Baby), tekrar çekiliyor. Disney+ projesinin başrolünde Zac Efron yer alıyor. Tom Selleck, Steve Guttenberg ve Ted Danson'ın başrollerinde oynadığı 1987 Amerikan komedi filmi Üç Adam ve Bir Bebek (Three Men and a Baby) tekrar çekiliyor.1987 yılında izleyici karşısına çıkan filmin uyarlamasını Disney üstleniyor. Zac Efron'un başrolde yer alacağı proje Disney+'ta gösterime girecek. Dünya çapında 100 milyon gişe hasılatı elde eden Three Man and A Baby'nin bir de devam filmi bulunuyor. 1990 yılında hayata geçirilen film, Three Man and A Little Lady adını almıştı. Zac Efron başrollü yeni uyarlama filmin diğer ayrıntıları merakla bekleniyor. Will Reichel uyarlamanın senaryosunu kaleme aldı. Ancak henüz filmin yönetmeni belli değil.

GÜNÜN SÖZÜ:

YENİ BİR GÜN, YENİ BİR NEFES BAHŞEDEN SABAHIN RABB'INA HAMDOLSUN.