MİLLİ GÖRÜŞTEN MUHAFAZAKAR DEMOKRASİYE UZANAN BİR YOL

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Lütfi Elvan'dan boşalan koltuğa gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'ye yeni görevinde sonsuz muvaffakiyetler dileyerek başlamak istiyorum.

Lütfi Elvan’dan boşalan koltuğa gelen Türkiye Cumhuriyeti’nin Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye yeni görevinde sonsuz muvaffakiyetler dileyerek başlamak istiyorum. Ömrünü milletinin gelişmesine adayan bir devlet adamı olan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ait kısa kısa bilgiler.

Nureddin Nebati sosyal medya hesabından ilk paylaşımını göreve gelir gelmez şöyle paylaştı.

Nebati, "Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah" mesajını yazarak göreve başladı. Nureddin Nebati son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu yeni ekonomi modelini destekleyen mesajlarıyla dikkat çekmişti. Nebati, sosyal medya hesabından döviz dalgalanmasına yönelik yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin yalnızca döviz kurunu baz alarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve daha büyük bir pencereden bakılması gerektiğini belirtmişti. Nebati ayrıca, bir başka paylaşımında Türkiye'nin hedefinin düşük faiz yüksek üretim hacmiyle yüksek istihdam, yüksek ihracat ve düşük cari açık ile düşük dış borç olduğunu dile getirdi. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964'te Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde doğdu. Siyaset Bilimi uzmanı olan Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora unvanı alan Nebati, farklı üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi. Bir dönem tekstil işiyle uğraşan Nebati, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu üyeliklerinde bulundu. Nebati, MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi olarak görev aldı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri vakıf ve derneklerde üyeliği bulunan Nebati, ÜTEV Vakfı Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı olarak görevler üstlendi. Nebati, AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi seçildi ve MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.
24. Dönem'de İstanbul, 25. Dönem'de Şanlıurfa, 26. Dönem'de İstanbul Milletvekili seçilen Nebati, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmeden önce Bakan Yardımcısı idi. Başarılar Sayın Bakanım.

 KLASİK MÜZİK DİNLE HAYATIN DEĞİŞSİN

Klasik müzik dinlemenin yararlı olduğunu belki daha önce de bir yerlerde duymuşsunuzdur. Peki gerçekten klasik müzik dinlemek bizler için faydalı bir aktivite mi? Eğer bilimsel araştırmalara bakarsak durumun böyle olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Araştırmalara göre klasik müzik dinlemenin birçok fiziksel ve mental faydası var. Günümüzde, dinlenme miktarı olarak klasik müzik diğer müzik türlerinin biraz arkasında kalmış gibi görünse de klasik müzik dinlemeyi ihmal etmemek akıllıca olacaktır. Zaten bir süre dinledikten sonra yavaş yavaş notaların büyüsüne kapıldığınızı fark edeceksiniz ve klasik müzik artık sizin için vazgeçilmez olacak. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada katılımcılara pop, rap, tekno gibi farklı türlerde müzikler dinletiliyor ve diğer müzik türlerinin genellikle kan basıncını arttırırkenklasik müziğin kan basıncını etkili bir şekilde azalttığını gözleniyor. Eğer kalp sağlığınıza değer veriyorsanız daha çok klasik müzik dinleyin ve damarlarınızdaki kanın daha rahat akıp gittiğini hissedin. Akşam eve geldiniz ve kendinizi oldukça stresli mi hissediyorsunuz? Hemen sevdiğiniz bir klasik müzik eserini açın ve dinleyin. Yapılan bir araştırmaya göre hamileyken klasik müzik dinleyen kadınların hamilelik süreçlerini daha az stresle geçirdikleri gözlenmiş. Klasik müziğin kalp atışımızla benzer bir tempoda olmasının, anksiyete ve depresyon gibi durumlardan çıkmamızı kolaylaştırdığı da bilim adamları tarafından söyleniyor. Hafızayı güçlendirmenin onlarca yolundan biri de Mozart dinlemek. Yapılan bir araştırmada, Mozart dinleyen insanlarda hafızayla bağlantılı olan beyin dalgalarında artış olduğu gözlenmiş. Eğer dün ne yediğinizi unutmak istemiyorsanız biraz Mozart dinlemek hiç de fena bir fikir değil. Uyku problemleri günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından birisi. Siz de birkaç bölüm daha dizi izlerim uykum gelir diyenlerdenseniz daha sağlıklı ve etkili bir önerim var; klasik müzik dinlemek. Yapılan bir araştırmaya göre uyumadan önce 45 dakika klasik müzik dinlemek uyku kalitenizi oldukça arttırıyor. Hepimizin verimli çalışma konusunda zaman zaman çok zorlandığımız dönemler oluyor. Özellikle hafta başlarında bu problemle daha çok karşı karşıya kalabiliyoruz. Klasik müzik dinlemek bu sorunu aşmada biraz da olsa yardımcı olabilir.

AYŞE KULİN GÜNÜMÜZÜN SORUNUNA “TAKSİİİ” DİYOR

Haftanın Kitabı “Taksiii”. Bu kitapta doksanlı yıllardan itibaren İstanbul taksilerinde yaşadıklarından  bir demet sundu okurlarına. Turistleri, savunmasız yaşlıları, özellikle de yaşlı kadınları hedef alan taksici eziyetine sık maruz kalmış biri olarak yazdıklarının çok kişinin yüreğine dokunacağına inanıyorum. Amacı İstanbul’un taksi şoförlerini incitmek değil, sorunun çözümünü engelleyerek İstanbulluları kendi çıkarları için mağdur edenlere dikkat çekmek. Mesleklerini hakkıyla, namusuyla yapan çilekeş sürücülere ise saygılar maksadıyla yazılan bir kitap.

GÜNÜN SÖZÜ: DÜŞÜK FAİZ, GÜÇLÜ TÜRKİYE