MASTERCHEF'İN ARDINDAN

Fehmi KETENCİ 17 Oca 2022

Fehmi KETENCİ
Bir süreden beri adından çokça söz edilen yurt dışı kaynaklı, patentli yemek programlarından, TV8 ekranlarında pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe akşamları eleme aşamaları ve pazar akşamları ise o haftanın finali olarak ekrana gelen MasterChef 2021 programının bu sezonunu, başlangıcından itibaren, evdekilerle birlikte izlemek zorunda kalmıştım.

Televizyon yayınlarının ne kadar etkili olduğunun en net göstergelerinden biri de son zamanlarda izlenme oranları giderek yükselmeye başlayan, adına “Yemek Programları” denilen bazılarının ise, televizyonlarda reyting amacına yönelik yemeklerin yapılmasından ziyade mahalle kavgasına dönüştürülen, adına yemek programları denilenleridir.

      Eskiden benzeri tartışmaların yaşandığı ve tartışmalarıyla kendi başlarını yiyen ve daha sonraları ise teker teker yayından kaldırılan “kadın programları” da öyle değil miydi? Başladılar, ekranların dışına taşarcasına yoğunlaşan ve adeta mahalle kavgası görüntüsüne dönüşen o “kadın programları”nı nasıl tükettiysek, görünen o ki, şu sıralarda ekranlarda boy gösteren, adına “yemek programları” denilenler de aynı sona doğru gidecekler gibi.

      Bir süreden beri adından çokça söz edilen yurt dışı kaynaklı, patentli yemek programlarından, TV8 ekranlarında pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe akşamları eleme aşamaları ve pazar akşamları ise o haftanın finali olarak ekrana gelen MasterChef 2021 programının bu sezonunu, başlangıcından itibaren, evdekilerle birlikte izlemek zorunda kalmıştım. MasterChef’in özellikle son 16 yarışmacısının belirlendiği dönemde yaşananlarıyla yemek yarışması amacından biraz çıkarıldığını düşünüyorum. Yarışmada, yemek yaparak yarışan yarışmacıların bazılarının iletişimlerinde tartışmaya varan davranışları ve bunun zaman zaman iyice ortaya çıkarılması, reyting arttırıcı şekle dönüştürülmesi MasterChef’’i amacından saptırdığını söylersem fazlaca abartmamış olurum. Özellikle son on altı yarışmacılarının finale giden aşamalarında, jürilerin notlama değerlendirmelerindeki standart dışı sonuçlar, izleyicinin şikayetlerine neden olduğu internete yansıyan yorumlardan çok net belli oluyordu.

      Jüri üyelerinden Şef Mehmet Yalçınkaya’nın notlamadaki davranışları, zaman zaman belirgin şekilde, özellikle final etaplarında tarafkir şaşırtıcı notlama oranları, oldukça ilgi çeken MasterChef’I izleyenlerin dikkatinden kaçmadı. Juri üyeleri arasındaki notlama farklılıkları finale giden süreçte sonuçları etkilediği dikkatlerden kaçmadı. Son üçün belirlendiği aşamada yarışmacılardan Tahsin Küçük’ün notlanması sırasında Mehmet Şef’in başlangıç ve ana yemek notlamalarındaki düşük notlamaları yoğun eleştiri aldı. Son üçün yarışmacısı Taksin Küçük, başta Mehmet Şef olmak üzere hepsini şaşırtan bir tatlı tabağı sunması ve en yüksek notu almasına rağmen final yolu kapatılması, Tahsin’e büyük haksızlık yapıldığı şikayetleri internette en çok öne çıkarılandı. Bu arada Mehmet Şef’in, üçüncü aşamada hazırladığı ve üç şeften de en yüksek puana aldığı Tahsin’in tatlı tabağına övgüleri, “şimdiye dek verdiğimi en yüksek not“ demesi bir anlamda “timsahın gözyaşları” olarak değerlendirildi.

      Birçok izleyenle konuştum, benim vardığım sonucun çok daha ötesinde ağır eleştirler yaptıklarını gördüm. Birçok kişi bu nedenle finali izlemekten vazgeçtiklerini dile getirdiler.

      Bu tür yarışmalarda özellikle final aşamalarındaki not değerlendirmeleri mutlaka gizli notlama ile yapılmalı. Son notlamalardaki açık oylamada jüri üyeleri birbirlerinin etkisinde kalabiliyor. MasterChef’ee bu çok net belli oldu.

      Finalde Eren Kaşıkçı ve Hasan Biltekin ellerinden geleni yaptılar, centilmence yarıştılar ve hak eden Eren finali “Şampiyon” olarak tamamladı. Değerlendirme aşamasında yaşananlar onların bu başarılarını gölgelemez.    

BİR TUTAM TEBESSÜM  

ŞAKADAN ANLAMAYISUN!

    Bir gün Temel balığa çıkar. İyi bir avdan sonra bir tekne balık tutar.

    Birden hava patlar ve çok büyük bir fırtına çıkar.

    Temel dua etmeye başlar. “Tanrım beni bu fırtınadan kurtarırsan bütün bu balıkları fakirlere dağıtacağım” der içinden.

    Hava bir zaman sonra düzelir.

    Temel evine dönmeye başlar.

    Bir taraftan da balıklara bakar ve içinden bu balıklar fazla, yarısını dağıtsam olur der.

    Biraz daha sonra balıklara tekrar bakar ve bu balıkların yarısı da çok fazla ben bunların çeyreğini dağıtsam olur der.

    Biraz daha zaman geçer Temel tekrar balıklara bakar. Tam o sırada hava tekrar bozulur. Temel kafasını gök yüzüne diker ve şöyle eder:

    "Hey Allahum!... Haçen sen de şakadan hiç anlamayusun."