KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINDAN SESLİ KİTAP PROJESİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Popüler Sesli kitap platformu Storytel iş birliği ile hazırlanan www.kutuphanemcepte.org sayfası üzerinden Türk ve dünya edebiyatının önemli eserlerinin aralarında bulunduğu sesli kitapları 30 Haziran 2020 tarihine kadar ücretsiz dinlenebiliyor.

Evlere kapandığımız bu günlerde insanlarda kitap okuma, oyun oynama, film izleme, sesli kitap dinleme gibi aktivitelere talepler giderek artıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Storytel iş birliği ile Kovid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler neticesinde evlerinde bulunan vatandaşlara destek olmak amacıyla 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçici olarak birçok sesli kitabı kutuphanemcepte.org sayfasında yayınlamaya başladı.

Popüler Sesli kitap platformu Storytel iş birliği ile hazırlanan www.kutuphanemcepte.org sayfası üzerinden Türk ve dünya edebiyatının önemli eserlerinin aralarında bulunduğu sesli kitapları 30 Haziran 2020 tarihine kadar ücretsiz dinlenebiliyor.

SIGMUND FREUD'UN EVİNE MİSAFİR OLMAK İSTER MİSİNİZ? 

Nörolog ve psikanaliz kuramının kurucusu kabul edilen Sigmund Freud’un Londra’da müzeye dönüştürülen evi, doğum günü olan 6 Mayıs’ta çevrimiçi ziyarete açıldı. 

Freud ve ailesi, II. Dünya Savaşı sırasında Avusturya’daki Nazi baskısından kaçarak Londra’daki bu son evlerine yerleştiler. Freud, 23 Eylül 1939’da bu evde hayata veda etti.

Freud’un kızı Anna Freud, 1982’ye kadar bu evde kaldı ve ölümünden sonra evin müze olmasını istedi. Freud Müzesi 1986 yılında halka açıldı.

İKİ BİN ESERLİ MÜZE

Müzede Freud’un terapilerinde kullandığı halı kaplamalı antika koltuk, çalışma odası, kütüphanesinde bulunan kitapları ve notları, Salvador Dali’nin çizdiği Freud portresi de dahil iki bin eser bulunuyor.

1923'te kendisine üstçene ve damak kanseri tanısı konulan Freud, izleyen yıllarda 33 kez ameliyat oldu. Sürekli protez takması gerektiğinden, uzun yıllar konuşma ve yemek yeme sıkıntısı çekti. 1938'de Naziler'in Viyana'ya girmesiyle birlikte en küçük çocuğu Anna ile birlikte Avusturya'yı terk etmek zorunda kalarak Londra'ya yerleşti. Ölümüne dek tedavi ve çalışmalarına burada devam etti.

BELGELERİNİ YAKTI

Freud, prensipleri gereği kişisel hiçbir özel belge, anı defteri, mektup bırakmayıp hepsini yaktı. Bu nedenle, Freud'a dair ilk ve en kapsamlı bilgiler ilk olarak yakın dostu İngiliz psikaytr Ernest Jones'un 1953'te yayımlanan üç ciltlik Sigmund Freud'un Yaşamı ve Yapıtları adlı kitabıyla ortaya çıkarıldı.

İLBER ORTAYLI’NIN BİR ŞEHRİ GEZME ÜZERİNE VERDİĞİ TAVSİYELER

Bir şehri gerçek güzelliğini görmek istediğinizde ya da bir şehri keşfetmek istediğinizde neler yaparsınız? Gerek Türkiye gerek dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok eseri bilen, gören ve çocukluğundan beri gezen Tarihçi İlber Ortaylı, "Bir Ömür Nasıl Yaşanır" adlı kitabında bir şehrin nasıl gezilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerini paylaştı. İşte sizler için derlediğim o 7 tavsiye...

1- Bir şehri ilk defa görüyorsanız, bir dakika bile dinlenmeyeceksiniz.

2- Yürüyeceksiniz. Gençseniz ve bir şehirde gönlünüzce yürümüyorsanız orayı gezdiğinizi söylemeyiniz.

3- Bir şehre ilk defa gidiyorsanız çok yoğun bir program yapacaksınız, illa ki yorulacaksınız.

4- O şehir hakkında her fırsatta okuyacaksınız hatta şehri gezerken bile okuyacaksınız. 20 saat geziyorsanız mesela, iki saat da okuyacaksınız. Gezi sırasında okuyacaksınız. Rehber de bulduysanız, programınızda olmasa da üşenmeden gidip bakın.

5- Harita bakacaksınız, fotoğraf çekeceksiniz, not tutacaksınız.

6- Müzeleri gezeceksiniz ama mutlaka çarşıya pazara da karışacaksınız. Bunları görmeden o çevreyi tanıyamazsınız.

7- Güvenliği hesaba katarak şehri gece gezin. Gece bir şehrin güzelliğidir. Yezd, Semerkand, Barcelona, Toledo muhakkak gece görülmesi gereken şehirler.

Ve 10 Mayıs pazar yarın Anneler Günü. Tüm annelerin ve kendilerini anne hisseden annelerin ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

GÜNÜN SÖZÜ: HEPİMİZ TEKİZ 

NIKOLA TESLA