KÖY KAHVESİ GİBİ MSG SEÇİMLERİ

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile kurulan MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği); kendisine üye olan eser sahiplerinin ( söz yazarı, beste sahibi,  yayımcı, aranjör) eserleri için müzik kullanıcılarına kullanım izni ve lisansı veren, mali haklarını toplayan ve toplanan telifleri üyesi eser sahiplerine dağıtan bir meslek birliğidir.

MSG’nin 10. Genel Kurulu geçtiğimiz hafta yüzlerce üyenin katılımıyla gerçekleştirildi. Olağan üstü genel kurulda yapılan oylama sonucunda Candan Erçetin 429, Garo Mafyan 331 oy aldı. Dışarıdan bakıp ne kadar değerli diye saygı duyduğumuz sanatçılar başkanlık ya da başkanlık üzerinden doğacak çıkarları için adeta birbirine girdi.

Garo Mafyan 13 yıllık başkanlığını kaybetmemek için büyük çaba sarf etse de, sene 2018 olmuş ve hala sınıf başkanı seçer gibi el kaldırarak başkan seçimi yapılması ülkemizin sanat konusunda gerçekten de ne kadar geri kaldığımızın en büyük göstergesi olsa gerek. Neresinden bahsetsem, ne desem diye hayretler içinde düşünüyorum...

 Sakinliği ile tanıdığımız Sezen Aksu bile sinirine hakim olamayıp bağıra bağıra itiraz ediyor. “Bu seçim çağın çok gerisinde ve şaibeli. Elle sayım ne demek? Yahu bu seçim şaibeli şu anda. Bu kadar basit. Ay ömrümde ilk defa bağırıyorum” diyor ve üstüne, “Şunu söylemek istiyorum. Benim MSG düzeyinde, biraz önce sevgili Garo’muzun anlattığı gibi; çağdaş düzeyde hareket edebilen bir sistemde, köy kahvesindeki gibi bir oylamayı kabul edebilmem mümkün değil. Şahsi fikrimdir bu. Bunun baştan mekanik butonlarla yapılması için verdiğimiz öneri 5000 lira verilmediğinden dolayı kabul edilmedi. Hakikaten şu anda muz cumhuriyeti durumundayız. Ben bunu ciddiye almamız gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Mustafa Sandal da Sezen Aksu’ya konuşması sırasında tepki gösterenlere “Konuştuğun kişi, MSG’nin kurucusu, terbiyesiz” diyerek bağırıyor. Edis de Sandal’a destek çıkarak, “Neden siz bağırıyorsunuz sürekli?” diyerek kurula söyleniyor. Ferhat Göçer ile Hakan Peker kavga ediyor. Anlayacağınız ateşin tam ortasında yapılan genel kurulda sanatçılar adeta birbirine giriyor. Hakan Peker'den Ferhat Göçer'e, Çelik’ten Sezen Aksu’ya, Candan Erçetin'den Garo Mafyan'a kadar herkesin sesi yükseliyor. Gerçi milletin vekilliğini yapan kişiler mecliste yumruk yumruğa birbirine giriyor, sanatçılar mı gerilmeyecek diyorum kendi kendime. Neredeyse ülkenin en eski, en başarılı müzisyenlerinin çocuk gibi kavga ederken duymak müzik camiası adına gurur ve onur kırıcı olmalı. Candan Erçetin’in bugüne kadarki duruşu ve başarılarından dolayı MSG başkanlığında da gerekli hassasiyeti göstereceğine ve çağ atlatabileceğine inanıyorum. Herkese güzel haftalar dilerim.

Sevgi ve müzikle kalın…