KOLPA

Alican DEĞER 21 Şub 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Suriye televizyonu "Rejim ordusu Afrin'e gidiyor" diye niye haber yaptı? Belli ki nabız yokladı.

Öncelikle Türkiye’nin nabzını. Ne tepki vereceğimizi görmek istedi. Yani sokak ağzıyla kolpa yaptı. Baktı ki tepki sert. Sonra sustu.

YPG’liler “Bak Suriye rejim güçlerini çağırırım ha” diyerek aynı kolpanın bir benzerini sık sık tekrar ediyor. Onların da tepkisini merak ettiği iki merkez vardı. Biri Türkiye, diğeri ise Amerika. Bir yandan Türkiye’ye mesaj yollarken diğer yandan ise Amerika’ya “Çok sıkışırsam Ruslar ile anlaşırım haa” diyerek manyel verdi. Sonra yan çizdi. “Biz aslında davet etmiştik ama kabul etmediler” diyerek.

Rusların tavrı ise zaten belli. “Ya benimsin ya kara toprağın.” PYD’ye dedikleri bu. Amerika ile sıkı fıkı iş birliğine fena halde uyuz oluyorlar. Ve bu amaçla PYD’lilere başlarına neler gelebileceğini Afrin ölçeğinde anlatıyorlar. Bir tür “Az sonra” modu yani.

Türkiye ise müthiş bir kamuoyu desteği ile sahada ilerliyor. Hangi nedenle ve yolla olursa olsun istenilen şey, sınır ötesi terörist tehdidinin ortadan kaldırılması ise bu yapılıyor.

SAVAŞ KLAVYE İLE KAZANILSAYDI

Yeni modamız bu. Twitter savaşları. Tamam internet hayatın her alanına girdi, tamam bir sürü kolaylık sağladı ama o kadar da değil. Henüz mesaj atılarak savaş kazanılamıyor.

Türkiye’nin Afrin harekâtı cephede tüm hızıyla sürüyor. İnternet sayesinde bir de arka cephe açılmış durumda. PKK ve türevleri Twitter’da özellikle Avrupa’ya dönük olarak yalan yanlış bilgi bombardımanına başladı.

Kimi zaman bu durum sivil ölümleri iddialarıyla, kimi zaman da kimyasal silah yalanıyla belirginleşiyor. Sadece bunları izleyen zanneder ki dünyanın en barışçı örgütü yok ediliyor. Allahtan yalanların ömrü çok kısa oluyor. En komiği ise bu düzmece haberler hazırlanırken çekilip, silinmesi unutulmuş videoların sızması oluyor. Belli ki düzmece bir sahne oluşturulurken çekilen görüntüler montajlanması unutularak yayınlanmış. Kanlı canlı adamların kimyasal silahtan zehirlendi iddiasıyla nasıl yatırılmaya çalışıldığı çok net görülüyor.

Ancak başta da dediğim gibi bu çabaların cephedeki çatışmalara hiçbir etki gücü yok. Çünkü cephede başka bir gerçeklik var. Ve sanal dünya adı gibi oralarda sanal.