KIZ ÇOCUKLARINDA CİNSEL KİMLİK KARMAŞASI

Esra TANRIVERDİ 20 Mar 2023

Esra TANRIVERDİ
Bu hafta çok ama çok önemli bir konuya değinmek istiyorum: Kız çocuklarının cinsel kimlik karmaşası.

Sevgili okurlarım,

Bu hafta çok ama çok önemli bir konuya değinmek istiyorum: Kız çocuklarının cinsel kimlik karmaşası.

Bugün bazı kız çocukları kendi biyolojik cinsiyetine uygun hissetmiyor veya cinsiyet kimliğiyle ilgili çelişkili hisler yaşıyor. Bu, gencin biyolojik cinsiyetine karşı bir duygu olabileceği gibi, kendisini başka bir cinsiyete ait hissetmesi de olabilir. Buna cinsel kimlik karmaşası adı verilir. Yani, kişinin biyolojik cinsiyetine karşı gelen bir cinsiyet kimliği hissi veya cinsel yönelimle ilgili bir durumu. Bu durumda, kişi kendini doğduğu cinsiyetle özdeşleştiremez ve kendini farklı bir cinsiyet kimliğiyle tanımlar. Cinsel kimliği kişinin kendisini hangi cinsiyetle özdeşleştirdiğiyle ilgilidir.

Bu karmaşa, kişinin kendini tanımlama sürecinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve kişinin kendisiyle, çevresiyle ve toplumla olan ilişkilerini de etkiler. Bu da kişinin kendisini kabul etmekte zorluk çekmesine ve depresyon, kaygı ve diğer psikolojik sorunlara neden olur.

Son yıllarda cinsel kimlik karmaşasını en çok kız çocuklarında görmekteyiz. Danışanlarımdan gözlemlediğim üzere bugün kız çocukları erkek olmaya daha çok istekli. Erkek gibi giyinmek, erkek gibi davranmak, erkeksi konuşmalar, v.s. Onlara “Neden kız olmaktan memnun değilsin?” dediğimde “ Hep kadınlar şiddet görüyor, hep kadınlar taciz yaşıyor, kadınlar öldürülüyor. Kendimi güvende hissetmiyorum” gibi cevaplar alıyorum. Haksız da değiller hani. Hatta bazı kız çocukları erkeklerin sahip olduğu bazı özellikler ve avantajlardan dolayı erkek olmak istiyor. Bunlar arasında daha fazla özgürlük, daha az cinsiyetçi beklentiler, daha fazla fiziksel güç, daha az ayrımcılık, daha yüksek toplumsal statü gibi faktörler sayılabilir.

Kız çocukları erkek olmak istemese de, bazen cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet rolleri nedeniyle bir karmaşa yaşayıp kız olmanın dezavantajlı olduğu hissiyle başa çıkmak zorunda kalabiliyor.

Toplumda kızın edilgen konumu aktif olmayı barındırdığı için kız çocuklarının erkeksi davranışlar, ilgi ve tutumlar göstermesi çok da yadırganmaz. “ Erkek Fatma”, ”Erkek gibi kadın” gibi göndermeler kız çocuğunda daha olumlu çağrışımlar barındırır. Bu çok yanlış. Toplumsal cinsiyet eşitliğini hem aileler hem de okul kabul etmeli ve bu konu ile ilgili eğitimler yapılmalıdır. Erkek ve kız çocuklarımızın önce insan olduğunu unutmamak gerek. Ötekileştirmeden eşitlikçi bir yaklaşım olması gerekendir.

Bu arada gençlerin izleme rekoru kırdığı şu meşhur Kore dizileri ve onların karakterlerine de çok dikkat etmek gerek. Bana göre oldukça tehlike teşkil ediyor bu diziler. Gençleri uzak tutmalı…

Çocuğunuzun erkek kimliğine özenmesi durumunda, onunla konuşun, onu anlayın ve ihtiyaçlarına uygun şekilde destek sağlayın. Bu durumda, önemli olan çocuğun kendisi tarafından belirlenen kimliğine saygı göstermek ve onu desteklemektir. Cinsellik gibi kişiye özel olan mahrem bir alanda başkasının söz hakkı olması çocuğun bireyselleşme sürecinde kendini ötekine göre konumlandırmasına neden olabilir ki bu da bir anlamda sahte bir yapılanmayı gündeme getirir. Bu nedenle çocuğun ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, anlayan “yeterince iyi bir ortam” sunmak yararlı olandır.

Çocuğun; ailesinin, okulun, toplumun kendisinden bekledikleri “normatif” değerler üzerinden birey olma çabası gibi zor bir meseledir. Buradaki birey olmak başkalarına rağmen mi? Başkalarına göre mi? sorusunu gündeme getirmektedir.

Eğer kız çocuğunuzun erkek olma isteği devam ediyorsa veya aile için endişe verici diğer davranışlara neden oluyorsa, bir çocuk ve ergen psikoloğuna danışmanız önerilir.