KIRKPINAR'DAN DA ESKİ

Mehmet Arif DEMİR
Dedelerimizin Anadolu'dan Rumeli'ye/Trakya'ya geçişleri ile başlayan Kırkpınar Güreşleri, Olimpiyat Oyunlarından sonra düzenli olarak yapılan en eski organizasyon olarak bilinir fakat tarihi gerçekler ve kayıtlar Kırkpınar'ın başlangıcı için en erken tarihin olsa olsa Süleyman Paşa'nın 1354 tarihindeki seferini işaret etmekteler.

Bu hafta sonu (4-5 Eylül) Cumartesi ve Pazar günleri Antalya – Elmalı - Yeşilyayla’da bir gelenek canlanacak ve 1352 yılından beri düzenlenen yağlı güreşlerde yurdun dört bir yanından Elmalı’ya gelen pehlivanlar “başpehlivan” olabilmek için güreş atacaklar.

Dedelerimizin Anadolu’dan Rumeli’ye/Trakya’ya geçişleri ile başlayan Kırkpınar Güreşleri, Olimpiyat Oyunlarından sonra düzenli olarak yapılan en eski organizasyon olarak bilinir fakat tarihi gerçekler ve kayıtlar Kırkpınar’ın başlangıcı için en erken tarihin olsa olsa Süleyman Paşa’nın 1354 tarihindeki seferini işaret etmekteler. Süleyman Gazi’nin vefatı da 1357 olduğuna göre kayıtlardaki 40 pehlivanın çayırda güreş tutarak birbirlerini yene yene vefat ettikleri tarih 1354-1357 aralığındadır. Yani Elmalı Güreşleri, Kırkpınar Güreşleri’nden 4-5 sene daha kıdemlidir çayır tarihinde.

Geçen sene Kovid-19 pandemisi sebebiyle aynı Kırkpınar gibi Elmalı güreşleri de yapılamamıştı. Bu sene hem Kırkpınar’a kavuştuk hem Elmalı’ya (Şükrolsun).

Mevsim Güreşleri diye bilinen ve yaz aylarının gelmesiyle hemen her hafta sonu yurdumuzun şirin bir beldesinde güreş severlere festival coşkusu yaşatan yağlı ve karakucak güreşler Anadolu’nun en güzel renklerinden birisidir.

Kah Karamürsel’de, kah, Kırkpınar’da, kah Denizli’de, kah Yeşilyayla’da olur bu güreş şenlikleri ki bu sene takvimin biraz sıkışık olması sebebiyle Ekim sonuna kadar ılıman bölgelerde hafta sonları güreş izlemek mümkün olabilecek.

İşte Elmalı Yeşilyayla Güreşleri’nde böyle güzel bir gelenek idrak edilecek bu hafta sonu. Favori son bir buçuk ayda 5 ayrı yerde altın kemer kazanarak başpehlivan olan Ali Gürbüz elbette. Hatta işi biraz daha kızıştırmak için sponsorlar Ali Gürbüz’ü yen 1 milyon TL’yi kap diye kampanya bile yaptılar.

En son Pamukkale güreşlerinde geçen hafta Survivor şampiyonu İsmail Balaban’ı yenerek altın kemere kavuşan Ali Gürbüz bakalım bu hafta sonu ne yapacak? Orhan Okullu var, İsmail ve ikizi Turhan Balaban var hemen akla ilk gelenlerden ama Ali Gürbüz için Elmalı’nın anlamı Kırkpınar’dan da büyük çünkü Yeşilyayla’daki tesisler babası Efsane Pehlivan Recep Gürbüz’ün adını taşıyor. Tahminler eğer bir aksilik olmazsa Ali Gürbüz’ün burada da altın kemeri alacağı şeklinde ama yağlı güreşte favorilerin kaybettiğine çok şahit olduğumuz için bu tespit ancak bir tahmin kesinliğinde!

Son senelerde televizyon yayıncılığında da bir değişim yaşanıyor yağlı güreşte. Bir tematik kanal olan D-Max hem Kırkpınar’ı hem de Elmalı’yı yayınlıyor ve yayınlayacak. İlk sene adeta bir belgesel tadında çekimlerle hem Elmalı hem de Yeşilyayla çok güzel ekrana getirilmişti. Bu sene Kırkpınar’da bu özeni göremediğimiz gibi hem çekim açıları fecaattı hem de anlatıcı/yorumcular zaman zaman güreşlerin önüne geçmiş ve adeta “malumatfuruş”luk yarışına tutulmuşlardı neredeyse. Umalım ve dileyelim ki Bilgehan Demir ilk seneki gibi dinamik bir hazırlık ve anlatımla izleyenlerin keyfine keyif katar.

Ata sporumuzu ve özellikle yağlı güreşleri seven ve takip eden oldukça bilinçli bir kitleye sahip olduğumuz için çok şanslıyız ama bu kitlenin beğeni ve hassasiyetleri de aynı şekilde gelişmiş olduğu için standart işler onları “kesmiyor”. Özen ve dikkat istiyorlar ve bunu hak ediyorlar.

Daha nice yıllara Antalya – Elmalı Güreşleri diyerek hepimize sağlıklı günler diliyoruz.