KİMSE ŞİKAYET ETMESİN!

Fehmi KETENCİ 12 Mar 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Hakemler artık, kurallara göre karar verme özeliklerini iyice ötelemiş. sadece VAR'dan medet umar durumdalar.

      İşleri şikayet konusu haline getirip sorunlara karşılıklı tartışmalara göre çözüm ararsanız, işte bugün geldiğimiz durumla karşı karşıya kalırsınız.

      Trabzon-Fenerbahçe, Türkiye Kupası karşılaşmasında yaşanan hakem kararları ve oyun sonucunda konuşulanları bir hatırlayın. Sonra geçtiğimiz cumartesi akşamı Gaziantep’te oynana Süper Ligin son hafta kaşılaşması sırasında Antepli futbolcuya tabanla müdahale futbolcunun yere düşmesine neden olan hareket sonrasındaki bileğe darbe hareketini karşılaşmanın hakemin görememesi ve oyunu devam ettirmesi, oyunun devamında Trabzonspor’un akını golle sonuçlandırması sonrasında yaşananlar, golün santrası yapılmadan VAR’ın ikazıyla Hakem Halis Özkahya tarafından Gaziantepli futbolcuya faul yapıldığı gerekçesiyle iptal edilmesi ve özellikle karşılaşma sonrasında iptal konusuyla ilgili tartışmalar konusunda yaşananları umarım unutmamışınızdır. Trabzonspor bu karşılaşma ile ilgili ağır bir açıklama yapmış ve hakemi şikayet etmişti.

      Trabzonspor bu karşılaşma sonrasındaki beş dakika uzatmanın hakem tarafından olması gerektiği gibi kullanılmadığı ek uzatmaların kullanılmadığı, karşılaşmayı önce bitirdiği konusuyla ilgili olarak TFF’ye, kural hatası ihlali nedeniyle karşılaşmanın tekrarı şikayetinde bulunmuştu. Bu konuda TFF’nin vereceği karar beklenecek.

      Bir başka konu ise; Sivasspor-Galatasaray karşılaşması 2-1 Galatasaray lehine devam ederken, maçın 54. dakikasında ceza sahası çizgisi üstünde Michael Seri ile Fernando karşı karşıya geldi. Hakem Mete Kalkavan oyunu devam ettirirken VAR'dan gelen uyarı üzerine 57. dakikada ekran başına gitti ve Seri'nin penaltı yaptığına hükmetti. Sivasspor’un kazandığı penaltıyı Emre Kılıç’ın iki hamlede gole çevirmesiiyle 2-2 oldu ve bu sonuçla biten karşılaşma sırasında yaşananlar hakemlerin kendilerine güvenleri iyice kaybettiği, bu psikolojideki hakemlerimizin sahada verdikleri birçok kararlarının sürekli eleştirilmesidir.

      Hakemler artık, kurallara göre karar verme özeliklerini iyice ötelemiş. sadece VAR’dan medet umar durumdalar.

      Sivas-Galatasaray karşılaşması sırasında yaşanan sertliklerdeki hakem kararlarında hiçbir standart yoktu. Saracchi ile Sivasspor futbolcusu Emre Kılıç arasında yaşananlar sonrasında GS’li futbolcunun Sivassporlu futbolcuya yaptığı sert hareket sonrasındaki sarı kart kararı tam anlamıyla bir fiyaskoydu. Bu karşılaşmanın FİFA Kokartlı Hakemi Mete Kalkavan karşılaşmanın ikinci yarısında Galatasaraylı futbolcunun bu sert hareketini adeta görmezden gelircesine sarı kartla cezalandırdı. Fatih Terim bile maç sonu gazetelere yansıyan beyanatlarında futbolcusu “Saracchi’nin oyundan atılması gerektiği”ni söylediği bu hareketteki sadece sarı kart yorum FİFA Kokartlı Hakem Mete Kalkavan’a asla yakışmamıştı.

      Son zamanlarda yaşanan bu tür olaylar, kararlardaki tutarsızlıklar ve VAR kararlarının oyun sonuçlarına etkileriyle Süper Lig’in gidişatını iyice karmaşık hale getirdi. TFF ve MHK’ya güven neredeyse hiç kalmadı. Bu durum, karşılaşmaları yöneten hakemler üzerinde giderek yoğunlaşan bir psikoloji karmaşa ve tedirginlik yaratmadı da değil. 

      MHK başkanının bu son yaşananlar için yaptığı açıklama ise sadece bir konuya yönelik açıklamanın pek de ötesine geçmeyen münferit bir çözümün hedeflendiği konuşmaydı. Hatalar zinciri iyice sıklaşarak devam ediyor. Ve bu durum, çok sert rekabetin yaşanacağı, geride kalan dokuz Süper Lig haftasına nasl etki edecek, asıl merak edilen bu.

      Hakemler konusunda başka söze gerek yok. Bununla ilgili eski Milli Hakem arkadaşlarımızdan Yahya Diker’in facebook da paylaştığı yazı hakem arkadaşlarımızın yapması gerekenleri çok iyi anlatıyor:

      “HAKEMLER LÜTFEN DİKKAT! Sahada oynanan oyunun baş aktörü olarak göreviniz ve sorumluluğunuz çok önemlidir. Oyunun güzelleşmesinde ve izleyenlere zevkli bir maç seyrettirmek yükümlülüğünüz var. Kurallar size yetki vermiş. Onu cesaretle ve hiç kimseden çekinmeden uygula. Ama hakem camiasının büyüklüğüne ve kendi şerefine söz söyletme. Yapamıyorsan derhal bırak. Taraftarları ve kulüpleri birbirine düşman haline getirme arkadaş!. Çıkabilecek toplumsal olaylara sebep olma! Hakemlik senin için çok önemli olabilir. Acak: şerefli olmak daha da önemlidir”.