KİMDEN ÖTÜRÜ?

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Son 3 yıl performansımıza göre 16'ncı, son iki yıla göre 19'uncu basamağa düştük.

-Senden ötürü der dururdu Ata Demirer Eyvah Eyvah serisindeki “kült” sahnelerde. Yani bu işin sorumlusu kim? Kimin yüzünden bunlar başımıza geldi? Sorularının cevabıydı “senden ötürü”.

Çanakkaleli Klarnetçi Hüseyin’in babasını bulma macerasının İstanbul sokaklarında geçen ilk bölümünde karşısına çıkıp, ona kol kanat geren Demet Akbağ’la olan sahnelerin birisinde şarkı provası sırasında uvertür şarkıcısı ablasına şarkıya gireceği doğru notanın “la” notası olduğunu kendine has üslubuyla anlatırken iş bilmez usta müzisyenlere kibarca haddini bildirip, kimden ötürü? –senden ötürü diyerek hepimizin dudaklarına tebessümler kondurmaktaydı.

Geçen sezon UEFA Ranking’te 11. sıraya düştüğümüzde Şampiyonlar Ligi’nde doğrudan gidiş biletimizi kaybetmiştik. Uzun yıllar boyunca sürdürdüğümüz bu keyiften artık mahrumuz.(Bunun tek istisnası Şampiyonlar Ligi’ni kazanan takımın kendi liginde de Şampiyon olması, böyle olunca o kotaya biz konuyoruz ve gene direk gidiyoruz). (Şimdi Dynamo Kiev ön elemelerden Şampiyonlar Ligi’ne kalınca artık 12. Sıraya demir atmış olduk.) Hoş geldin hüzün/ bonjour tristesse!

Son 3 yıl performansımıza göre 16’ncı, son iki yıla göre 19’uncu basamağa düştük. En son 1992’de ilk 15’in dışında kalmıştık yani 28 sene önce. Back to the future’u tersten yaşıyoruz. Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik ve başladığımız yere geri döndük.

Artık şampiyonumuz her halükarda ön eleme turu oynayacak. 13’üncülüğe düşersek hem şampiyonumuz ve hem de kupa galibimiz bu kez ikişer ön eleme turu oynamak zorunda kalacaklar. Celtic ve Rangers Avrupa Ligi gruplarına kalmasıyla İskoçya farkı kapattı ve binde yirmi beş puan fark kaldı aramızda. Bir nefes sonra 13. Basamaktayız. Olmaz ya bir de olur da 15’inciliğe gerilersek, vay halimize; şampiyonumuzu bu kez 3 ön eleme turu bekliyor. Yandı gülüm keten helva! 15’inci Danimarka ile aramızda 2,8; 14’üncü Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile de yaklaşık 2 puanlık bir fark olduğu düşünülürse, bu sezon Türk Futbolu için gerçekten test senesi olacak. Avrupa Ligi’ne artık tek takımla katılıyoruz diğerleri yallah Konferans Ligi denen ucubeye.

Şimdi gelelim bu duruma sebep olan aktörlere, yani kimden ötürü? –senden ötürü muhabbetine.

“Avrupa Fatihi Galatasaray” nakaratını yıllarca duyduğumuz sarı-kırmızılılar uzun zamandır ülke puanına katkı yapamıyorlar. 2018’deki Lokomotiv Moskova 3-0 galibiyetinden beri Şampiyonlar Ligi’nden kazanılmış galibiyet puanımız bulunmuyor. Bu sene Neftçi Bakü ve Hajduk Split Avrupa Ligi ön eleme galibiyetlerinden önceki son galibiyet 2010’daki OFK Belgrad galibiyeti, düşünün vaziyeti.

Beşiktaş ise 14 puanla ülke puan rekoru kırarak grup birincisi çıktığı Şampiyonlar Ligi’nde en başarılı takımımız olarak tarihe geçti. Şu anda UEFA Ranking’de BJK 54.000 puan ve 28. Sıra ile en başarılı Türk takımı.

Onu uzuun zamandır Avrupa maçı oynamamasına karşı 31.500 puan ile 52. sırada Fenerbahçe izliyor, Galatasaray biraz daha altta ve 64. sırada. Cim bomların puanı 23.500. Başakşehir 21.500 puan ile 71. sırada. Osmanlıspor 8000 puanla 142. durumda. Konya 7000 puanla 168,  Trabzon 4000 puanla 170. durumda. Yeni Malatya 171, Akhisar ise 172. Al gözüm seyreyle.

İBFK Başakşehir ve Sivas’a başarı duaları edelim de bu serbest düşüş halimiz biraz yavaşlasın hiç olmazsa.

Anladık mı kimden ötürü olduğunu? Haydi kalın sağlıcakla.