KAZAKİSTAN'DA 200 BİN AHISKALI TÜRK YAŞIYOR

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Kazakistan birçok millete ev sahipliği yapıyor. Bugün ülkede 200 binden fazla Ahıskalı Türk yaşıyor.

Kazakistan birçok millete ev sahipliği yapıyor. Bugün ülkede 200 binden fazla Ahıskalı Türk yaşıyor. Dünyada dokuz ülkede yaşamlarına devam eden Ahıskalı Türkler, Dünya Ahıskalı Türkler Birliği teşkilatlanmasıyla faaliyetlerini yürütüyor.  Ahıskalı Türkler Almatı, Taraz, Türkistan, Çimkent ve Kızılorda bölgelerinde  ağırlıklı olarak yaşıyorlar. Biz de Çimkent’te DATÜB bölge temsilcisi Latifşah Assanov’la Ahıskalı Türkleri ve DATÜB’ü konuştuk.

ASSANOV: TÜRKİYE’DEN GELEN YATIRIMCILAR ÇOK ÖNEMLİ

Çimkent ve Türkistan Bölgesi Türkiye Fahri Konsolosu ve Çimkent’te DATÜB bölge temsilcisi Latifşah Assanov, “Türkiye’den buraya iş yapmak için gelenlerin sayısı arttı. Bunda hava limanlarının ve direkt uçuşların etkisi büyük. Bugün başta inşaat olmak üzere diğer alanlardan birçok iş insanı Kazakistan’a geldi. Bizim fabrikalara ihtiyacımız var. Tekstil başta olmak üzere birçok alanda sağlık bunlardan biri yatırım avantajları sağlayan bir ülke Kazakistan. Bizim bulunduğumuz güney bölgesi pamuk bölgesidir. Tarım sektöründe yatırıma ihtiyacımız var. Sera ve hayvancılık kapasitesi yüksek bir bölge burası” dedi

“BİLEŞİM VE TEKNOLOJİ ALANINDA İHTİYAÇ VAR”

Latifşah Assanov, “Bizim bulunduğumuz Çimkent kapasitesi yüksek bir şehir. Bilim ve teknoloji alanında yatırım şartlarına uygun. İhtiyaç da var. Türkiye’den gelen iş insanları için imkanlar geniş. Bölge özellikle Türk Dünyasının Kültür Başkenti Türkistan’a yakın olması nedeniyle bir çekim merkezi durumunda. Önceden gelenlerin sayısı az idi, şimdi bu sayı çok arttı. Bu çok önemli bizim için” açıklamasında bulundu.

DATÜB bölge temsilcisi Latifşah Assanov, Kazakistan’da 200 binden fazla Ahıskalı Türk yaşadığını bunun 85 bin civarındakinin Çimkent ve çevresinde olduğunu söyledi. Assanov, “Çimkent ve Türkistan bölgesinde 85 bin Ahıskalı Türk yaşıyor. Bunların 45 bin kadarı Çimkent bölgesinde. Burada bulunan Ahıska Türkler tarım, hayvancılık, hizmet, eğitim ve sağlık başta olmak üzere ticarete kadar birçok alanda yaşamlarını sürdürüyorlar. Tüm faaliyetlerimizi Dünya Ahıskalı Türkler Birliği olarak bölgede gerçekleştiriyoruz. Genel Başkanımız Ziyatdin Kassanov da Kazakistan’da yaşıyor” diyerek Ziyatdin Kassanov’un, “Dünyanın dokuz bölgesinde Ahıskalı Türkler yaşar ama en güzel yaşadıkları ülkelerin başında Kazakistan gelir” sözlerini hatırlattı.