Vakıf Katılım web

KARNABAHAR İLE BAKLA HİKAYESİ

Serpin ALPARSLAN 03 Nis 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bir gün özel bir karnabahar yetişmiş toprakta.

Aman görseniz ne hoşmuş, göbeğinin ortasında çiçeklerin olduğunu gördükçe kendini pek bir severmiş. “Aman ne güzel oldum, aman ne güzel oldum” der, gülermiş. Annesi ve babası pek hoşlanmış ilk önceleri... 

Bir karnabaharın kendini sevmesi ne güzel şey diye düşünmüşler. Onlar da bu koca göbekli, koca çiçekli karnabaharı pek sevmişler.
Günler geçmiş bizimki büyümeye başlamış. Karnındaki baharlarda daha artmış, çiçekleri iyice belirginleşmiş, kocaman olmuş.

Daha fazla su alarak daha da büyümek istemiş ancak anne ve babası bu konuda uyarmalarına rağmen dinlememiş ve sonunda çiçeklerle dolu göbeği kararmaya başlamış. O hâlâ “Benim gibi güzeli var mı şu sebzeler arasında” diye söylenip duruyormuş. 

Bir gün karnı çok ağrımış annesi ve babası hemen doktora götürmüşler. Doktor amca onun ne kadar su alıp almadığını sormuş. Daha çok büyümek için su aldığını söyleyince, bunun ne kadar zararlı olduğundan bahsetmiş. Oysaki hemen yanında duran baklaya özenmiş. Baklanın kökleri tam 110 cm derinliğine kadar indiğinden çok su alabiliyormuş.

Karnabahar bakır, demir, magnezyum ve çinko kaynağının yanı sıra güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Ayrıca içerdiği sülfür bileşeni nedeniyle toksinleri nötralize eder bunun sonucu olarak karaciğere inanılmaz fayda sağlar.

Yukarıdaki hikayede olduğu gibi Mart ayında karnabahar daha da coşmuş olmalı ki fiyatı yüzde 52 artarak zam şampiyonu oldu. Bakla ise tam tersine fiyatı en fazla yüzde 22 olarak düşen kuru sebze ve meyve grubu olarak karşımıza çıktı.

Detaylara bakacak olursak;

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul’da mart ayında zam şampiyonu karnabahar olurken fiyatı en fazla düşen ürün ise bakla oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO),  geçen mart ayında İstanbul’da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri, fiyatları ve değişim oranlarıyla birlikte açıkladı. 

Mart ayında gıda harcamaları grubunda yer alan karnabahar, yüzde 52.86 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatlarında artış yaşanan diğer ürünler; gıda harcamaları grubundan yüzde 18.41 ile sivri biber, yüzde 17.27 ile mandalina, kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubundan yüzde 11.19 ile maç giriş bilet ücreti ve yüzde 10.28 ile ev eşyası harcamaları grubundan elektrik süpürgesi oldu.

Bakla hikayesinde ise;

2018 Mart ayında gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda yer alan bakla, yüzde 22.77 gerileme göstererek fiyatı en fazla azalan ürün oldu. Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler; ev eşyası harcamaları grubundan yüzde 20,76 ile ütü, gıda harcamaları grubundan yüzde 18.36 ile salatalık, ev eşyası harcamaları grubundan yüzde 12,92 ile yatak, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 10,38 ile şehirlerarası otobüs bileti ücreti ve gıda harcamaları grubunda yüzde 8.43 azalan domates oldu.