KARİYER ESTETİĞİ

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
"Beden dili" ya da "Vücut dili" kendini ifade etme ve kişiliğini ortaya koyma şeklidir.

Kişilerin beden dilini iyi kullanması ve bunun toplumda yansıması masabaşı denilen iş kolları da dahil her iş kolunda başarının sırrıdır. Günümüzde de kabul görmüş, gerçekliği ortaya konmuş ve hatta bu konuda eğitimler verilmeye başlanmıştır. Beden dili denilen şey konuşmanız, ses tonunuz, ses tonlamalarınız, ellerinizi kullanmanız, seçtiğiniz kıyafetler, mimikleriniz ve asıl olarak fiziğinizin bütünlüğüyle oluşmaktadır.

Bütün özellikleriniz mükemmel de olsa fiziğinizde göze batan çok minik fazlalık veya eksiklik direkt ilgiyi o bölgeye kanalize edecektir ve sizin konuşmanız, ses tonunuz, ses tonlamalarınız (vurgulamalarınız), el hareketleriniz, mimikleriniz ne kadar mükemmel olursa olsun karşıdaki kişide izlenim olarak fiziksel özellikleriniz akılda kalacaktır. Yani kişinin kendini ifadesi fiziksel özellikler temelinde oluşmaktadır.
Fiziksel özelliklerimizden ise yüz bölgesi genel olarak vücudumuza göre daha ön plandadır. Yüz bölgesi ise kendi içinde her organın ayrı-ayrı ve hep beraber bütünlüğüyle kendini ortaya koyar. Başlı başına burun, gözler veya dudaklar ya da yanaklar her biri ayrı ayrı çok mükemmel olabilir ama bütünde çekicilik kaybolabilir. Tam tersi her biri mükemmel olmasa da temelde bir bütünlük ve uyum mevcutsa mükemmel-çekici bir yüz karşınızdadır.
Günümüzde işe alımlarda yatkınlık ve deneyimden önce görsellikleriyle-kişilikleriyle bütünlüğe dikkat edilmektedir.
Bilindiği gibi önceleri yazılı ve görsel medyada ön planda olanlar sadece estetik yaptırırdı. Ama günümüzde artık “gerekli” görülerek aileler çocuklarını getirmektedir. Örneğin mükemmel bir projeniz var ve bir mimar işe alacaksınız yetenek keşfetmek istiyorsunuz ve karşınıza gelen insanların tavırlarından önce fiziği ilk olarak ön yargınızı oluşturur, kilo problemi olan ya da burnundan nefes almada problemi olan bir insan size “Ne kadar titiz ve dikkatli, özenli” olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bu durumda “Neden kendine özen göstermeyen biri işinde daha özenli olsun?” ve “Kendisini ifade etmesine engel olan bir rahatsızlığı var ve bu haliyle üretemez” deriz.
Yine sağlık, kozmetik, moda ile ilgili bir çalışan ya da yönetici; yazılı ve görsel medya çalışanları veya herhangi bir doktor ya da diyetisyen “Sağlıklı yaşam, bakım, makyaj, spor, beslenmeden” bahseden kişinin kendisinin kilo fazlası, iri göğüsleri, dökülmüş saçları benzeri problemleri olduğunda inandırıcı olmaz-olamaz.