KARABÜK'ÜN DAĞ BİSİKLETİ ROTALARI

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
Karabük Valiliği adına ekip olarak hazırlamış olduğumuz ve Doğa Karabük kitabında topladığımız doğa sporları disiplinlerinden bir de dağ bisikleti parkurlarıdır.

Karabük’ün dağ bisikleti parkurlarına geçmeden önce bisiklet sporunu tanımakta yarar var. İnsanoğlunun en büyük keşiflerinden biri olan bisiklet, hem bir ulaşım aracı hem de sağlık için ideal bir spor.

Keşifler İhtiyaçlardan Doğar

Keşifler ihtiyaçlardan doğar derler. İnsanoğlu, tüm keşiflerini ihtiyaç duyduğu için gerçekleştirmiştir. Ateşi keşfetmiştir insanoğlu, yazıyı keşfetmiş ve tekerleği keşfetmiştir. Bu keşiflerin her biri, günümüzden en az beş bin sene evvele dayanmaktadır. 5 bin yıl önce tekerleği keşfeden insanoğlu belki de kendine en yararlı keşfi ilk olarak 18. yüzyılın sonlarında Fransa’da bulabilmiştir. Bisiklet, insanoğlunun en önemli keşiflerinden birisidir. Bugünkü görünüş ve yapısına kavuşuncaya kadar pek çok merhaleden geçmiştir.

Bisiklet Sağlıktır

Doğaya çakılan her çivi, doğanın doğallığından bir parça çalmaktır. Ama bisiklet tam anlamı ile hem çevresel değerlere saygılıdır hem de insanoğluna sağlık katmaktadır. Bisiklet insanoğlunun keşfettiği, kendisine hiç zarar vermeyen, en önemli keşiftir. Bisiklet, hem bir ulaşım aracı, hem de sağlık kaynağı konumundadır. Dünyanın her tarafında bisiklet kullanıcısı bulunmaktadır. Özellikte şehirlerde yaşayan insanlar için ruhsal ve fiziksel bir özgürlük aracıdır. Keşifler tarihi incelendiğinde tekerleğin keşfi, ateşin ve yazının keşfi gibi bir zaman diliminde yer almakta olmasına karşın, bisikletin keşfi insanlık tarihi içerisinde çok yenidir. Doğada bisiklete binme isteği, bisikletin gelişmesi ve şehirleşmenin yaygınlaşması sonucu doğmuştur. Özellikle bisiklet teknolojisindeki gelişme ile artık bisikletle çok uzun mesafeli etkinlikler planlanmaktadır.

Karabük doğal bisiklet parkurları, daha çok orman içi toprak araç yollarından oluşmaktadır. Çok az patika ve kaplama yol içermektedir. Dağ bisikleti bisiklet sporunun farklı bir dalı olduğu gibi bu sporun alt disiplinleri de bulunmaktadır. Karabük doğal bisiklet parkurlarını oluştururken, coğrafyanın bize sunduğu imkânlar doğrultusunda disiplinler oluşturduk. Pek çok parkur inişli çıkışlı, dere geçişli ortamlar içermektedir. Parkurlarımız daha çok kros parkurlarıdır. Bu kros parkurlarında zorlanmadan, sıkıntı yaşamadan geçmek için kullanılan bisikletin dağ bisikleti modeli olmasında gereklilik vardır.

Bisiklet Teknolojisi Sürekli Gelişmektedir

Son kırk yılda ciddi bir değişim gösteren dağ bisikletleri çok hafif ve dayanıklı karbon gövde, ön ve arka amortisör, harekete duyarlı salıncaklı kadro, silikon dolgulu sele, hidrolik disk fren, çok rahat değiştirilebilen vites değiştiricileri, kilitli pedal gibi özelliklere sahip olarak bugünkü halini almıştır. Ve her geçen gün bisiklet teknolojisinde değişim ve bu spora ilgi artmaktadır. Dağ bisikletlerinin tekerlek çapları genellikle 26 inç olmakla birlikte 27,5 ve 29’luk örnekleri de mevcuttur. Dağ bisikleti güvenlik, rahatlık ve zemin tutuşu için özel olarak tasarlanmış, patlamaya da dayanıklı, hafif, kalın ve dişli tekerlekler kullanılır. 2.00x 26” ve 2.25x26” ebatlarıyla satılan lastikler sert araziler için üretilmiştir.

Bisiklet Çeşitleri

Dağ bisikletleri de kullanım şartlarına göre Downhill (DH), Freeride (FR), All Mountain (AM), Cross-Country (XC) gibi sınıflara ayrılmıştır. Downhill’in Türkçesi ‘Tepe inişi’ anlamındadır. Zor arazi şartlarında hızlı ve dengeli inişler yapabilmeye uygun olarak diğer bisikletlere göre daha sağlam bisikletler gerektirmektedir. Freeride, yani serbest tarz sınıfındaki bisikletler sert arazi kullanımına uçuşlara ve zıplamaya uygun yapıda parça ve kadro araçlarına sahip bisikletler gerektirmektedir. Bu bisikletler çift amortisörlüdür. Freeride tarzı bisikletlerin kullanımı için parkurlarımız içerisinde uygun alanlar bulunmaktadır. All Mountain, Cross-Country’ye göre daha zor şartlara uygun yani daha bozuk zeminde dengeli sürüşlere imkân tanıyan, hem maşası hem kadrosu amortisörlü dağ bisikleti sınıfıdır. Bu tarz bisikletler için de oluşturmuş olduğumuz parkurlarda uygun alanlar bulunmaktadır.

Kros Parkurları

Karabük doğal bisiklet parkurlarının pek çoğu için en uygun bisiklet türü Cross-Country tarzında üretilmiş bisikletler gerektirmektedir. Bu bisikletler, ülkemizde çok yaygındır. Cross-Country bisikletler, diğer sınıflar için üretilmiş bisikletlerden daha çok hafif, daha az yoran amortisörsüz kadro yapısında ve tırmanmaya uygun geometride kadrolara sahip bisikletlerdir.

 

Karabük doğal bisiklet parkurlarının geçtiği coğrafyaların pek çoğunda tehlikeli bir durum bulunmamaktadır. Dünyanın her tarafında olduğu gibi köpekler sorun oluşturabilir.

Dağ Bisikleti Parkurları

Yenice Ormanlarından Küre Dağları’na: 153 km

İsmetpaşa-Kışla-Safranbolu: 137,5 km

İncedere Yolu: 38 km

Baklabostan Şelalesi Yolu: 58 km

Yenice-Karabük: 39,5 km

Doğal Mirastan Kültür Mirasına Yolculuk: 55 km

İsmetpaşa-Ovacık: 98,5 km

Yenice-Yalakuz Eğriova-Eskipazar: 71 km

Hadriananoupolis-Eğriova-Hadriananoupolis: 51 km

Yenice-Sorgun Yaylası-Karabük: 48 km

Yenice Şeker Kanyonu-Sorgun Yaylası-Çetiören: 50 km

Yenice Şeker Kanyonu-Eğriova Göledi-Subatar-Yenice: 64 km

Yenice Şeker Kanyonu-Eğriova Göledi-Belen Yaylası-Karabük: 54 km