Vakıf Katılım web

​KANAYAN YARA ANKARA

Bertan ERMAN 09 Ağu 2017

Bertan ERMAN
Tüm Yazıları
Avrupa'nın en iyi yerel basketbol liglerine dikkatli bakarsanız, her ülkenin en az bir başkent takımı yer alıyor.

Avrupa’nın en iyi yerel basketbol liglerine dikkatli bakarsanız, her ülkenin en az bir başkent takımı yer alıyor. Bazıları da büyük başarılara imza atıyor.

 İspanya’ya baktığınızda Real Madrid önemli bir ekol. Yunanistan’da Panathinaikos ve AEK, Atina’nın en önemli temsilcileri… Rusya ağırlıklı VTB Birleşik Ligi’nde CSKA Moskova’nın dominasyonunun yanı sıra Khimki Moskova, Letonya’dan VEF Riga, Belarus’tan Tsmoki Minsk ve Kazakistan’dan Astana yer alıyor. Yugoslavya’dan parçalanan ülkelerin oluşturduğu Adriyatik Ligi’nde Sırbistan’dan Belgrad takımları Kızılyıldız ve Partizan, Hırvatistan’dan Zagreb takımları Cibona ve Cedevita, Makedonya’dan MZT Skopje, (Üsküp) Karadağ’dan Buducnost Voli Podgorica ve Slovenya’dan Olimpia Ljubljana bulunuyor. İsrail’de Maccabi Tel-Aviv ve Hapoel Tel-Aviv, ülkelerinin başkent ekipleri iken, Litvanya’da da Lietuvos Rytas, ülkesinin başkenti Vilnius’u temsil ediyor.

Fakat ne yazık ki, Avrupa’nın en büyük 2 yerel liginden biri olan ligimizde bir Ankara takımı yer almıyor bu sene…

2015-2016 sezonunda Türk Telekom’un küme düşmesinin ardından geçen sezon tek başkent ekibi olan TED Ankara Kolejliler, sezon öncesinde sponsorunun “PAAAATTT!” diye çekilmesiyle büyük bir krize girdi. Bu yüzden geçen sezon Kolejliler’in kadrosu zor bela kuruldu. Öyle bir takım kurdular ki, önceki sezondan sadece yardımcı antrenör Can Sevim kalmıştı ve bu durum, basketbolda ender görülen bir durumdu. Bırakın, Süper Lig’de mücadele etmeyi; alt kümede dahi mücadele edemeyecek bir kadroyla TED Ankara Kolejliler, pek çok maçını farklı kaybetmiş ve küme düşmüştü. (Neyse ki, 2006’daki İTÜ gibi sıfır çekmediler; 2 galibiyet ve 28 mağlubiyet.)

Geçmişe bakınca, bir dönem profesyonel liglerde yer alan Muhafızgücü, Jandarmagücü, Karagücü gibi askeri takımların haricinde Ankaragücü, Ankara DSİ, (Eski adıyla Suspor) TED Ankara Kolejliler, ODTÜ, Ziraat Fakültesi, Şekerspor, Büyük Kolej, Yenişehir ve eski adıyla PTT; şimdiki adıyla Türk Telekom gibi Ankara ekipleri, BSL’de boy göstermişti. Aralarında sadece Muhafızgücü, 1973-1974 sezonunda şampiyon olmayı başarmış iken, son olarak Türk Telekom, 2007-2008 sezonunda final oynama başarısı göstermişti. Ayrıca, TED Ankara Kolejliler de, 2013-2014 Eurocup’ta çeyrek final oynama başarısı göstermişti.

Ama şimdi BSL’de bir Ankara takımı yok!

Bunu söylemek üzücü değil mi?

Nedenine gelince…

Ankara’nın basketbolda bir takımının olmamasının nedeni, Ankaralıların kendi şehrindeki takımlarına destek olmamasıdır. Ankaralılar, Ankara’nın takımlarına destek çıkmazsa, başkent sporu, bu üzücü tabloyla karşı karşıya kalmaya devam edecektir.

Sadece bir istisna var; o da şu an basketbolda faaliyet göstermeyen ama futbolumuzun asırlık çınarlarından Ankaragücü’nün sonsuza kadar desteğini sürdürecek, şehrinin takımına sahip çıkan taraftarları…