KAFAM KARIŞTI 

Serpin ALPARSLAN 16 May 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Salı günü Amerika Başkanı Donald Trump'ın ülkesini İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan İran nükleer anlaşmadan çıkarması kararı özellikle petrol piyasasını çok ciddi etkiledi.

Aslında ABD Başkanlık seçimlerinde Trump, bu anlaşmadan bahsetmiş ve iptal edeceğini söylemişti. Ama kimse Başkanlık koltuğuna oturacağını kestiremediğinden ciddiye alan olmamıştı.

İran anlaşması, İran ekonomisine ciddi katkı sağlamıştı. İran ile ticaretin önü açılsa da bankacılık sektörü hariç, bazı Avrupa şirketleri nükleer anlaşmanın ardından İran'a girdi. İran ekonomisi bu anlaşma ile petrol ihracatını 2’ye katladı, döviz piyasasında istikrar sağladı. Her şeyden önemlisi ise iş yaratarak, istihdam sağladı. 

Şimdi ise bu anlaşmanın feshedilmesiyle İran ekonomisi zayıflayacak!

Tek şart; 5+1 

Yani, geri kalan (Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD) ve Almanya'nın beş daimi üyesinin alacağı kararda.

Temmuz 2015'te imzalanan ve ocak ayında yürürlüğe giren İran Nükleer Anlaşmasından çekilme kararı sonrası 5+1’in de alacağı karar İran’ın ekonomik kaderini belirleyecek.

En kötü senaryodan bahsediyorum.

ABD'nin geri çekilmesi, tüm ticari anlaşmaları zayıflatacak ancak Avrupa eğer bu anlaşmanın arkasında durursa o zaman belki sadece döviz piyasaları etkilenecek ve ülke ekonomisinde ciddi sarsıntılar yaşanmayacak, diğer önemli konu ise güvenlik.

Avrupalı ​​liderlerin hep kaçtığı elini uzatmadığı Orta Doğu’da alevlerin artmasıyla 5+1 ülkeleri bu anlaşmadan vazgeçerler ise işte o zaman bu anlaşma ardından giden tüm yatırımcılar güvenlik gerekçesiyle bölgeyi terk edecekler. Bu büyük bir tehdit.

Eğer, Çin, Rusya ve Avrupa, ABD'yi görmezden gelmeye karar verirse, ABD yaptırımlarından korumak için İran'ın petrol işlemlerini güvence altına alarak, İran'la iş yapan Avrupalı ​​firmalar için dolar dışı ödeme yöntemi geliştirebilirler.

Ardından...

İran petrol borsası ile ana ticaret ortakları Asya ve Avrupa'da bulunan petrokimya ve otomobil gibi büyük endüstriler fayda sağlamaya devam edecektir.

Anlamadığım ise;

Geçtiğimiz hafta Kuzey Kore ile ABD Başkanı Trump’ın görüşmesinin altında İran nükleer anlaşma yatıp yatmadığı…

Kafam karıştı?