Vakıf Katılım web

KADIKÖY'DE KUTLAMA YAPMANIN KOŞULLARI

Turhan Cemil GÜZEL
Tüm Yazıları
-Bence ülkenin en iyi kalecisi olduğu gerçeğine rağmen Volkan'ın topu oyuna sokmaktaki cesaretsizliğini gidermesi gerekir. Topun Volkan'a gelmesi ile birlikte oyunun yavaşlamasını isteyen rakip Volkan'ın topu adaşı Volkan ,Alper yada oynadığı dönemlerde Markoviç'e atacağını bilmekte ve buna göre önlem almaktadır.

1-Bence ülkenin en iyi kalecisi olduğu gerçeğine rağmen Volkan’ın topu oyuna sokmaktaki cesaretsizliğini gidermesi gerekir. Topun  Volkan’a gelmesi ile birlikte oyunun yavaşlamasını isteyen rakip Volkan’ın topu adaşı Volkan ,Alper yada oynadığı dönemlerde Markoviç’e atacağını bilmekte ve buna göre önlem almaktadır. Volkan’ın topu oyuna sokarken daha hızlı hareket edip zaman zaman da bu oyuncular dışında diğer oyunculara uzun atarak çıkması gerektiği kanaatindeyim. Bir dönem Fatih Terim’in yaptığı gibi stadın tepe kamerasından tüm oyun alanının görüldüğü çekimlerde Volkan’ın oyuncu arkadaşları ile varyasyonlar üzerinde çalışması gerekir. Korner atışları ile serbest vuruşlara ilişkin çalışma yapan ,rakibe göre pozisyon belirleyen kenar yönetimin bu konudada kafa yoracağını düşünmekteyiz. Aynı oyuncu grubu ile Fabiano’nun oynadığı Avrupa maçları ile Ertuğrul’un oynadığı kupa maçlarına bakıldığında topun oyuna daha çabuk ,daha olumlu sokulduğu görülecektir.

2-Durağan oyunda Kjaer ve Alves gibi topu oyuna iyi sokan iki ayağa rağmen topu oyuna çok geç sokmakta, gole ihtiyacı olduğu dönemlerde bile bu ikilinin birbirleri ile paslaşması Kadıköy’de homurdanmalara sebebiyet vermektedir. Bazen Mehmet Topal bu ikilinin arasına girmekte oda onlara ayak uydurmaktadır. Diego Ribas yada Ozan Tufan’ın oyun kurmak için geriye gelmesi bir sonraki hamle için ilerde çoğalmayı etkilemekte baskı gördüklerinde ileriye vurmaları durumunda da  sayı olarak ileride azaldıkları için ,topu alma şansını aza indirmektedir. Fenerbahçe’nin bu sorunu nasıl çözeceği ise yukarıda saydığım maçlarda bellidir. Beşiktaş maçının ilk yarısında tüm baskıya karşın sağ ve sol ileri uçta oynayanların birbirlerinin bölgesine ekstra girerek içe katedip top alıp terse dönerek çözdükleri görülecektir. Sezon başından beri bir sorun olan bu durumun Dinamo Moskova ile Kadıköyde oynanan maçta ve Beşiktaş’a karşı Kadıköy’de ilk 45 dakika başarılmıştır. Bunun için biraz cesaret yeterli olacaktır. Fenerbahçeli futbolcuların kaybetme korkusunu bırakıp dikine oynamayı ve  çalım tercihini kullanmayı denemeleri gerekir.Yada bunu salt Volkan’dan beklememeleri gerekir. Osmanlıspor maçının ilk yarısında Ozan Tufanın  kendi kale önünden aldığı topu sürerek çalımla Osmanlıspor kale önüne getirdiği top buna örnektir ve sıkça yapılmalıdır.

3-Osmanlıspor maçını oyuncularına tekrar tekrar izletmesi gereken  Pereiranın tüm futbolcularından istisnasız, usta ayaklardan  ise özellikle, şut atmalarını istemesi gerekmektedir.Osmanlıspor maçı gösterdiki ;futbolcular bir sonraki pozisyonun daha iyi olabileceğini değerlendirerek şut atmaktan imtina etmektedirler.Bu sezon attığı gollerin tamamı nerede ise sert ve güzel şutlarla olan Nani için de aynı şey elbette geçerlidir.Almanya ve İspanyada ceza sahası dışından attığı goller ile konuşulan Diego Ribas için bu sezon özelinde bir şey söylemek malesef olası değildir.Orada ve burada attığı şutlar ve isabet oranları ile ilgili bir istatistik çalışma klüp tarafından yapılır ise sanırım tablo netleşir.Bu bağlamda kaleyi görüp doğru açıyı bulan tüm futbolcuların şut atması gerekir.

4-Fenerbahçeyi son üç sezon rakiplerinden ayıran tek şey kanat savunmacıları idi.Caner ve Gökhan Gönül açık gibi oynadıkları için önlerinde oynayan oyuncular içeri girebiliyor  , birden üç santrafor olabiliyorlardı.Bu durum fark yaratıyordu.Rakip takım hocaları sistemi anlasada aldıkları önlem yeterli gelmiyor idi. Geçmiş sezonlarda sırf Caner ve Gökhana önlem olması için sağ ve sol beklerini ileri atan, uçta oynatan hocalar bulunmakta idi.Bu durum ile başa çıkamayan diğer klüpler sezon başlarken Caner ve Gökhan gibi bekler istiyorlar ,menejerlere listeler verilir iken sağ ve sol bekin yanına bu ikilinin ismi yazılıyor, bu özellikteki isimler isteniyordu.Fenerbahçe bile bu süreçte onlar gibi olan iki bek daha aldı olası onların sakat yada cezalı olmaları durumunda onların bir levıl düşüğü olan Hasan Ali ve Şener görev alacaktı.Bu tespit ile birlikte  bu sezona baktığımızda kanatların çalışmadığını söyleyebiliriz.Gökhanın sakatlığına rağmen fedekarca oynamaya çalışması,Şenerin sezon başı formunu koruyamaması,Canerin geçen seneki istatistiklerine yaklaşamaması,Hasan Alinin ofansif yönünü güçlendirememesi bu sonuca sebebiyet gösterilebilir.Esasında bir başka yazımızda bu durumu rakamlarla daha net ortaya koyabiliriz.Ancak kanatların kalan maçlarda önceki sezonlarını hatırlatır maçlar çıkartmaları Fenerbahçenin işini kolaylaştıracaktır.

5-Gelin biraz fantazi yapalım Mario Gomez,Cenk,Samuel Eto,Hugo Rodallega,Ndıaye Süper Ligdeki bu golcülerden hangi ikisi Fenerbahçe de olsa idi, Fenerbahçe bu gün erken kutlamalara başlamış,Avrupadada yarı final maçlarına hazırlanıyor olur idi.Sezon başladığında yukarıda isimleri bulunan golcüler ile hangi Fenerbahçeli Fernandao ve Robin Van Persieyi değişirdi sanırım hiç kimse.Fenerbahçenin golcüleri sezon bitmesine sekiz hafta kalmasına karşın,hiç bir zaman devreye girmediler.Giremediler.Şampiyonluk yolunda takımlar bazen zor anlar yaşarlar bazı maçlar yarım pozisyon bulunur ,golcü devreye girip tabelayı değiştirir.Bu sezon için bu durum nerede ise hiç oluşmadı.Fenerbahçenin iki forvetinin forma yarışı gol kaçırma üzerine oluştu.Yönetim ise geçen sezon İsmail Kartalın isteği ve talebine rağmen yapmadığı ara transferi yine bir hata olarak  Pereira'nın talebine karşın yapmadı.Takıma bu dönem için yeni bir golcü takviyesi yapılabilirdi.Takım rahatlatılabilir idi.Emenikenin ingilterede oynadığı bazı maçlara baktığımızda ara transferde taraftar ile barışmış bir Emenike bile takıma katkı sunabilirdi diye düşünmemek mümkün değil.Gelinen aşamada bu saatten sonra böyle bir yöntem mümkün olmadığına göre, golcülerin her ikisinin de özel motivasyon çalışmalarına  tabii tutulması, saha dışı desteğin artırılması gerekmektedir.Bu konuda uzman olan Aziz Yıldırımın  bunun için birilerini görevlendirmiş olabileceğini  düşünmekteyiz. Bu aktardığımız eksikliklerin hiç değil ise belli oranda iyileştirilmesi durumunda Fenerbahçe kalan sekiz maçını da kazanacak,Türkiye Kupasını da güle oynaya Saraçoğlundaki müzeye götürecektir. İpleri eline alan Kanaryanın kutlama organizasyonunda şarkı söyleyecek sanatçıların listesini yapması yukarıda belirtilenlerin ne kadar giderildiği ile orantılı olacaktır.