​İSTANBUL'DA DÖNÜŞENLER VE DÖNÜŞTÜRENLER

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
İstanbul'daki dönüşüm projelerinden çoğu zaman sayfamızda bahsediyoruz.

İstanbul'daki dönüşüm projelerinden çoğu zaman sayfamızda bahsediyoruz. Bugün aslında başka bir konuyu anlatacakken cumartesi günü gerçekleşen bir buluşma nedeniyle konuya yeniden eğilme ihtiyacı hissettim. 

'Beyoğlu Büyük Dönüşüm Buluşması"na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'un Türkiye'nin yüzü olduğunu, İstanbul'un gözbebeğinin de Beyoğlu olduğunu dile getirdi. Beyoğlu'na ilişkin çarpıcı rakamlar ise Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'dan geldi. Demircan, 2004'ten bu yana 5 bin 737 binanın restorasyon ve renovasyondan geçtiğini, yeni inşaat yapmadan eski binaları hayata döndürerek 2 milyon 250 bin metrekare ticaret ve yaşam alanı kazandırdıklarını, 2004'de 6 bin olan konaklama kapasitesinin bugün 46 bine çıktığını açıkladı. Demircan, turizm, hizmet ve perakende sektöründeki yatırım toplamının 3 milyar doları bulduğunu ifade ederek "Tarlabaşı'ndan Atatürk Kültür Merkezi'ne, Narmanlı Han'dan, Maksim Sahnesi'ne, Alkazar Sineması'na ve İstiklal Caddesine büyük işler bir bir bitiyor. Galataport, Haliçport, Okmeydanı, Piyalepaşa gibi çılgın projeler, bütün hızıyla ilerliyor. Sadece Galataport tek başına 6 milyar TL'lik yatırım değerine sahip. 7 milyon turist hedefi ve 2 milyon kruvaziyer yolcu hedefi var. Yapımına ruhsat verdiğimiz halen inşası devam eden 1 milyon 455 bin metrekare ticari alan önümüzdeki 3 yıl içerisinde faaliyete geçecek. Başka bir ifadeyle Okmeydanı ve Haliçport hariç 2.5 milyar dolar yatırım hayat bulacak. Böylelikle 3 yılda, son 13 yılda elde ettiğimiz büyümeye denk bir gelişme gerçekleşecek." dedi.

Bu rakamlar, dönüşüm geçiren bir ilçenin hangi büyüklüklere erişebileceğini, dönüşürken nasıl dönüştürdüğünü göstermesi açısından kayda değerdi. İstanbul'un pek çok ilçesinde bugün kentsel dönüşüm projeleri gerçekleşiyor. Ama Beyoğlu sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi ilin gözbebeği. Beyoğlu'nda gerçekleşecek dönüşüm, şehrin topyekun yeniden toparlanması için gereken heyecanı ve inancı sağlayacaktır...