İSRAİL'E TAM DESTEK, TÜRKİYE'YE KÖSTEK

İlnur ÇEVİK 12 Şub 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
ABD ile Suriye konusunda yüksek düzeyli temaslar bu hafta…

 Türkiye “Zeytin Dalı Harekâtı” ile Afrin’i PYD/YPG/PKK’dan temizlemek için yükleniyor ve Amerikalılar da bu Suriye’deki teröristlere etkin bir şekilde destek vermeye devam ediyor.

Bütün bunlarda Türk kamuoyunun gözünden kaçmıyor ve insanlarımızın gözünde “dost ve müttefik ABD” algısı “düşman Amerika” algısına dönüyor…

Bir bakıyorsun bir tank savar mermisi tankımıza isabet ediyor ve 6 askerimiz şehit düşüyor… Atak helikopterimiz düşüyor ve bunu bir yerden atılan füzenin yaptığı şüphesi var… Ve herkesin aklına hemen Amerika’nın PYD/YPG/PKK’ya verdiği silahlar geliyor ve Amerika’ya karşı olan olumsuz duygular daha da derinleşiyor.

İşte bütün bunlar olurken “ikiyüzlü” ABD politikasının en çarpıcı örnekleri ile bir kez daha karşılaşıyoruz…

İsrail, Suriye’den kalkan bir İran insansız hava aracını (İHA) düşürüyor. Daha sonrada Suriye’ye hava akınları düzenliyor… Bu işe Ruslar tuhaf bir şekilde karışmıyor ve İsrail F-16 uçakları İran’ın Şam’ın batısındaki üslerini bombalıyor buna karşılık İran hava koruma sistemi bir İsrail uçağını düşürüyor… Ve gerginlik had safhaya çıkıyor…

Bunun üzerine ABD hemen açıklama yapıyor… ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklama ile İsrail’e açık destek veriyor ve şunları söylüyor: "ABD, bugün İsrail sınırında gerginliğin artmasından dolayı derin kaygı duymaktadır ve İsrail'in egemenliğini ve kendisini koruma hakkını güçlü bir şekilde desteklemektedir." Açıklamada şunlar kaydedildi: "İran'ın hesaplı bir şekilde tehlikeyi artırması, gücünü ve hâkimiyetini yayma projeleri Yemen'den Lübnan'a bölgedeki bütün halkı riske atmaktadır. ABD, İran'ın bölgedeki habis çabalarının bütünlüğünü ve bölgedeki barış ve istikrarı tehdit eden tutumunu geri püskürtmeye devam etmektedir."

Yani ABD Suriye’de İsrail’in egemenliğini ve kendisini koruma hakkını “güçlü bir şekilde destekliyor” da iş Türkiye’ye geldiği zaman mı bu desteği aynı güçte vermekten sakınıyor? Tam aksine PYD/YPG/PKK’ya modern silahlar vererek Türkiye’yi tehdit eden düşmanlarla “güçlü bir şekilde” iş birliği yapmıyor mu?

ABD “İran'ın hesaplı bir şekilde tehlikeyi artırması, gücünü ve hâkimiyetini yayma projeleri Yemen'den Lübnan'a bölgedeki bütün halkı riske atmaktadır” diyor… Peki, aynı şey Suriye sınırları içinde PYD/YPG/PKK için geçerli değil mi? PYD/YPG/PKK Suriye içinde DEAŞ’la savaştığını bahane edip bölgedeki tehlikeyi hesaplı bir şekilde arttırmadı mı, gücünü ve hâkimiyetini Kuzey Suriye’de Arap ve Türkmen bölgelerine yayarak katlamadı mı?

İşte bütün bunlar Türk kamuoyunun gözünden kaçmıyor… ABD, İsrail’e destek vereyim derken bize karşı daha da çuvallıyor…