İPHONE 7 ALIR MIYIM?

Ersin AKMAN 20 Eki 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
​Her zaman yaptığım gibi başlıkta sorduğum sorunun cevabını peşinen vereyim ve sonra da nedenlerimi anlatayım. Ne iPhone 7 ne de iPhone 7 Plus benim satın alıp kullanmak isteyeceğim telefonlar değil. Her ikisinin de hiçbir teknolojik yeniliğe sahip olmadığını düşündüğüm gibi tıpkı çoğu Apple ürünü gibi bunların da para tuzağı olduğunu kolayca söyleyebilirim

Her zaman yaptığım gibi başlıkta sorduğum sorunun cevabını peşinen vereyim ve sonra da nedenlerimi anlatayım. Ne iPhone 7 ne de iPhone 7 Plus benim satın alıp kullanmak isteyeceğim telefonlar değil. Her ikisinin de hiçbir teknolojik yeniliğe sahip olmadığını düşündüğüm gibi tıpkı çoğu Apple ürünü gibi bunların da para tuzağı olduğunu kolayca söyleyebilirim.

Biliyorum bu hızlı giriş kimilerine çok sert gelirken bazılarını da fazlasıyla mutlu edecek. Ben bugüne kadar hiç iPhone kullanmamış, bir modeli dışında hiçbirini iPhone’u teknik anlamda yeterli görmemiş ve (ne mutlu ki) hiç kimseye iPhone önermemiş ve (en azından bildiğim kadarıyla) kimsenin iPhone satın almasına neden olmamış biriyim. Eğer birileri benim iPhone kültürü ve ekosistemiyle ilgili düşüncelerime kızdığı için gidip iPhone satın aldıysa tabii ki bunu bilemem ama en azından işin intikam ve inat kısmını yerine getirip iPhone’u tercih eden o kişinin durumdan beni de haberdar etmesini beklerdim.

İşte tüm bu yazdıklarım nedeniyle bir “Apple sevicisi” olmadığımı söyleyebilirim. Bazılarının iddia ettikleri gibi “Apple nefret edicisi” de değilim. Sadece Apple’ın dünya tarihinde kapitalizmin kurallarını kendi çıkarlarına göre baştan tanımlamayı beceren, insanları bu hayale inandıran en vahşi klan olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de Apple mobil işlemci tarafında gerçekten çok iyi işler yapsa da (ki iPhone 7’deki A10 da bunun en güzel kanıtlarından biri), gerçekten çok sorunsuz çalışan laptop’lar üretse de bir türlü “ısırılmış elma” klanına gönüllü yazılıp, mürit olamıyorum. Diğer yandan Apple etkinliklerine davet edildiği için CEO’yu ıslıklar eşliğinde alkışlayan “Apple sevicisi teknoloji editör”lerinden biri olmadığım için de kendimle gurur duyuyorum.

 

Gelelim “son şampiyona”

Şu an elimizde diyafram açıklığı (ƒ/2.2’den ƒ/1.8’e) yükseltildiği için daha çok ışık alıp daha iyi fotoğraf çeken, suya dayanıklı olduğu söylenen ama suyla temas halinde arızalanırsa garanti dışı kalan, ses kabiliyeti arttırılmış “sıradan” bir iPhone var. Bu “sıradan” iPhone’un bir de simsiyah rengi var ki Apple tarafından daha satışa çıkmadan “çizilebilir” olarak belirtildi. Yani “çizerseniz değiştirmek için bize gelmeyin” dendi. Piyasada iPhone 7’den daha iyi fotoğraf çeken en az dört tane Apple üretimi olmayan ama 2015 yılında üretilmiş telefon var. Bu arada 2015 yılında üretilen ve daha iyi fotoğraf çeken telefonlar da var. Suya dayanıklılığı daha iyi olan ve daha üstün sese sahip olan cep telefonları da var. Üstelik bunların hepsi iPhone 7’den daha ucuz fiyatlara satılıyor.

Bir de Apple’ın yeni bir teknoloji olarak hayatımıza soktuğu kablosuz kulaklıklar var. Sanırsınız ki Apple’ın AirPods isimli bu yeni ürünü her iPhone 7’nin kutusundan çıkıyor. Ama aslında Amerika’da 159 USD fiyatla, Türkiye’de de muhtemelen 500 TL üzeri bir bedelle satılacak.

Anlayacağınız ben “iPhone 7 alayım mı?” diye sorabileceğiniz biri değilim. Bence almayın, aldırmayın!