İNSANOĞLUNUN VAHŞİ YAŞAMI

Yonca ORTAN 10 Mar 2019

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
İnsanoğlu dünya üzerindeki en zeki canlı olarak bir uygarlık kurdu. Peki bu uygarlığı nelerin üzerine kurdu onu düşündük mü?

Milyonlarca hektar ormanlık alanın, masum canlıların kanı ve kemiklerinin üzerine. Dünya sadece bizim sandık onu sömürdük, yok ettik, parçaladık. Ama şunu unuttuk onunla birlikte biz de yok oluyoruz, kurduğumuz uygarlık da.

Bu yazımda insan tarafından vahşice sömürülen bir canlı türünden bahsedeceğim. Kazlar!

Kuş tüyü nasıl elde edilir?

Ördekler ve kazlar boyunlarından tutulur, bacakları bağlanır ve tüyleri yolunur. Kurtulmak için çırpınan hayvanlar derin yaralar alır. Tüy yolma işleminin ardından hayvanlar, bir sonraki işleme kadar kapalı kalacakları kafeslere konur. Bu işlem hayvan yaklaşık 9 haftalıkken başlar ve hayvanın kesileceği güne kadar altı haftada bir gerçekleştirilir. Tüyler çoğunlukla eti için yetiştirilen kazlardan ve ördeklerden yolunur.

Kuş tüyü yastık için kaz ve ördeklerin canlı canlı tüyleri yolunuyor!

Kuş tüyünden yorgan ve yastık yapmak için her yıl milyonlarca kaz ve ördeğin tüyleri yolunuyor. Hayvanlar kesilmeden önce dört kez canlı canlı yolunuyorlar. Tüyler yorgan, yastık ve gocuklarda kullanılması için Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Bir yorgan yapılabilmesi için 75 kazın tüyleri gerekiyor. İşçiler kazların kanatlarını ve ayaklarında da yolma işlemini yapıyorlar. Bir işçi günde ortalama 300 kazın tüylerini yoluyor. Derisi aşırı ölçüde parçalanan kaz ve ördeklerin derileri işçiler tarafından hayvanlar uyuşturulmadan dikiliyor.

Kaz ciğeri nasıl üretilir?

Avrupa ülkelerinde yaygın olan kaz ciğeri üretiminde kullanılan hayvanlar muazzam acılar çekerler. Günde altı defaya kadar, boğazlarına geçirilen bir tüp aracılığıyla zorla beslenirler: Midelerine 3 kilograma kadar tuzlu ve yağlı mısır lapası pompalanır. Sonunda hayvanın karaciğeri şişerek normal boyutlarının dört katına çıkar.

Kaz ciğeri antik Mısır’dan (M.Ö. 2000) beri kullanılan özel bir yöntemle elde edilir. Kazların zorunlu besleme yöntemiyle ciğerlerinin yağlanması sonucunda elde edilen kaz ciğeri bugün tüm dünyada yenilen ciğer türleri arasında en kıymetli ve en pahalı olanıdır. Her yıl kaz ciğeri üretimi için 700 bin kaz ve 37 milyon ördeğin kesildiği Fransa’da üreticilerin büyük bölümünün, ciğerlerinin yağlanarak büyümesi için hayvanları hortumlarla zorla beslediği öne sürülüyor. Bu işkence sonucu hayvanlar boğularak öldürülerek yağlı ciğerleri soframıza geliyor. İnsanoğlunun lezzet için yaptığı bir başka vahşet bir sektör daha doğuruyor. Hayvanlara acı çektirildiği için yasak olan kaz ciğeri/ördek ciğeri Amerika’da ve 14 ülkede yasak.

Sonuç olarak belirtmek isterim ki kuş tüyünün sentetik alternatifleri hem hayvanlara zarar vermez hem de çok daha ucuzdur ve her türlü hava koşulunda geçirmezliğini korur. Kaz ciğeri yemesek de olur, ölmeyiz. Tüketici olarak bunları yapanları engelleme gibi bir durumumuz yok ama bilinçlenerek ve bu ürünleri satın almayarak en azından bunun bir parçası olmamaya ve tepkimizi ortaya koymaya çalışabiliriz diye düşünüyorum.