Vakıf Katılım web

İngiltere'de drone kullanıcıları sınav olacak


Gizem ŞENYURT 26 Kas 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
​​Uçak ve helikopterlerin drone'larla yaşadığı kazaların giderek artması üzerine İngiltere'de hükümet harekete geçti. İnsansız hava aracı uçuracak olan kullanıcılar önce güvenlik sınavından geçecek. Ayrıca polise de insansız hava araçlarının yasadışı kullanımında müdahale yetkisi verildi.



Uçak ve helikopterlerin drone’larla yaşadığı kazaların giderek artması üzerine İngiltere'de hükümet harekete geçti. İnsansız hava aracı uçuracak olan kullanıcılar önce güvenlik sınavından geçecek. Ayrıca polise de insansız hava araçlarının yasadışı kullanımında müdahale yetkisi verildi.

 Pilotlar sendikası da drone kullanıcılarına güvenlik sınavı zorunluluğu kararını olumlu karşıladı. 2017'nin başından beri sadece İngiltere'de drone’larla uçak ve helikopterlerin çarpıştığı 81 kaza oldu. 2016'da 71, 2015'te 29 kaza yaşanmıştı. Sendikanın Genel Sekreteri Brian Strutton, hava trafiğindeki güvenliği arttırmaya ve drone'ları hava trafiğine tehlike oluşturmayacak şekilde entegre etmeye yönelik bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını ama yeni uygulamalar hayata geçene kadar kazaların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.



Drone

Temmuz ayında Londra Gatwick Havaalanı'na inişe geçen büyük bir yolcu uçağının kanadına drone çarpmıştı. Kazadan uçaktaki 130 kişi şans eseri can kaybı olmadan kurtulmuştu. Yeni kural, 2018 ilkbahar döneminde hayata geçecek ve 250 gramdan daha ağır drone kullanan herkes önce sınav olacak. Drone sahipleri, araçları 100 metreden yüksek irtifalarla havaalanı yakınlarında kullanamayacak. Polislere de suç işlemede kullanıldığından şüphelendikleri drone'lara el koyma yetkisi de verildi.

İngiltere hükümeti, drone teknolojisindeki gelişmeleri, petrol çıkarma, inşaat, organ bağışı teslimatlarında daha etkin kullanmak istiyor. 

Japon firması 2019'da yapay meteor yağmuru yapacak



Japon şirketi Astro Live Experience (ALE) geçen yıl, ilk yapay meteor yağmurunu yapmak istediğini duyurmuştu. Şimdi ise yapay meteor yağmurunun tarihini 2019'da hayata geçirmeyi planladığını açıkladı. Firmanın "Kayan Yıldız Yarışı" olarak adlandırdığı bu yağmur, Hiroşima bölgesindeki Seto Denizi üzerinde olacak. 

ALE, 2018'de gökyüzüne 60 santimetre uzunluğunda bir uydu yerleştirecek. Güneşle senkronize bir rotası olacak olan uydu, her gün aynı saatte aynı bölgenin üzerinden geçmek üzere programlanacak. Yeryüzünden yaklaşık 500 kilometre yüksekte seyredecek uydu, diğer uydulara göre alçak bir yörüngede bulunacak. Avustralya semalarından geçerken 300-400 kadar yapay meteor bırakacak ve parçalar atmosferde 15 dakika serbest düşerek 60 kilometre yüksekte yanmaya başlayacak. Yapay meteorların her biri 5-10 saniye boyunca yanacak ve 200 kilometre mesafeden görünecek. ALE ayrıca yapay meteorların rengarenk olması için de çalışacak.

ALE'nin CEO'su gökbilimci Lena Okajima, "İnsanlar artık hep telefonlarına bakarak yaşıyor. Onların gökyüzüne bakmasını sağlamak istiyoruz." dedi. ALE, bu projede Tohoku ve Tokyo Metropolitan Üniversitelerinden araştırmacılarla birlikte çalışıyor. Ayrıca 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın açılışında da yapay meteor yağmuru yapılması da planlar arasında.

Meteor

Kız arkadaşını öldüren ünlü sporcu Pistorius'un cezası ikiye katlandı

Olimpiyatlarda yarışan ilk ampute atlet olarak tarihe geçen ünlü atlet Oscar Pistorius, 2013'te Güney Afrika'daki evindeki kız arkadaşı manken Reeva Steenkamp'ı öldürmüştü. 6 yıl hapis cezası alan Pistorius'un cezasını Güney Afrika mahkemesi bozarak 13 yıl 5 aya yükseltti.

Steenkamp'ın ailesi, karardan sonra kızları adına adaletin sağlanması için memnuniyet duyduklarını ama her günlerinin kızlarının özlemiyle geçtiğini söyledi.

Pistorius, bebekken geçirdiği komplikasyonlar sonucu iki bacağını da kaybetti. Çelik yaylarla yürüyen Pistorius, engelli olimpiyatları olan paralimpik oyunlarında atletizmde altın madalya kazandı, ayrıca 2012 Londra Olimpiyatları'nda yarışarak olimpiyatlara katılan ilk ampute atlet oldu. 2013 yılının 14 Şubat Sevgililer Günü'nde kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı banyoda olduğu sırada kapının arkasından 4 el ateş ederek öldürdü. Davanın başında Steenkamp'ın evde olduğunu bilmediğini ve banyodan gelen sesler üzerine onu hırsız sanarak ateş ettiğini söyleyen Pistorius, 2014 yılında kasıtsız adam öldürmekten 5 yıl ceza aldı. Yüksek mahkeme ise 2015 yılında Pistorius'un arkadaşlarının aleyhindeki ifadeleri ve atletin uyarı ateşi etmemesini göz önünde bulundurarak Pistorius'u cinayetten suçlu buldu, cezasını 6 yıla çıkardı. Fakat kamu vicdanında rahatsızlık yaratması ve Güney Afrika kanunlarına göre yolsuzluk suçunun bile 15 yıl hapisle cezalandırılması göz önünde bulundurarak cinayet suçuna verilen 6 yıl hapsin ilerideki benzer suçlarda alınacak kararlara emsal olmaması için Pistorius'un cezası 13 yıla çıkartıldı. Atletin şimdiye kadar hapis yattığı süre ise cezasından düşülecek.