İNFLUZENZA İLE DANS

Fehmi KETENCİ 20 Kas 2022

Fehmi KETENCİ
Üç yıldan fazla bir süredir üzerimize çöreklenen koranavirüs bizi çok sevmiş. Çoğalarak, değişik versiyonlarıyla, zaman zaman ortaya çıkarak kendini asla unutturmayacak gibi görünüyor.

Hep sözü ediliyor ama bu gidişat söylentilerin çok daha önüne geçmiş gibi görünüyor. Hani bir söz vardır; zaman zaman şehir efsanesinini anlatan, karabasan gibi gerçeklerin yüzünüze vurulduğunun ifadesi olan “Şapka düştü kel göründü” sözcüğünü dile dolamanın zamanına yaklaşıyoruz gibi. Üç yıldan fazla bir süredir üzerimize çöreklenen koranavirüs bizi çok sevmiş. Çoğalarak, değişik versiyonlarıyla, zaman zaman ortaya çıkarak kendini asla unutturmayacak gibi görünüyor. Görünen o ki, influenza denilen yeni uzantısı ile bu kış da davetsiz konuğumuz olarak yanımızdan ayrılmayacak gibi.

Haberlere yansıyanlardan, konuşulanlardan, hastanelerden gelen bilgilerden bu ismi bir süre daha sıkça duyacağız gibi duruyor. Yaşadığım bölgede ve etraftan duyduklarım; adına influenza denilen, bir anlamda grip ile özdeşleştirilen kovidin benzeri bir durumun iyice yayılmaya ve hastanelere başvuruların iyice yoğunlaştığından söz edilir oldu. Bu yaşananlar, grip mi, yoksa kovid mi konusundaki söylentileriyle iyice kafaları karıştırmaya başladı çoktan. Adına influenza denilen, ne oluğu konusunda kafaların iyice karıştığı bu durum, aynen kovid gibi poztif-negatif tahlil sonuçlarını gösteriyor. 

Bölgede çok yakınımızdaki hastanelerden kulağımıza gelen bilgilere göre, grip veya kovid oldukları iddiasıyla hastanelere başvuranların sayısının iyice artıyormuş. Dikkat edilmesi gereken bir durumayız. Bu başvurular nedeniyle hastanelerde oldukça fazla yoğunluk yaşanıyormuş.

Toplumda kovid olduğunu söyleyenlerin sayısı da oldukça fazla.

Bu sözü edilen “influenza” nedir, grip midir veya kovid mutasyonu, uzantısı olan bir durum mu, bu konuda daha açıklayıcı net bilgilere ihtiyaç var. Pandemi döneminde kovid ile ilgili önlemlerin en gereklisi; maske, sosyal mesafe ve tabii ki hijyen konusundaki yapılacaklardan iyice uzaklaştığımızı söyleyebiliriz. Cadde ve sokaklardan vazgeçtik, toplu taşımalarda, kafe, restaurant, AVM gibi toplu yaşam alanlarında, maske konusu neredeyse tümüyle rafa kaldırılmış gibi görünüyor.

Grip veya influenza her neyse, iyice yoğunlaşmaya başlayan bu durumun daha dikkatlice takip edilmesi gerekiyor. Görünen o ki, maskeler fora edilmiş, yaşadıklarımız iyice unutulmuş ve tam olarak “lay lay lom” havasına girmişiz.  

Aman dikkat. Adına “influenza” denilen ve griple karıştırılan bu durumun çokça ciddiye alımması gerekiyor.

Sosyal yaşamın hemen hemen her anında tamamen fora ettiğimiz maskeleri, yeniden ortaya çıkarmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

Bu sıralarda, dışarıdaki işlerim nedeniyle sıklıkla toplu taşıma, özellikle de Marmaray’ı kullanıyorum. Maskesini sürekli takan biri olarak kendimi yapayalnız, hissettiğimi de söylemeliyim. Abartı değil, toplu taşımalarda 20 kişiden bir iki kişinin maske taktığı bir ortamda gidip geliyoruz.

Bunun için şunu söylemeliyim. “Kendimizi düşünmüyorsak etrafımızdakileri de yok saymayalım ve özellikle kapalı alanlarda, AVM’lerde toplu taşıma araçlarında maskelerimizi mutlaka takalım”.

Adına grip veya influenza her ne diyorsak diyelim, sadece adından söz edilmenin çok daha fazlası yoğunluğa ulaşan ve hızla yayılmaya başlayan bu duruma karşı kendimizi korumaya çok daha fazla özen gösterelim.

Son zamanlarda bu hastalıkla ilgili şikayetleri nedeniyle hastanelere başvuranların sayısı hızla artıyor. Bir süredir kovid vakalarının eskisi gibi pek ağır seyretmediği söylentilerinin toplumumuzda oldukça fazla konuşulmaya başlanmıştı ve işin ciddiyetinde biraz olsun uzaklaşmış, normal yaşamımıza dönmüş bir rahatlıktaydık. Kış geldi, gelecek, havalar soğumaya başladı. Grip olayları hızla artıyor. Üstüne üstlük adına influenza denileninden çokça sözetmeye başlamışken, daha dikkatli davranmamız gerektiğini asla

Gözardı etmeyelim.

İşin şakaya gelir yanı yok. Hastanelerden normal tedaviler için randevu almanın iyice zorlaştığı bir dönemde yoğunlaşan bu durum işi iyice çıkmaza sürükliyor.

Influenza veya grip, adına her ne deniyorsa denilsin, yaşam iyice zorlaşacak gibi.

Önümüz kış, grip zaten üzerimizden eksik olmuyor. Öncelikle grip aşısı en gerekli koruma yöntemi. İyi beslenmenin yanı sıra, dış mekanlardaki toplu yaşam alanlarında maskelerimizi mutlaka takalım. Hijyene mutlak dikkat edelim. Tabi ki, toplu yaşam alanlarında olabildiğince sosyal mesafeyi korumaya da özen gösterelim.

Sadec grip değil, influenza adını da asla unutmayalım..