İLTİCA'NIN PERDE ARKASI

Neşe BERBER 24 Oca 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Macaristan'a iltica eden halk oyunları topluluğu haberi gündemi meşgul ederken, Türkiye Halk Oyunları Federasyonunun düzenlediği Ankara il yarışmasına katılıp da haklarının yendiğini söyleyen birkaç kişiden aldığım telefon üzerine Ankara'ya gittim.

Yarışmaya giren topluluklardan biri Ankara Etimesgut Belediyesi’nin Gençlik ve Spor Kulübüydü. İddia, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu üyesi Levent İşçen’in Ankara il birinciliği yarışmasında görevli olmadığı halde bulunmasıydı. Ayrıca   yarışma hakemlerine etki ettiği ve hakların verilmediği söyleniyordu.

Konuyu ilk muhatabı Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ile konuştum. Daha sonra Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu ile İstanbul’da paylaştım. İki tarafında açıklamalarını aktarmadan önce şunu söylemeliyim. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel yaşananları anlatırken kimseyi suçlamak istemediğinin altını çiziyor ve yaşananları tüm detayları ile aktardığını belirtiyor. Demirel,  ‘Türk bayrağı açtık diye elendiysek bunu kabul etmiyoruz’ diyor ve ‘bu ilticanın perde arkasında haklarını yediklerini düşündükleri merkez hakem kurulu üyesi Levent İşçen’in adının geçiyor olması bir tesadüf mü bilemiyoruz’  şeklinde konuşuyor.

Daha önce pekçok gazetecinin aradığı Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu ise ilk defa sanırım bu kadar içten ve samimi açıklamalarda bulunuyor. Başkan ‘7 yaşından beri halk oyunlarına gönül veren biriyim amacım Türkiye’nin önemli bir kültürü olan bu sanatı yaşatmak ve bunun içinde elimden geleni yapıyorum yapmaya da devam edeceğim’ diyor.

İddialara göre,  Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Üyesi Levent İşçen ismi her iki olayda da anılması dikkat çeken isim… Her iki tarafın da konu ile ilgili görüşleri ise şöyle…

“Eğer Türk bayrağı açtık diye elendiysek bunu kabul edemeyiz”

Ankara Etimesgut Belediye başkanı Enver Demirel konu hakkında YeniBirlik’e özel açıklamaları şu şekilde:  “Etimesgut Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü olarak yarışmaya girdik ama arkadaşlarımız kazanamadılar. Kimsenin günahını almak istemem ama sordum ekibimize,  ‘Yarışmada bizim takım bayrak açtı diye bizi elediler.’  dedi. Bu açıklamaya çok şaşırdım yani niye Türk bayrağı açmayacağım. Bu asker kınasını anlatan bir oyun şimdi biz askere Anadolu’nun herhangi bir köşesinden hangi köşesinden giderse gitsin, kına yakarlar, bayrak açarlar. Töremiz geleneğimiz budur, olması gerekende budur. Yoksa biz Türk gençliğine bayrak sevgisini veremeyiz. Bayrak dedik, bayrak niye olur bir devlet olur, bir millet olur. Devletin milletin bir bayrağı olur. Milletin yaşadığı, bayrağın dalgalandığı yere vatan denir. Ona da devlet denir. Millet de onun için mücadele verir. Gazi ve şehitlerimiz ise bayrağı devleti ülkesi için olur. Devleti şehidine gazisine bürokratına, belediye başkanına başbakanına feda edemezsiniz, onları devlete feda edersiniz. Devlet olmazsa şehitlik olur mu? Devlet olmazsa gazilik olur mu? Devletin bekası için ayakta kalması için devam etmesi gerekir. Bayrak bu kavramların içindedir, devlet olmanın gereğidir.”

“Bayrak sevgisini vermezsen olmaz”

 Bayrak sevgisini vermezsen çocuğa gönderirsin askere mecburen yasa gereği görüp görevini yapar, ama o ruhu gereğini yaptırmayabilir, görevinden kaçar ama gerçekten vatan, bayrak, devlet sevgisini kalbinde hissederek görevini yapması başka birşeydir. Bizde de asker uğurlama törenlerinde bayrak kullanılır. Bayrağı şehidin üzerine örtersin niye örtersin, sen bunun için şehit oldun bu senin mükafatın deriz. Bayrak açmak mükafatlandırılması gereken bir olayken bizim oyundan elenmemize neden olmuş. Kaybetmeyi kabul edebilirsiniz, diskalifiye olmayı kabul edebilirsiniz, herşeyi kabul edebiliriz ama bayraktan dolayı elenmeyi kabul edemeyiz ve hiçbir zamanda etmedik. O yüzden Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu’nu aradım ve görüştüm.’

Dikkat çeken isim Levent İşçen

Federasyon merkez hakem kurulu üyesi  Levent İşçen, aynı zamanda iltica eden takımın denetçisi olması dikkat çekiyor. İddialara göre, Etimesgut Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, 2017 Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Halk Oyunları Ankara İl yarışması’na Gençler Geleneksel Düzenlemeli Dal’ kategorisinde Antalya yöresi ile katılmış. Daha önce  Türkiye birincilikleri olan dans topluluğu yarışmaya asker uğurlamasını konu alan oyun ile yalnız ca son yirmi saniyesinde Türk bayrağını açmış bu nedenle,  federasyon merkez hakem kurulu üyesi Levent İşçen tarafından puanının niye düşük olduğunu soran oyuncu velilerine hitaben ‘Türk bayrağı materyal olarak kullanılamaz’ biçimindeki ifade kullanılmış. Levent İşçen o gün orada resmi görevli olmamasına rağmen yarışma alanında görüntülenmiş. İşçen’in ismi aynı zamanda yurt dışına iltica eden bu takımın derneği Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nin de denetçisi olması dikkat çekiyor.

Ozanoğlu: Türkiye Halk Oyunları Federasyonu 

olarak 81 ilde örgütlüyüz

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu ise şu açıklamalarda bulundu: “2011 yılından beri federasyonun başkanlığını yapıyorum. O yıllardan bugüne federasyonu daha nasıl yükseğe çıkarabilirim. Buna uğraşıyorum. Spor Bakanlığına bağlı bir federasyonyonun başkanıyım. Toplumun her kesimini ilgilendiren hakkı olan bir kurumuz. Türkiye’de ki kültür mirasını dedelerimizden torunlarımıza aktarmak için kurulan bir federasyonuz.  Lisanslı sporcu sayısı olarak altmışiki federasyon arasında en çok sporcusu olan kurumuz. 81 ilde örgütlüyüz. Bütçemiz oldukça küçük.

“İlk  gün tespit ettik ve gereğini yaptık”

Biz bize başvuranderneğin ya da kulübün yurtdışında bizi temsil edebilir mi, edemez mi ona bakıyoruz. Levent İşçen aynı zamanda bir halk eğitim merkezi müdürü. Devlet  kademesinde çalışan bir insan. Fakat bu olayda bizi federasyonumuzu en büyük zora sokan kişi oldu.  Onunla birlikte başka isimlerde tespit ettik. Daha basına yansımadan, olay olur olmaz tespit ettik ve ilk gün savcılığa suç duyurusunda bulunduk.

“Genel  müdürümüzü bilgilendirdik”  

Aynı zamanda genel müdürümüz Mehmet Baykan’ıda bilgilendirdik. Genel müdürlükte hakkında suç duyurusunda bulundu. Yurtdışına gidecek ekipler için kendi içimizden birini görevlendiriyoruz. O ekip gerçekten gidebilecek biri mi değil mi, gerçekten dansçı mı ne olduklarını tespit ediyoruz. Burada da bunu yaptık. Ankara’da olan ekibimiz bütün bu kontrolleri yapıp en son bana rapor ediliyor. Onların hazırladıkları rapora göre bende onay veriyorum. Onun dışında bir sorumluluğumuz yok. Bu olayda böyle olmuş. Burada bizi yanıltan bizim arkadaşımız. Bu olay böyle gerçekleşti.İltica eden Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nin ekibinin denetçisi de Levent İşçen’i biz görevlendirdik. Bu olaydan sonra kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Suçlu kimse sonuna kadar cezasını çeksin. Burada bir federasyonun adı var, tüm camiayı karalamaya kimsenin hakkı yok. Ben halk danslarına hayatımı koymuş bir insanım. Biz çok büyük bir camiayız. Bir milyon kişi halk dansçısı var Türkiye’de. Savcılığa yansıdığı için bizde bu süreci bekliyoruz.

“Ben ömrümü verdim halk oyunlarına”

Ben bir süredir zaten federasyonun içinde eli uzun bazı kişilere karşı bir savaşım var, onları tespit ettim ve onları da savcılığa şikayet ettim. Uzaklaştırma aldırdım. Ben gece yattığımda rahat uyumak istiyorum. Benim çok büyük sorumluluklarım var. Federasyon içinde hukuk dışı işler yapıp federasyonu ve başkan olarak beni zor duruma düşürmelerine izin vermem. 47 yılımı verdim ben bu işe ömrümü adadım.

“Suçlarken biraz araştırmalarını isterim”

Belediyelerin halk dansları ekiplerinin bu olayla bir ilgisi yok. Birinci olmamaları ayrı bir konu, kaybeden takımlar her zaman bir sebep gösteriyor kaybetmelerine. İnsanların federasyon hakkında yazı yazarken veya konuşurken biraz araştırıp öyle yazmalarını isterim. Doğruları konuşmalarını istiyorum. Savcılığın soruşturmasını bekliyorum.

Biz bu ekipler yurtdışına çıkabilir diyoruz ama o ekibin ne olduğu, kim olduğu, GBT’si var mı bu Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görevidir. Gri pasaport verilirken bütün bunlara zaten bakılıyor olması gerekiyor. Savcılığa başvuru yaptık. Sonuçları bekliyoruz.”