Vakıf Katılım web

İKİNCİ KUŞAK TORUNDAN AŞIK VEYSEL'İN 49. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ÖZEL ŞARKI

Micheal KUYUCU 26 Mar 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Türkiye'nin en önemli halk ozanlarından biri olan ve "benim sadık yârim kara topraktır" şiir ve türküsü ile adeta klasikleşen Aşık Veysel'in son yazdığı şiir hem şarkı hem de klip oldu.

Türkiye’nin en önemli halk ozanlarından biri olan ve “benim sadık yârim kara topraktır” şiir ve türküsü ile adeta klasikleşen Aşık Veysel’in son yazdığı şiir hem şarkı hem de klip oldu.

Aşık Veysel’in ikinci kuşak torunlarından Ezgi Arıkan, ustanın vefatının 49. yılında son şiiri “Gelmez Yola Gidiyorum” seslendirdi.

Bu eseri sosyal medyadan paylaşan Ezgi Arıkan, şarkının klibinde dedesi Aşık Veysel’le düet yaptı. Şarkının tam ortasında Aşık Veysel şiirini okuyor.

Hem eczacı hem de müzisyen olan Ezgi, dedesinin hikayeleriyle büyümenin kendisini müziğe yönlendirdiğini belirtti ve ünlü halk ozanının ölüm yıldönümü nedeniyle “23 Mart 1973 Anısına” başlığı ile bu eseri yayınladığını açıkladı.

Şarkıyı dinledim, klibi de izledim. Çok duygulu ve kaliteli bir çalışma olmuş.

Ama bir şeye üzüldüm.

Şarkının klibinin 3 günde 5 bin civarı kez tıklanmasına üzüldüm

Abuk sabuk şarkıların 3 günde milyon tıklanmayı geçtiği bu ülkede dünya çapında bir halk ozanımız var. Adı Aşık Veysel. Altın değerinde bir eser üretilmiş ama milletin ne tıklamak için haberi var ne de tıklamaya niyeti var.

İşte maalesef biz dünya çapında değeri olan, dünyalıların daha fazla değer verdiği gerçek değerlerimize böyle değer veriyoruz.

Kimse yaşanan kültür işgalinin farkında yok

Neden? Çünkü kendi öz kültürümüz batının işgali altında. Bugün Ukrayna için gözyaşı dökenler acaba yıllardır, özellikle 1980 darbesinden sonra Türkiye’nin de kültürel anlamda nasıl işgal edildiğinin ya farkında olmayacak kadar aptallar ya da işlerine öyle geldiği gibi davranıyor.

Sadece biz değiliz, Yunan kültürü de, İtalyan müziği de hatta Fransız chansonları da batının işgali altında. Ama bundan en büyük zararı biz görüyoruz. Çünkü bizim toplum olarak kültürel anlamda kendimize hayrımız kalmamış, kendi kültürümüze sahip çıkmayan bir toplum olduk. Yani biz kendi öz kültürümüzü batıya kendi ellerimizle teslim ettik.

Bilmemiz gereken bir şey var. Bir ülkenin kendi öz kültürü, ozanları, müziği onun namusudur. Onu bir kez kaybettiniz mi sonrasında geri gelmez. NATO da gelir kapınıza, İngiliz de gelir, Amerikan da gelir, Rus da gelir ve senden başka şeyler de ister.

Sen eğer abuk sabuk ne olduğu belirsiz müzikleri seyreder, dünyaya mal olmuş kendi halk ozanını ihmal edersen o zaman parlak bir gelecekten bahsetmek imkansız olur.

Ne diyeyim.

Allah sonumuzu hayır etsin.

Şarkıyı dinlemek için akıllı telefonunuzun kamerasından karekodu okutabilirsiniz

Babasının kızı

Türkü Akbayram’ın, tarzını tek bir türle sınırlamadan uzun bir süredir özgürce sergilediği üretimlerine eklediği yeni teklisi "Ben Gidemem"i Garaj Müzik etiketiyle tüm dijital müzik platformlarında yayınlandı.

Sözü ve müziği Serkan Özcan'a, düzenleme ve mix'i Sabi Saltıel'e ait şarkının mastering'ini Will Quinnell yaptı. "Ben Gidemem"in yönetmenliğini Mete Kekilli, yönetmen yardımcılığını Pelin Baykal Akgün üstlendi.

Türkü babası Edip Akbayram’ın yolunda ilerliyor. Popüler kültürle alakası yok, asla dejenere de olmadı. Çizgisini ilk günden beri koruyor. Edip ağabey tam kendi soyadını veren bir kız yetiştirmiş.

Yeni şarkısı “Ben Gidemem” için : "Kariyerime, seneler önce Serkan Özcan'ın yazıp bestelediği ve için sakladığı yepyeni bir şarkı ile devam ediyor olmanın heyecanını yaşıyorum" diyen Türkü Akbayram duygularını "Aranjesinde ise sesimi, şarkımı güvenle emanet ettiğim değerli müzisyen Sabi Saltıel'in imzası var ve bu öyle bir imza ki her aşaması bizi ayrı heyecanlandırdı. Müziği birlikte, beraber üretebilmenin sonsuz hazzını yaşadığım bu çalışmamın bana yepyeni pencereler ve bu pencerelerden içeri girecek ne şahane rüzgarlar getireceğinden kuşkum yok." diyor.

Türkiye’de ilk kez: Milyonfest Kapadokya

Pandemi canlı müziği ve müzik festivallerini çok olumsuz etkiledi. İki felaket sene yaşadık. Neyseki yavaş yavaş 2022 yılında toparlanmaya başladık. Festivaller de yavaş yavaş açıklanmaya başlandı.

Bunlardan biri de Milyonfest Festivali. Türkiye’nin en önemli müzik festivallerinin yaratıcısı olan Milyon Yapım bu yıl ilk kez Kapadokya’da festival düzenliyor. Milyonfest Kapadokya, 04-07 Mayıs tarihlerinde Emin Koçak Hotel’in bahçesinde müzikseverlerle buluşacak. Milyonfest Kapadokya’da Duman, Athena, Sertab Erener, Selda Bağcan, Pinhani, Ceza’nın da aralarında olduğu 17 sanatçı konser verecek.

Yolunuz Kapadokya’ya düşerse bu tarihler de ismi geçen sanatçıların performanslarını dinlemek için “Milyonfest Kapadokya”ya uğramanızı tavsiye ederim.

 

04 Mayıs Çarşamba

Duman

Selda Bağcan

Flört

RDM

 

05 Mayıs Perşembe

Sertab Erener

Ceza

Madrigal

Emre Kula

Ali Talha Çevik

 

06 Mayıs Cuma

Athena

Dolu Kadehi Ters Tut

Dedublüman

Hipersona

 

07 Mayıs Cumartesi

Pinhani

Adamlar

Yaşlı Amca

Lara Çayan

Seda Yüksel sevgisizliğe sitemde bulunuyor

2020 yılında yayınladığı Alex Tataryan’ın ilk kez yorumladığı "Senin Adın Aşk" adlı şarkısıyla profesyonel müzik hayatına giren ve "Denizde Akşam", "İyikim Benim (Akustik) ve "Kum Taneleri" adlı şarkılarında iyi bir yorumcu olduğunu kanıtlayarak dikkatleri çeken Seda Yüksel, “Kalbim” adlı şarkısını yayınladı.

Seda Yüksel, 12 saat süre şarkının klibinde sıkça yer verilen kalp figürüyle sevgisizliğe olan sitemini güçlü bir ifade ile sergilemeyi hedefledi.

Şarkısıyla ilgili Yüksel: "'Kalbim' sevginin mumla aranır hale geldiği şu dünyada, yalnızlığı ile serzenişte bulunan, 'ışık saçmak için yanabilirim' diyen, sevgisizliği kabul edemeyen bir kadının hikâyesi. Sevgi, her şeyi karşısına alacak kadar güçlü bir duygu. En zor zamanlarımızın en güzel çıkış yolu. Özlediğiniz, alışamadığınız, sizi nefessiz bırakan, kıyamadığınız, üzmediğiniz tek şey sevgi olsun dilerim. Çünkü her koşulda ihtiyacımız olan sevgi, insanları birbirlerine yakınlaştıran görünmez bir bağdır." İfadelerini kullandı.

Rapin kralından yeni şarkı geldi

Türkiye'de rap müziğe yön veren ve rap müziğin öncülerinden biri olarak müzik tarihine adını yazdıran 'Norm Ender, ''Sus Artık'' şarkısını tamamladı.

25 Mart olan doğum gününde hediye almak yerine sevenlerine sürpriz yaparak yeni şarkısını hediye eden Norm Ender’in klibini Elif Demiralp çekti.  Dada Salon Kabaret'te çekilen klipte birçok ünlü model 'Norm Ender’'e eşlik ederek bayan orkestra grubu oluşturdu. 

Doğum gününde yeni şarkısıyla birlikte çifte mutluluk yaşayan Norm Ender’in yeni projesinin dikkat çekici fotoğraf çekimini ise yine Elif Demiralp üstelendi

Kırılgan aşkların hikayesinde buluştular

Cem Adrian, "Sevme Beni" adlı şarkısında Lara Çayan ile bir araya geldi.

Arpej Yapım etiketiyle yayınlanan şarkıda Lara Çayan ve Cem Adrian, birbirlerini korumak için kavuşmayan iki kırılgan aşığın hikayesini anlatıyor. Şarkının sözleri Lara Çayan'a, müziği Lara Çayan ve Özgür Aksüyek'e ait.

Lara Çayan; “Hem birbirlerini hem de kendilerini korumak için kavuşmayan, kırılgan aşıkların hikayesi. Şarkının yolculuğu aşk gibi, romantik başlıyor, iki taraf da kaçmaya çalışıyor ama en sonunda teslim oluyorlar. Kendimce sonuna bir sürpriz eklemek istedim çünkü hepimize umut gerek. Günler ne getirirse getirsin, uyanmak bile bir mucizeyken diğer mucizelere neden inanmayalım?” dedi.