Vakıf Katılım web

İÇMEYİVERSİNLER EFENDİM!

Fehmi KETENCİ 30 Oca 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Özellikle ülkemizde en cefakar ama asla önemsenmeyenler, itilip-kakılanlar ve söz konusu edildiklerinde dudak bükülenler, alkollü içki kullananlar, sigara içenler, akşamcılar… Ve özel gecelerini kutlayanlardır!…

      Özellikle ülkemizde en cefakar ama asla önemsenmeyenler, itilip-kakılanlar ve söz konusu edildiklerinde dudak bükülenler, alkollü içki kullananlar, sigara içenler, akşamcılar… Ve özel gecelerini kutlayanlardır!…

      Hangi dönem olursa olsun finansal destek adına veya benzeri nedenlerle akla ilk gelen, çoğu zaman fiyat ayarlaması mazereti ile yumuşatılmaya çalışılan zamlar, alkollü içeceklere, sigaralara ve benzeri maddelere yapılır.

      Tüm dünya ülkelerinin genelinde olduğu gibi bizim ülkemizde de yasalarla kontrol altına alınmış en önemli konulardan biridir. Hem kullanılması konusunda yasalarla kontrol edici uygulamaları var hem de, dini inaçlarımızın sınırladığı geleneksel yasaklarla, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımına sınırlamalar getirilmiştir.

      Her dönem, hem yasal olarak hem de dini inaçlarımızın gereği uygulnan geleneksel yasaklar çerçevesinde değerlendirilen alkol kullanımının zararlarından söz ederiz. Özellikle periyodik olarak gündeme gelen fiyat ayarlaması çoğunlukla da zorunlu zamlarda ilk akla gelenlerleridir. Tüm dünya ülkelerinin birçoğunda olduğu gibi değişen fiyat ayarlamalarından alkole uygulanan zamlar her dem gündemdedir. Bizler de bu konuda üzerime düşeni yapıyoruz. Devlet vergi gelirlerinin önemli kalemlerinden birini karşılayan alkollü içkilere, tütün mamüllerine yapılan zamlar hep yapıldı ve yapılmaya da devam edecektir..  

      Bu artık vazgeçilemeyecek zorunlu uygulanan bir gelenek haline gelmiştir. Burada yapılan zamları haklı gösterecek mazeretler de hazırdır; “Keyfi olarak tüketilen bu maddeleri tüketenler sefasını sürerken cefasına da katlanırlar!...”

      Ancak bilinen bir gerçek var ki devlet en önemli gelir kaynaklarından birini bu “aman efendim, içmeyiversinler!…” deyip dudak bükülenlerden elde ediyor. Bu tür maddeleri tüketenler devlete vergi ödeme konsunda taşımak durumunda oldukları görevin en sadık ve tutarlı vatandaşlardır.

      Ülkemizde alkol ve sigara tüketenler arasında bir araştırma yapılsa, büyük oranda çoğunluğu dertten ve tasadan bu ekonomik yıkım maddesini sağlığa zarlarını bile bile tüketmeye mahkum olduklarını bilirler.

      Alkollü içecekler ve beraberinde tüketilen sigara türü tütün mamüllerini kullanan vatandaşlarımızın gelenek haline getirdikleri bu alışkanlıkarından kurtulabilmeleri için yapılan tüm çalışmalara ve yasal düzenlemelere rağmen kullanım oranlarını azalmadığı giderek artığı gerçeğini de göz ardı edeyiz. Tütün mamüllerinin en çok tüketilenlerinden olan sigara ve alkollü içeceklere yapılan zamlar satın alanları kısa bir süre etkiliyor olsa da alışkanlıklarından vazgeçemeyenler çoğunlukta ve kullanmaya devam ederler.

      Son zamalarda alkokllü içeceklere ve tütün mamüllerine yapılan zamlar kullanıcıları biraz olsun daha tasarruflu davranmaya yöneltti. Özellikle alkollü içkilerle servis yapan lokanta, restoran ve balık restoranlarında müşteri azalması oranlarının oldukça arttığı görülüyor.

      Birçok alkollü içki satan restoranlarda iyice yerleşmeye başlayan “içkini getir, masada servis edilecek tüm yiyecek ve mezelere uyulanan fiks menü fiyat listeleri” iyice çoğalmaya başladı. Alkollü içkinizi getirmiş olmanıza rağmen masada uygulanan, kişi başı içecek, yiyecek fiks menü fiyatları da yanına yaklaşılacak gibi değil. Kişi başı menü yiyecek fiyatları 250-300 lira civarında. Balık restoranlarında ise bu fiyatlar (tercih edeceğiniz balık çeşidine göre artıyor. Bu fiyatlar da 300-400 lira aralığında. Etrafımda tanıdığım bu tür alkollü yerlerin müdavimlerinden edindiğim bilgilerden, alışkanlıklarını en azından yarı yarıya azalttıklarını duyabiliyorum.

      “İçmeyivesinler efendim” serzenişleri artık zorunlu uygulama haleline geldi çoktan. Balık fiyatlarının peşinden koşulamıyor artık. Balık, bir kadeh rakı ve yanında mezesiyle dışarıda yemek yemek hayallerden öteye geçilemeyecek durumda. Artan balık fiyatlarının yanı sıra alkollü içeceklere gelen zamlar bu hayalleri çoktan imkansızlaştırdı.

      Ne yapalım “içmeyiversinler efendim” demek kolay da, yemeyiversinler efendim denilemiyor.

      Alkolü içkiler yapılan zamlar koşar adım gidiyor, atlkasından bakmaya bile yetişemiyoruz. Dışarıda bir restoran veya balık restoranlarında yemek yiyebilmek, hele hele bir kadeh akollü içki eşliğinde balık yemek lüks oldu artık.

      Bu konuda uygulanan kısıtlamalar alkolün insan sağlığına yararlarının etkisini iyice ötelemiş durumda.

      Alkolün, bir kadeh şarabın vücut sağlığına yararlarının varlığını ve gerekliliğini de göz ardı etmeyelim ama, geleneksel yasal düzenlemeleri, alkolün sakıncalarını ve oradan karşılanan vergi gelirlerini de yok saymayalım.