İÇİMİZDEKİ TRUMP'CILAR İLE BİDEN'CİLER SİZ NEDEN KAVGA EDİYORSUNUZ Kİ?

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Amerikan halkı, 3 Kasım'da hem ülkeyi 4 yıl yönetecek yeni başkan için Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Joe Biden arasında bir seçim yaparken bizdeki "Karşıt Mahallenin" aksiyonları 24 saat içinde ABD'den gelen seçim sonucu açıklamaları ile dakikalar içinde pozisyon değiştirdiler.

ABD'de 3 Kasım'da yapılan seçimlerde, ABD’nin yeni başkanının kim olacağı sorusu hala netleşmezken Türkiye seçimleri en fazla takip eden ülkeler arasından üst sıralarda yer aldı. Başkan seçimlerinin yanı sıra Temsilciler Meclisinin tamamının ve 100 sandalyeli Senatodaki 35 sandalyenin değişeceği Kongre seçimleri de gerçekleşti.

Amerikan halkı, 3 Kasım'da hem ülkeyi 4 yıl yönetecek yeni başkan için Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Joe Biden arasında bir seçim yaparken bizdeki “Karşıt Mahallenin” aksiyonları 24 saat içinde ABD’den gelen seçim sonucu açıklamaları ile dakikalar içinde pozisyon değiştirdiler.
Türkiye için önemli olan terör yapılanmaları FETÖ ve PKK’ya verilen ABD desteği. Beyaz Saray’a kim gelirse gelsin Ankara bu konulardaki duruşunu sürdürecektir.. Kim gelirse gelsin iletişime diyaloga açık olacaktır Ankara. Ankara sorunları konuşarak anlatarak çözülebileceği konusunda muhataplarına hep mesaj veren bir başkent.
ABD Başkanlık seçiminde Demokrat aday Joe Biden seçimi kazanmaya yakın görünse de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump kazandığını düşündüğü eyaletlerde oyların yeniden sayımının yanı sıra bazı eyaletler de seçimlerin tekrarlanması için hukuki süreç başlatmaya hazırlanıyor. Joe Biden 270 delege rakamını yakalayarak kendisini ABD Başkanı ilan etse de Cumhuriyetçiler 18 Aralık’a varan hukuksal sürece hazırlanıyor. ABD sistemi sonuçta, Amerikan Yüksek Mahkemesine kadar giderek bu sürece açık.
Biden’ın 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlarsa Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir döneme gireceğiz. Biden ekibinde Anthony Blinken, Dışişleri Bakanı olarak görev alacağı yönünde görüşler var. Biden’ın son açıklamasından da anlaşılacağı üzere kuracağı ekip öncelikle ABD’de devlet içi kurumları, pandemi ve ekonomi konularına yoğunlaşacağı öne çıkıyor.

Barack Obama’nın sekiz yıl yardımcılığını yapan Biden ABD dış politikasında, Çin’le mücadele devam edecek. Çünkü ABD Rusya, Kuzey Kore ve İran’ın ardından Çin’i tehdit listesine almış durumda. Avrupa ile bozulan ilişkilerin düzeltilmesi, Rusya’yı NATO üzerinden kuşatma siyaseti ve Ortadoğu’da yeni denge arayışları Biden ile gelecek.

TRUMP NE YAPAR?
ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump oğlunun deyişiyle “savaşacak”. Seçimlere 6 ay kala Trump “seçime hile karışmazsa seçimleri kazanacağım” söylemi hala akıllarda. Süreci yüksek mahkemeye götürecek hukuksal delileri ve gerekçeleri ortaya koymak zorunda.
Gelinen durumu ABD’de yaşayan NTV Temsilcisi gazeteci meslektaşımız Hüseyin Günay güzel özetlemiş durumda,
C.tesi 07:46 itibariyle son durum; •Biden kritik 4 eyalette hala önde •Trump farkı artık kapatamaz •Biden kazanacağından emin •Trump yenilgiyi kabul etmiyor •Usulsüzlük iddiası destek görmedi •Beyaz Saray’da gergin bekleyiş var •Biden tarafı konforlu •Sokaklar sakin

ABD sadece ABD değildir…