HOLLANDA DÜNYANIN İLK CİNSİYETSİZ PASAPORTUNU ÇIKARDI

Gizem ŞENYURT 22 Eki 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Hollandalı Leonne Zeegers (57), dünyada ilk kez cinsiyet kısmında kadın ya da erkek belirteci yerine nötr yazılı pasaportunu alan insan oldu.

Erkek olarak dünyaya gelen Zeegers, 2001 yılında geçirdiği ameliyatla kadın oldu. Şimdi ise kendini cinsiyetsiz, diğer bir deyişle ne kadın ne de erkek olarak tanımlıyor. Zeegers, bu hakkı kazanmak için dava açtı ve “özel hayatın ihlali, kendi hayatı üzerinde karar verme hakkı ve kişisel özgürlük” temelinde haklı bulundu. 

Hollandalıların yüzde 4’ü kendini cinsiyetsiz olarak tanımlıyor. Bu karara rağmen, cinsiyetsiz pasaport almak için mahkemeden onay almak gerekiyor. Cinsiyetsiz pasaport hakkı sunan ilk ülke ise Hollanda değil, daha önce bu hakkı sunan diğer ülkeler Arjantin, Avustralya, Danimarka, Hindistan, Kanada, Malta, Nepal, Pakistan ve Yeni Zelanda’ydı.

Geçtiğimiz temmuz ayında İngiltere’de bir kişi cinsiyetsiz pasaport için açtığı davayı Yargıtay’da kaybetmişti. Zeegers’ın cinsiyetsiz pasaport alma hakkını mahkeme kararı ile kazanmasının ardından Hollanda’da LGBT hakları savunucuları, kendini üçüncü cinsiyet olarak tanımlayanların resmi olarak tanınması için hükümete baskı yapmaya başladı. 

Çin, gökyüzüne yapay Ay mı inşa edecek?

Çin’de özel bir havacılık şirketi 2020 yılında uzayda yerini alacak bir “aydınlatma uydusu” fırlatmaya hazırlandığını açıkladı. Yeni uydu, gece gökyüzünü aydınlatacak ve sokak lambalarına gerek kalmayacak.

Proje hakkında henüz çok bilgimiz yok. Chendgu Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Mikroelektronik Sistem Araştırmaları Enstitüsü sözcüsü Wu Chungfeng, geçen hafta inovasyon fuarında açıklamalar yaptı. Wu, 2020-2022 yıllarında uzaya yollanması planlanan üç devasa aynadan bahsetti. Projenin devlet tarafından desteklenip desteklenmediği henüz bilinmiyor. 

Devasa yapay aynaların Güneş ışığını toplayarak yansıtması ve aydınlatma etkisi sağlaması planlanıyor. Bu yapay uydu, atmosferin bittiği noktadan yaklaşık 500 km yüksekte, Uluslararası Uzay İstasyonu ile aynı yükseklikte yörüngede yer alacak. Ayrıca yapay uydunun Ay’dan 8 kat daha parlak olacak.