HER YERİN HİJYENİK OLMASI İÇİN KORONAVİRÜS MÜ GELMELİYDİ?

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Özellikle toplu alanların devamlı zaten bu şekilde steril edilmesi hijyen olması gerekmiyor mu?

Malumunuz dünyada gündem koronavirüs olunca, ülkemize virüs ha geldi geliyor muamma hali devam ederken. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca'nın ülkemizde 1 kişinin koronavirüs teşhisiyle kontrol altına alınması açıklamasındaki başarılı tutum ilk önce takdire şayan örnek bir davranış tam bir tıp adamı olgunluğunda vatandaşları paniğe sürüklemeyecek gayet başarılı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Peki Ülkemizin aziz vatandaşları ve kurumları koronavirüsü nasıl karşıladı? Ülke adeta bir gecede hijyen ülkesi oluverdi. Konser alanları, otobüsler, AVM’ler, restoranlar, okullar, üniversiteler, sinema salonları v.b. alanlar birden temizlendi...

Peki zaten doğal olması gereken bu değil mi?

Özellikle toplu alanların devamlı zaten bu şekilde steril edilmesi hijyen olması gerekmiyor mu? Tabii ki gerekiyor. İllaki bir felaket sonrası mı? Dikkat edilecek. O da olay gündemi soğuyuncaya kadar. Genel olarak yapılan temizlik sadece yerlerin ıslak duru su ile silinmesi bazı yerlerde o bile yok iken bazı yerlerde elektrik süpürgesi ile süpürülen bir hijyen anlayışı mevcut... Şimdi hiçbir kurum ya da mekan biz zaten böyle geniş spekturumlu bir temizlik yapıyorduk demesin. Hiçbir zaman NASA Görevlileri gibi hiçbir temizlik elemanı görmedim ve ayrıca hiçbir zaman şu an kullanılan o steril temizlik ürünleri kullanılmadı... Teşbihte hata olmaz gelinlerin ev temizliğinde kullandığı bir sözü hatırladım. Kaynanamın göreceği yer kadar temiz ve hijyen, evet bizde genel alan temizliği bu şekilde. 

Ellerinizi yıkayın diyorlar... El yıkamayı bize bebek iken, çocuk iken öğretmediler mi? İlkokul da Hayat Bilgisi dersinde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde öğretmediler mi? Öğrettiler... 

Peki neden el yıkamıyoruz!

Neden sürekli ellerinizi yıkayın diyorlar... Virüs zarsa mikrop gitsin ölsün diye.. Amma velakin maalesef el yıkamıyoruz. Bir toplum gözlemcisi olarak WC’lerden çıkarken çoğu insan ellerini yıkamıyor. Ya da yemek öncesi ve sonrası el yıkanır artık yıkanmıyor. İllaki duvara toslayınca mı? Bir şeylerin yapılması gerekiyor. El yıkama ya da özellikle toplu kapalı alanların biz hijyeniz panoları koyması hiç samimi gelmiyor. Bu panoların amacı AVM’lerin müşteri kayıplarını önlenmesi için. Ellerimizi yıkamak en normal şey aslında ama biz bunu da beceremiyoruz... El yıkama olayının suyunu çıkarıp birkaç gündür hastanelere çok el yıkamaktan deri döküntüsü, egzema, aşırı yıkamaya bağlı olarak cilt kuruması vakaları da görülmeye başlandı. 

Peki Korona için bu kadar önlem alınmaya ve önleminde abartısını yaşayan toplum olarak 2020 yılının ilk 2 ayındaki diğer ölüm oranlarını lütfen bir araştırınız.

Maalesef hiçbir konuda ayarımız yok...  Panik yapmayın, normal makul mertebe önlemlerimizi alalım, abartıdan uzak, market yağmalamadan, fırsatçı eczanelere v.b. yerlere fırsat vermeden olayı atlamaya çalışalım..

BİR KORONAVİRÜS PANORAMASI

Dünya çapında koronavirus COVIT-19 bulaşan kişi sayısı 114 809 kişi.

Bunlar dünyanın 115 farklı ülke ve bölgesinde yaşıyor.

Virüs nedeniyle ölen kişi sayısı 4031, iyileşen sayısı 64081.

Ağır ve kritik vaka sayısı 5711. (worldoneter)

En çok vaka Çin 80 754, İtalya 9172, Güney Kore 7513, İran da 7161 görüldü.

Ölümler de buna paralel - Çin 3136, İtalya 463, İran 237, Güney Kore 54 kişi.

Çin’de değilseniz ve yakın bir tarihte Çin’i ziyaret etmediyseniz, endişenizin yüzde 94’ünü atmanız lazım.

Gerçekten COVIT-19 size bulaştıysa, yine de paniğe gerek yok çünkü:

Yüzde 81 hafif formda, yüzde 14 orta, sadece yüzde 5 kritik formda seyrediyor.

Atipik zatürede ölüm oranı yüzde 10, COVIT-19 da yüzde 3.4; elli yaş altı ise 0,2.

Yani elli yaş altıysanız, Çin’de yaşamıyorsanız sizin aldığınız piyango biletine büyük ikramiye çıkması olasılığı COVIT-19’a yakalanma olasılığından daha yüksek. Bunda şansınız 1:45 000 000’dir.

10 Şubat pik günlerden birisiydi – Çin’de korona yüzünden 108 kişi öldü.

Aynı gün:

26 283 kişi kanserden

24 641 kişi kalp hastalıklarından

4300 kişi diyabetten öldü.

Margarinden, glikozdan kaçan gördünüz mü?

Her gün:

Sivrisinekler 2740

İnsanlar 1300

Yılanlar 137 kişinin ölümüne sebebiyet veriyor.

Gereksiz panik yapmayın, ucuz medya provokasyonlarına kanmayın.

Unutmamamız gerekir ki temizlik imandan gelir                                                                                                                   

GÜNÜN SÖZÜ:

“Aldanma insanların samimiyetine, menfaatleri gelir her şeyden önce. Vaat etmeseydi Allah cenneti, o’na bile etmezlerdi secde”

MEHMET AKİF ERSOY