"HER YAPTIĞI KÖTÜDÜR DEMEDİM"

Neşe BERBER 26 Oca 2022

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Her gün sokakta, iş yerinde, evimizde duyduğumuz siyaset kavramlarına berraklık kazandırmalı siyasi liderler.

Siyasi partilerin birbirlerini eleştirirken söylediği bazı cümleler öne çıkar. Halk onların söylediklerine ve yaptıklarına bakar tabiî ki. Cumhuriyet Halk Partisi, genelde AK Parti’nin ya da AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı her şeyi eleştiriyor olması, toplumdaki algısı, sanki 20 yıllık yönetimde hiç iyi bir şey yapılmamış gibi sürekli eleştiri yağmuruna tutuyor.

Her gün sokakta, iş yerinde, evimizde duyduğumuz siyaset kavramlarına berraklık kazandırmalı siyasi liderler. Siyaset gerçekler üzerine ve halkın kalbine dokunarak yapılmalı. Belki eski siyasetçilerde farklı yaklaşımlar görmüş bir toplum olabiliriz. Ama en önemli konu halkın değerleri üzerinden onların değerli olduğunu onlara vurgulayacak sözcükler ve iletişim. Muhalefet partilerinin elbette işi eleştirmek fakat her şey de kötü yapılıyor demek açıkçası siyaset dışına çıkmak gibi bir olgu oluşturuyor. Halk soruyor yapılan hiç mi iyi bir şey yok gerçekten ki, CHP hep eleştiriyor.

Siyasette dost-düşman ayırımı kavramına da dikkat edilmeli. Sonuçta aynı toplumun içinde aynı havayı soluyan yine siyasetçiler. Halkın üzerinde etkili olacaklarsa doğru siyaset ve kalbi incitmeyecek siyaset yapılmalı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 19 Temmuz’da özel bir röportaj yapmıştım. Toplum içinde şöyle bir algı oluşmuştu. AK Parti ne yaparsa yapsın CHP onun yaptığı hiçbir şeye iyi demiyor. Gazetecinin işi de halkın merak ettiklerini sormak öğrenmek ve halka iletmek olduğu için ben de Kılıçdaroğlu’na o merak edilen soruyu sordum. Bugüne kadar hiç sorulmayan soru ve cevap gazeteci için keyifli bir iş olur malum. Gerçekten AK Parti hiç mi iyi bir iş yapmıyor. İktidar olarak hep hatalı mı? Neden CHP, AK Parti’yi sürekli yaptıklarından dolayı eleştiriyor yoksa öylemi görünüyordu.

İşte Kılıçdaroğlu’na sorduğum o soru ve verdiği cevabın tamamı şöyle;

- AK Parti hükumeti hiç mi doğru bir şey yapmıyor? Sizin için AK Parti’nin yaptığı her şeyi eleştiriyor diyorlar. Neden?

“Biz AK Parti'nin yaptığı her şey kötüdür diye bir cümle hiç kullanmadık, hayatım boyunca da kullanmadım. 

Evet, öğretmen atamaları yapıyor doğrudur öğretmen atamaları yapılması lazım, atama yaptığı zaman bu yanlıştır diyebilir miyiz? Diyemeyiz.

Neyi yanlış yaptın deriz? Atama bekleyen 138 bin kişi ise siz 20 bin atama yapıyorsanız. Burada bir yanlışlık var deriz bunu düzelt deriz. Yoksa biz öyle bir eleştiri getiririz, köprü yaptı, yol yaptı, şehir hastaneleri yaptı, neden bunu yaptınız? demedik ama şu soruyu sorduk; kaça yaptınız? Benim bunu öğrenme hakkım var. Her yaptıklarını değil, doğru yaptıklarını çünkü bunun parasını ben ödeyeceğim. Parasını ben artı torunum ödeyecekse kardeşim benim bunu kaça yaptığını, maliyetini öğrenme hakkım var.

Dünyada bütün demokrasilerde siyasetçiler halka hesap verir, halka hesap vermeyi onurlu bir görev kabul eder aynı zamanda. Burada böyle bir şey yok. Şimdi biz nasıl bu doğrudur diyebiliriz?”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu soruma tüm gerçek duyguları ile cevap vermişti. Demek ki bu şekilde düşünülmesi algılanması bir CHP iletişim hatası diyebiliriz.

Ve eğer ilk defa söyledi diyeceksek CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ağzından “AK Parti’nin her yaptığı kötüdür demedim” sözü Kılıçdaroğlu’nun ilk defa söylediği bir sözdür.