Vakıf Katılım web

HDP'NİN ZİYARETİNDE ERBİL'DEYDİM

Yaşar İÇEN 12 Eyl 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Evet geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğim Irak ziyaretimin iki gününü Erbil'e ayırmıştım.

IKBY’den çağrı gelmesiyle devamı hızla geldi...

Başkan Mesud Barzani ‘Biz çok sıkıldık varsa bir çözüm, bir uzlaşı biz hazırız’ dedi.
Hemen ardından HDP’den ‘Hadi bir an evvel masaya oturalım’ benzeri cümlelerle IKBY Yönetimine seslenişler başladı.

‘HDP’nin işleyiş miladı doldu bu sebepten PKK’yı üzerinden silkeleyip yeni bir yol haritası üzerinde ilerlemeye çalışacak. Atanan kayyumlara halaylı, şarkılı, türkülü, zılgıtlı karşılamaların sebebi de bu. Temizlenme sürecinde kayyumları can simidi olarak görüyor HDP’liler...’ benzeri cümleleri uzun zamandır fazlasıyla yazıp yazıp duruyorum. Yazdıklarıma hayal ürünü diyenler hepsinin sırasıyla gerçekleşmesi karşısında ‘sırada ne var’ demeye başladı ya hayrolsun...

Evet geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğim Irak ziyaretimin iki gününü Erbil’e ayırmıştım. Karşılaşmadık ama HDP heyeti de oradaydı. Yakın geçmişe kadar Erbil Hükümetine demediğini bırakmayanlar ‘el aman’ dilemeye gitmişti Erbil’e. Kamuoyunun beklentisi şuydu; Erbil Yönetimi ve Barzani Ailesi asla kabul etmez, etmesin, etmemeli!
Fakat bu görüşme gerçekleşecekti; biliyordum. Çünkü çağrıyı Mesud Barzani yapmıştı. ‘Topraklarımızda huzur ve barış istiyoruz, terör sebebiyle boşaltılan köylerimizin vatandaşlarımıza teslim edilmesini istiyoruz’ diyen Başkan Mesud Barzani kararlıydı. Ve elbette kapısı ‘el aman yardım edin’ talebiyle sığınanlara her zaman açık olmuştu Barzani Ailesi’nin. Sığınanlar HDP ve hatta Sezai Temelli olsa bile açılacaktı o kapı.

Bu görüşmeye kamuoyu sevinmedi tam aksine büyük tepkiler oluştu hem Türkiye’den hem de Irak’tan!
Çünkü kamuoyu buna hazır değil. ‘HDP ülkeyi geren tavrında bir nebze de olsa geri atmazken neyin uzlaşısı’ diyenlerin oranı çok yüksek!
‘Hadi kanaat önderi ve kadim Başkan olarak Mesud Barzani görüştü peki Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani neden görüştü? IKBY Hükümeti komple protokolü ile neden günlerce hazır bulundu?...’
Sorular fazlasıyla var, kafalar oldukça karışık, tepkiler çok yüksek benden söylemesi.
Her şey ve herkes bir yana Başbakan Mesrur Barzani’nin HDP’yi kabul etmesini hiç beklemiyordum! Ben sadece buna şaşırdım diyebilirim çünkü Mesrur Barzani duruşuyla farklı bir çizgiyi yakalamaya çalışıyor IKBY’de.
Evet ilerleyen süreçte bu ve benzeri görüşmeler olur mu; olur!
İstenen sonuç alınır mı; alınmaz!
Çünkü dünya, sivil seslerin siyasi işleyişlere sesini yükselttiği ve tepkisini koyduğu bir zamanı yaşıyor. Sıkıntıların çözümü siyasette ve siyasilerde değil artık. Evet dümen siyasilerin elinde fakat yelkeni dolduran rüzgarın etkisi vatandaşta. Geçmişte apar topar yürütülmeye çalışılan ‘çözüm sürecinin’ molozları halâ ortada dururken yeni yıkıntıları vatandaş asla kabul etmez!
Daha farklı çerçevede daha farklı zeminde yürütülmezse bu görüşmeler olumlu etkiden ziyade büyük tepkilere yol açacaktır, benden söylemesi...