HARRY POTTER YILDIZI EMMA WATSON'DAN CÖMERT BAĞIŞ

Gizem ŞENYURT 19 Şub 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Harry Potter serisiyle adını duyuran ünlü oyuncu Emma Watson, cinsel taciz mağdurları yararına 1 milyon sterlin bağışladı.

Hollywood’u sarsan sinema endüstrisinde cinsel taciz skandallarının ardından başlatılan kampanyalara bir destek de İngiliz sinemasından geldi. Pazar akşamı Londra’da gerçekleşen İngiltere’nin en prestijli sinema ödülleri olan BAFTA’da kadınlar, Altın Küre Ödülleri’nde olduğu gibi cinsel tacize karşı siyah giyinerek katıldı. BAFTA öncesinde 200’den fazla İngiliz ve İrlandalı kadın oyuncu bir açık mektup yayınlayarak iş yerinde cinsel tacize son verilmesi çağrısında bulundu. Mektubu imzalayanlar arasında ünlü oyuncular Emma Thompson, Keira Knightley ve Emma Watson da bulunuyor. Böylece İngiliz sineması da Hollywood’da başlatılan “Zaman Doldu” kampanyasına okyanus ötesinden desteklerini sundu.

Harry Potter serisiyle ünlenen ve Birleşmiş Milletler’in kadın hakları sözcüsü Emma Watson, kampanyaya ilk destek verenlerden oldu. Kampanya kapsamında Birleşik Krallık Adalet ve Eşitlik Fonu’na yapılan bağışlar, cinsel taciz mağdurlarının danışmanlık ve destek alabilecekleri sistem için kullanılacak. Fon, aralarında akademisyenler, aktivistler ve gönüllülerin bulunduğu 160 kişi ve açık mektubu imzalayan 200’den fazla oyuncunun desteğiyle hayata geçti.

Karayip Korsanları serisinde de oynayan başarılı oyuncu Keira Knightley ile Yenilmezler ve Thor serilerinde hayat verdiği Loki karakteriyle popülerliği artan oyuncu Tom Hiddleston da fona 10 bin sterlin tutarında cömert bağışlarda bulundu.

Doctor Who dizisinin oyuncusu Jodie Whittaker da bin sterlin bağış yaptı. En cömert bağış ise 1 milyon sterlin ile Emma Watson’dan geldi. Bu hareketiyle Watson, büyük takdir topladı.

Aslanlar kaçak avcıyı yedi

Güney Afrika’da polis, Ingwelala Doğal Koruma Alanı’nda meydana gelen bir ölümü araştırıyor. Kimliği henüz tespit edilemeyen bir kişinin vücudu aslanlar tarafından yenmiş, geriye kafası kalmış şekilde kalıntıları bulundu. Kalıntıların yanında dolu bir tüfek ve kaçak avcı kamplarında kullanılan malzemelerden olması nedeniyle polis, ölen kişinin kaçak avcı olduğu ihtimali üzerinde duruyor. Parkta çalışan bir yetkili, çığlık ve ardından silah sesi duyduklarını, sesin geldiği bölgeye koştuklarında ise adamın çoktan parçalandığını ifade etti. Limpopo Emniyeti Sözcüsü Moatshe Ngoepe de tanıkların ifadelerinin yaptıkları araştırmayla paralel olduğunu ifade ederek kaçak avcının aslan avlamaya çalışırken aslanlar tarafından avlandığını doğruladı.

Afrika aslanları, tehdit altındaki türlerden biri. Bu nedenle avlanmaları yasak fakat kaçak avcılar bu yasağa uymuyor. Afrika aslanlarının bazı alt türleri ise soyu tükenme tehlikesi altında bulunuyor. Kaçak avlanma bu şekilde devam ederse aslanların 2050 yılında türleri yok olacak. 1993’ten 2014’e kadar geçen 21 yılda Afrika’da vahşi aslan nüfusu tam yüzde 43 oranında düşüş gösterdi. Günümüzde Afrika savanalarında sadece 20 bin civarında kaldıkları biliniyor. Aslanların sayısında yaşanan bu düşüşün nedenleri, doğal yaşam alanlarının hızla yok olması, av kaynaklarının tükenmesi, çiftçiler ve avcılar tarafından öldürülmeleri… Ayrıca aslanların bazı parçaları, Uzak Doğu’da geleneksel tıpta kullanılıyor. Uzak Doğu pazarında kaplan kemikleri asıl olarak kullanılırken kaplanların sıkı önlemlerle korunmaya başlamalarının ardından yerine aslan kemikleri tercih edilmeye başlandı. Bu eğilim, ihraç edilen aslan iskeletlerinde açıkça görünüyor. 2008 yılında Güney Afrika’dan 50 aslan iskeleti ihraç edilirken 2011 yılında bu sayı 573’e çıktı. Geçtiğimiz yıl ise Güney Afrika hükümeti, koruma altında üreyen 800 aslan iskeletinin ihraç edilmesine, kaçak avcılığın önüne geçmek için izin verdi fakat kaçak avcılığın hızla artmasının önüne geçilemedi.

Yeni Zelanda’da içecek soğutma kutusunu süren sarhoş adama trafik cezası

Yeni Zelanda’da Lani Hunt isimli adam, alkol aldıktan sonra motorlu bir içecek soğutucusunu kullandığı gerekçesiyle trafik cezası aldı. North Island şehrinde meydana gelen olayda trafik polisi, Hunt’ı caddede benzinle çalışan motorla giden bir içecek soğutma kutusunu kullanırken yakaladı. Suçunu kabul eden ve 15 Şubat’ta duruşmaya çıkan adam 370 dolar para cezasına çarptırıldı.

Her ne kadar ilginç olsa da Lani Hunt, polisin sürülebilir bir içecek kutusu kullanmaktan yakaladığı ilk kişi değil. 2011 yılında Christopher Petrie, Avustralya’da sarhoş şekilde içecek kutusu sürerken yakalanmış, ehliyeti de olmadığı ortaya çıkınca haberlere konu olmuştu. Ehliyetine dokuz ay el konulan Petrie, 240 dolar da para cezası ödemişti. İki olaydan sonra da hem Avustralya’da hem Yeni Zelanda’da polis vatandaşları içecek soğutma kutularını sürmemeleri konusunda uyarıyor. Motorlu soğutma kutularının hızı saatte 28 km’ye kadar çıkabiliyor ve iki ülkede de yollarda kullanılmaları yasak.