Vakıf Katılım web

​GÜVENLİ GİYİM

Yonca ORTAN 28 Oca 2018

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Motosiklet, scooter ve moped sürücülerinin karşılaştığı kazaların etkilerini azaltmak için koruyucu önlemler almakta fayda var.

Bunun için önce bunun bilincine sahip olmalıyız. Ardından da bu yazıyı okuyup hayatımıza verdiğimiz önemin hakkını vermeliyiz.

Ancak bir gerçek var ki motosiklet kıyafetlerinin sağladığı faydalar hala tam anlamıyla anlaşılmamıştır. Özellikle sıcak iklim ülkelerindeki moped ve commuter sürücüleri kıyafetlerin konfor ve güvenlik avantajlarını görmezden gelmektedirler. Yol güvenliğine ulaşılması için motosikletlerde yaşanan gelişmelere ve eğitimde katedilen mesafelere rağmen koruyucu kıyafetlere dikkat konusunda hala gelişmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Motosiklet ve moped kullanıcıları için güncel ve detaylı koruyucu ekipman bilgisine ihtiyaç vardır. Doğru kıyafet kullanımı konusundaki kültür ve bilgi kullanıcıları güvenlik konusunda seçim yapmaya teşvik edecektir.

Her motosiklet kullanıcısı düzgün ekipman kullanmalıdır. Kanaat önderlerinin (motosiklet sanayi, satıcılar, şehir yetkilileri, klüpler, organizasyonlar vb.) iyi motosiklet ekipmanlarının avantajlarına dikkat çekilmesi konusunda önemli roller üstlenebileceği de bilinmelidir.

full_leandek2

MOTOSİKLET KULLANICILARI NEDEN MUTLAKA KORUYUCU EKİPMAN KULLANMALIDIR?

Moda ve görünüş kullanıcıyı motosiklet kıyafeti alırken cezbeden önemli faktörlerdendir. Motosiklet özgürlük, heyecan ve güç kimlikleriyle kuvvetli ilişki kuran bir şeydir.

Bu duygusal elemanların yanı sıra her motosiklet, scooter ve moped sürücüsü önemli güvenlik yaklaşımları konusunda da uyanık olmalıdır. Güvenlik meseleleri motosiklet sürücülerini zevk almaktan, sürüş konforundan ve ağır şehir trafiklerinde çabukça süzülmekten alıkoymamaktadır. Koruyucu bir kafesle çevrili olan otomobil sürücülerinin aksine motosiklet sürücüleri açık havada sürmenin zevkini yaşamaktadır. Maalesef bu hissiyatın kaza sırasında güvenlik, aşırı sıcak veya soğuk, yağış, sinek ve böcekler yada diğer araçlardan sıçrayan yabancı maddeler gibi bazı bedelleri vardır. Bu gibi nedenler ve olası sürücü-asfalt temasları için koruyucu kıyafetler geliştirilmiştir. Koruyucu kıyafetlerin temel iki işlevi vardır: koruma ve konfor. Kaza anında koruyucu kıyafet yaralanmalardan korur ve/veya yaralanma derecesini ciddi oranda azaltır. Her sürüş tarzı ve ihtiyacına kombine bir konforlu kıyafet hayati önem taşımaktadır.

Kıyafet:

kruma22

Kazalarda belirli bir standartta koruma sağlayabilmelidir.

Sürücüyü sıcak, soğuk ve yağış ortamlarında konforlu tutabilmelidir.

Diğer yol kullanıcıları tarafından kolay farkındalık sağlamalıdır.

Koruyucu kıyafet kullanmaksızın alınacak riskler göze alınamayacak risklerdir. Birçok motosiklet sürücüsü özellikle de commuter (şehir içi) kullanıcıları maliyet, zahmet, konfor ve bilgi eksikliği gibi nedenlerle koruyucu ekipman giyinmekten kaçınmaktadır. Birçok scooter kullanıcısı düşük süratte seyretmenin ciddi yaralanma riski taşıdığının farkında değildir. 50 km/h ile ilerleyen bir scooter ile aynı süratte ilerleyen bir motosikletin maruz kaldığı yaralanma riski arasında hiçbir fark yoktur. Scooter sürücüleri de aynı kırılan kol ve bacaklar, doku kayıpları (ve daha kötüleri) riskine aynı derecede maruzdur. Kişisel zevklere ve tarzlara uygun koruyucu kıyafet kullanmak işin en kolayıdır.

KORUYUCU EKİPMANLARIN KANIT BAZLI FAYDALARI

motogiysidek

MAIDS (Motorcycle Accidents In-Depth Study – Derinlemesine Motosiklet Kazaları Araştırması) araştırmalarına göre (ki bu araştırma motosiklet kazaları hakkındaki en kesin ve derin araştırmadır), düzgün koruyucu ekipman giyen motosiklet sürücüleri kazaya karıştıklarında daha az yaralanmaktadır. MAIDS yaralanma istatistikleri uygun koruma ekipmanlarının avantajlarını ve daha iyi korunma tavsiyelerini işaret etmektedir. “Korunma Faktörü” MAIDS kazalarındaki düşük yaralanma ve daha iyisi yaralanmama yüzdelerini göstermektedir.

MOPED yada SCOOTERLAR için

Hafif yada Orta Ceketler Koruma Faktörü %73

Ağır Ceketler Koruma Faktörü %93

MOTOSİKLETLER için

Hafif yada Orta Ceketler Koruma Faktörü %69

Ağır Ceketler Koruma Faktörü %92

Tanımlamalar:

Hafif Ceket – İnce Pamuklu,

Orta Ceket – jean, hafif deri veya naylon,

Ağır Ceket – Kevlar, imitasyon deri yada ağır deri

MOPED yada SCOOTERLAR için

Hafif yada Orta Pantolonlar Koruma Faktörü %54

Ağır Pantolonlar (yeterli veri yok)

MOTOSİKLETLER için

Hafif yada Orta Pantolonlar Koruma Faktörü %65

Ağır Pantolonlar %96

Tanımlamalar:

Hafif Pantolon – İnce Pamuklu,

Orta Pantolon – jean, hafif deri veya naylon,

Ağır Pantolon – Kevlar, imitasyon deri yada ağır deri

MOPED yada SCOOTERLAR için

Hafif yada Orta Ayakkabılar Koruma Faktörü %50

Motosiklet Botları %89

MOTOSİKLETLER için

Hafif yada Orta Ayakkabılar Koruma Faktörü %46

Motosiklet Botları %93

Tanımlamalar:

Hafif Ayakkabı: Cadde ayakkabıları, spor ayakkabılar, kışlık botlar

MOPED yada SCOOTERLAR için

Orta Eldivenler Koruma Faktörü %77

Ağır Eldivenler %87

MOTOSİKLETLER için

Orta Eldivenler Koruma Faktörü %93

Ağır Eldivenler %95

Tanımlamalar:

Orta Eldivenler - Jean, hafif deri yada naylon,

Ağır Eldivenler – Kevlar, İmitasyon yada Ağır Deri

YÜZ ve BAŞ KORUMASI

İstatistiklere göre Motosiklet Sürücülerinin Ölüm yada Kalıcı Sakatlıkla karşılaşmalarındaki en büyük neden Baş yaralanmalarıdır.

Kasklar:

Güvenlik ekipmanlarının en önemlisi kasklardır. Bu nedenle doğru kask tercihi hayati önem arz eder. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kayıtlarına göre kask ölümcül baş yaralanmalarında yüzde 50 avantaj sağlamaktadır.

Avrupa Birliği ülkelerinin hepsinde kask kullanımı mecburidir. Buna rağmen ciddi kazaların yüzde 20’sinde kask sürücünün başından çıkmaktadır. Bunun iki temel nedeni vardır:

doğru ölçüde olmayan, doğru takılmayan kask

Kask bağlanmamış veya gevşek bağlanmış.

Hareket edip yolculuğa başlamadan önce kaskın doğru takıldığından emin olunuz. Kasklar sürücünün başını birçok şekilde korumaktadır. Dış kabukkesici ve delici etkilerle aşınmadan korur. Eşit değerde olan bir diğer kask bileşeni de şoku emip yavaşça dağıtan iç emici katmandır. En içteki kumaş katman da sürücünün konfor içinde seyahat etmesini ve kaskın düzgün biçimde başa oturmasını sağlar. Kuvvetli bir darbeye maruz kalan kask mutlaka değiştirilmelidir.

Kask Kontrol Listesi:

Kolay ve açıkça görünen bir ECE sertifikasına sahip

Sürücünün alnını ve kaş bölgesini kapatmakta

Sürücünün alnına baskı yapmamakla birlikte kıpırdamıyor ve gözlere doğru kaymıyor.

Sürücünün periferik görüş alanı engellenmiyor

Sürücünün gözlük takmasına engel olmuyor yada gözlük takıldığında aşırı basınç uygulamıyor.

En önemlisi konforlu ve düzgün biçimde bağlanabiliyor.

Sürücüler ayrıca full face kaskların sürüş konforunu belirgin bir biçimde arttırdığını değerlendirmelidirler. Rüzgar sesini daha iyi keserler ve yüz ile göz bölgesindeki rüzgar baskısını azaltırlar. Böcek, sinek, diğer uçuşan ve sıçrayan cisimlerden korurlar. Soğuk ve sert havadan korurlar, sürücünün yorgunluk hissini azaltırlar.

Vizör ve Gözlükler

Kaliteli bir vizör yada google tabir edilen gözlük de bir motosikletçi için hayati önem taşıyan bir parçadır. Sürücünün her iklim ve ışık koşulunda iyi bir görüşe sahip olması çok önemlidir. Sürücü vizör yada gözlüğünün çevresel koşullarla uyumlu olduğundan (güneş, gece, yağmur vb.) emin olmalıdır.

Motosiklet sürücüleri için en önemli sıkıntılardan birisi de buharlanmadır. Bu çeşitli metotlarla azaltılabilir ya da engellenebilir. Kaskın özellikle görüş sahasındaki havalandırması önemlidir. Bazı kasklar anti-buğu özellikle pazara sunulurlar. (kimyasal kaplama yada çift kat vizör gibi). Bir çok koşulda vizörler aksesuar olarak anti-buğulu olmakla birlikte piyasada anti-buğu spreyler de bulunabilir.

Gözlük (google) takan sürücüler göz koruması altında olmakla birlikte yüzlerinin geriye kalan kısımları için korumadan yoksundurlar. Gözlük (google) takan kullanıcılar iyice sabitlediklerinden emin olmalıdır. Aksi taktirde gözlük uçabilir. Daha öncede belirtildiği üzere full-face kasklar tüm yüz için en iyi korumayı sağlarlar.

Kulak Tıkaçları

Motosikletçiler birçok gürültüye maruz kalırlar. Sadece trafik ve motor sesi değildir bu. Kasklar gürültü miktarını ciddi ölçüde azaltmakla birlikte eğer belirli bir süreyi kulak tıkaçsız geçirirlerse kendilerini ciddi seviyede işitme kayıpları riskiyle yüz yüze bırakırlar. Kulak tıkaçları doğru takıldıkları müddetçe üstün bir kulak koruma sağlarlar. Birçok şekilde, malzemede, kalıpta ve ölçüde kulak tıkaçları bulunabilir. Motosiklet sürücülerinin dikkat etmesi gereken şey kulak tıkaçlarının motosiklet kullanımı için üretilmiş kulak tıkaçları olduğundan emin olmaktır.

İyi ve güvenli sürüşler dilerim.

Kaynak: MAIDS, acem.eu