​GÖKLERE SIĞINMIŞ KUŞLAR

Zeynep BAYRAMOĞLU
Tüm Yazıları
"Türkiye'de 3 milyon mülteci yaşıyor.

"Türkiye'de 3 milyon mülteci yaşıyor." Bu cümleyi pek çok kez duyduğunuzu biliyorum. Peki şu soru aklınıza geldi mi? Bu mültecilerin ne kadarı kamplarda ikamet ediyor? Cevap verelim, sadece 280 bini, yani 2 milyon 200 bin üzerinde mülteci bizimle birlikte, şehirlerde hayata tutunmaya çalışıyor. 

Türkiye'nin misafir ettiği mültecilerin %75'ini ise kadın ve çocuklar oluşturuyor. Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD'ın Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesi için hazırladıkları protokol perşembe günü imzalandı. İki güçlü kurum mülteci kadınlara yönelik uyum projelerinde bir araya geldiler ve uzun vadeli bir ortalığa adım attılar. KADEM, iki yılı aşkın süredir sahada çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalarda tespit ettiği iki önemli nokta var. Birincisi mülteci kadınların ihtiyaçları. Bu ihtiyaçlar, sadece barınma ile sınırlı değil. Savaşın ağır yükünü taşıyan bu kadınlar, normal hayata uyum sağlamak ve sosyal yaşama katılmak için desteğe ihtiyaç duyuyorlar. İkincisi toplumda tek tip bir mülteci algısının varlığı. Genel kanaat Suriyeli mültecilerin kıymetli ve okumuş olanlarının yurtdışına gittiği, kalanların fakir ve cahil oldukları yönünde (bu kategorize oldukça incitici). Oysa gerçek bu değil. Mültecilerin sosyo-ekonomik ve eğitim durumları farklılıklar arz ediyor. Fransızca öğretmeninden ressama, astronottan, yazara kadar farklı alanlarda ehil isimler var.

Proje kapsamında ilk yapılacak işlerden biri ihtiyaç tespiti ve envanter çalışması. Biz, ülkemizde yaşayan mültecilerin sadece nüfus bilgisine sahibiz. İstatistiksel veriler, sosyal projeler için yeterli data değildir. Bu kapsamda KADEM ve AFAD'ın çıkaracağı bu envanter çalışması çok önemli. Suriyeli mültecilerin kim olduklarını tanımak onları iş gücüne ve sosyal hayata katma noktasında kolaylık sağlayacak. Sonrasında yapılması planlanan Toplumsal Destek Merkezi ile Suriyeli kadın ve ailelerin uyum süreçlerinin kolaylaştırılmasına yardımcı olacak projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Protokol imza törenine Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AFAD Başkanı Halis Bilden, KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar katıldı. Veysi Kaynak nerede bir sıkıntı varsa ona ilk müdahale eden kadınlar oluyor diyerek sözlerine başladı. Başkan Sare Aydın Yılmaz projenin 3 yıl süreceğini bu kapsamda farklı alanlarda işbirliği yapacaklarını vurguladı. KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise şair Edmond Jabes'in "Konukseverlik kadar hiçbir şey sevindiremez mülteciyi, çünkü o göklere sığınmış kuşlar kadar kırılgandır." Sözlerine atıfta bulunarak mülteci kadınları konuşmadan kadın meseleleri hakkında sağlıklı konuşulamayacağını vurguladı.

İşbirliğinin hayırlı olmasını ve savaşın ağır yükünü taşıyan Suriyeli hanım kardeşlerimize bir nebze olsun fayda getirmesini diliyorum.